Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Sweco werkt mee aan nieuwe energierecuperatie-installatie
Visualisatie: © E.ON

Sweco werkt mee aan nieuwe energierecuperatie-installatie

Energiebedrijf E.ON Power Plants Belgium zal Syngas, een restproduct van chemiebedrijf Imerys Graphite & Carbon (IGC), hergebruiken in een nieuwe Energy Recovery Plant. Sweco stond reeds in voor de Concept Engineering van deze nieuwe installatie en is nu verantwoordelijk voor de Detailed Engineering. 

De productie van synthetisch gas oftewel syngas (mengsel van koolstofmonoxide en waterstofgas) van Imerys zal gebruikt worden als energiebron voor een nieuwe elektriciteitscentrale. Door de geplande rookgasreiniging worden emissies sterk gereduceerd, wat zal resulteren in een aanzienlijke verbetering van de luchtkwaliteit. De nieuwe Energy Recovery Plant (ERP) met een vermogen van maximaal 29 MW zal voldoende elektriciteit produceren om de Imerys-site en 40.000 gezinnen in de regio het hele jaar van elektriciteit te voorzien. 

Uitdagend energieproject

Filip Verheyen, Division Director Industry bij Sweco Belgium, is enthousiast: “Het doet mij veel plezier dat E.ON Power Plants Belgium de Detailed Engineering en Site Engineering assistentie aan Sweco heeft toevertrouwd. Het hele project draait immers rond de duurzame recuperatie van syngas op de Imerys productiesite om op die manier een nieuwe ERP aan te drijven. Dit past perfect in Sweco’s strategie om de energietransitie mee te versnellen.”

“Gezien de strakke deadlines is het wel een uitdagende opdracht. De voltooiing hiervan is al voorzien tegen de 2de helft van 2025. We kunnen gelukkig snel schakelen dankzij onze multidisciplinaire expertise en ons vermogen om in co-engineering te werken met verschillende partners. Bovendien hebben we enkele extra troeven achter de hand, zoals onze Fit for Use projectmethodologie en de verankering van duurzaamheid in al onze ontwerpen.”

Meerwaarde door toegespitste expertise

Tom Van Den Noortgaete, Division Director Energy & Environment bij Sweco Belgium, vult aan: “Deze opdracht illustreert mooi het belang van samenwerking met verschillende stakeholders en het voordeel van grensoverschrijdende expertise. We zijn binnen Sweco dan ook goed vertrouwd met dit duurzaam project, dat al in 2018 zijn oorsprong kent met een studie naar waterstofopportuniteiten op bedrijventerreinen vanuit de POM Antwerpen.”

“Sweco heeft deze opportuniteit vervolgens blootgelegd en een drietal waterstofvalorisatiescenario’s naast elkaar gezet, waaronder het voorliggend concept. In 2020 zijn we dan gestart met een conceptdesign. De bekroning van ons werk is nu het detailontwerp van deze performante energiecentrale van maximaal 29 megawatt.”

Positieve impact op het milieu

Enerzijds kan door de opgewekte elektriciteit van de energierecuperatiecentrale, een CO2-uitstoot van meer dan 25.000 ton per jaar uit conventionele elektriciteitsopwekking vermeden worden (op basis van de gemiddelde CO2-uitstoot van elektriciteitsproductie in Vlaanderen). Anderzijds zal het project door middel van een rookgasbehandeling (bv. DeNOx- en DeSOx-systemen) lokaal bijdragen aan verbeterde luchtemissies door de uitstoot van zwavel en stikstof te verminderen.

Duurzaamheid bij E.ON en Imerys

E.ON Power Plants Belgium behoort tot de Duitse E.ON groep en is gespecialiseerd in de ontwikkeling, realisatie, financiering, bedrijfsvoering en optimalisatie van installaties voor de lokale productie van warmte en elektriciteit, hetzij gecombineerd als warmtekrachtkoppeling.

Imerys is de wereldleider in de productie van minerale grondstoffen voor de industrie. De vestiging in Willebroek is gespecialiseerd in grafiet- en koolstofoplossingen. Een van de producten die wordt gemaakt is carbon black, een zwart poeder dat gebruikt wordt als geleidend additief voor lithium-ion batterijen en polymeren. Imerys wil de productiecapaciteit van carbon black uitbreiden om te voldoen aan de groeiende vraag naar lithium-ion batterijen die een belangrijke rol spelen in de energietransitie. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details