Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Veilig, efficiënt en duurzaam naar een betere mobiliteit
De spoorwegen en spoorwegnetten spelen een essentiële rol bij het aangaan van uitdagingen op het gebied van energie-efficiëntie, vlot reizen en optimalisering van het verkeer.

Veilig, efficiënt en duurzaam naar een betere mobiliteit

Van het ontwerp en de installatie tot de inbedrijfstelling en het onderhoud van elektrische en elektromechanische installaties en apparatuur voor tram-, metro- en spoorweginfrastructuur … Equans ontfermt zich als expert over de volledige elektrische keten. Zo ook in Antwerpen, waar Equans het tramnet klaarmaakt voor de toekomst. “En dit doen we steevast met een focus op efficiëntie, duurzaamheid en bovenal veiligheid”, aldus Jens Moens, Department Manager Rail bij Equans.

Hoe kunnen we de transportinfrastructuur vernieuwen, de overgang naar efficiëntere en duurzamere mobiliteit versnellen en de veiligheid van de gebruikers blijven verbeteren? Die vraagt stelt Equans zichzelf en bij uitbreiding de hele sector. De ontwikkeling van de infrastructuur voor openbaar vervoer is een prioriteit om de aantrekkelijkheid en een verantwoord beheer van steden en gebieden te vergroten. De spoorwegen en spoorwegnetten spelen een essentiële rol bij het aangaan van uitdagingen op het gebied van energie-efficiëntie, vlot reizen en optimalisering van het verkeer.

Jens Moens: “Al meer dan 40 jaar ontwerpt en implementeert Equans betrouwbare, schone, veilige, doeltreffende en aantrekkelijke spoorsystemen. De aanleg van nieuwe tramlijnen, signalisatiesystemen, bovenleidingen, tractiestations, station verlichting, HVAC-installaties, reizigersinformatiesystemen, beveiligingssystemen, onderhoudswerkzaamheden … ons werkterrein is heel uitgebreid. Dat bewijzen we vandaag opnieuw bij de vernieuwing van het tramnet in Antwerpen.”

Al meer dan 40 jaar ontwerpt en implementeert Equans betrouwbare, schone, veilige, doeltreffende en aantrekkelijke spoorsystemen.

Bovenleidingen en tractiestations

De Lijn vertrouwde de vernieuwing van 160 kilometer bovenleidingen, de renovatie van zestien tractiestations en de bouw van elf nieuwe tractiestations en twee chauffeurslokalen toe aan twee consortia met telkens Equans als belangrijkste partner. Inmiddels rijdt de tram tussen Antwerpen Centraal en Schijnpoort al onder vijf kilometer vernieuwde bovenleiding en werden er reeds 5 tractiestations vernieuwd of bijgebouwd. De vernieuwing van tractiestations en bovenleidingen is een groot en ingrijpend project. Equans ging in 2020 van start en het zal nog enkele jaren duren vooraleer de voorziene werken klaar zijn. 

Jens Moens: “Twee partners in het consortium leveren het op maat gemaakte materiaal: Siemens Mobility levert de hoogspanningsinstallaties en gelijkrichters, Tranzcom is de leverancier van tractie-installaties van 600 volt en laagspanningsinstallaties. Het volledige voedingsnetwerk van de Antwerpse tram wordt vernieuwd. Terwijl de leveranciers de hardware leveren, staat Equans in voor de integratie en indienstname zodat de tractiestations de bovenleiding kunnen voeden.”

De Lijn vertrouwde de vernieuwing van 160 kilometer bovenleidingen, de renovatie van zestien tractiestations en de bouw van elf nieuwe tractiestations en twee chauffeurslokalen toe aan twee consortia met telkens Equans als belangrijkste partner.

Ruime expertise

Een bijzonder lijvig project dus waarbij de zeer rijke ervaring van Equans op het vlak spoortechnieken een grote meerwaarde is. Jens Moens: “Bovendien kennen we ook de juiste partners om dergelijke projecten aan te pakken én zijn we vertrouwd met de wensen van de klant, in dit geval De Lijn. In het verleden vernieuwde Equans ook al het ondergrondse tractienet van Antwerpen, het tractienet in Gent en het tractienet voor de kusttram. Voor het project in Antwerpen zijn we dan ook de partner met niet alleen een grote expertise in elektriciteit, HVAC, veiligheid en brandbeveiliging, maar ook met de juiste ervaring.”

In Antwerpen maakt Equans het tramnet klaar voor de toekomst.

Veiligheid prioritair

Veiligheid, efficiëntie en duurzaamheid staan bij Equans altijd voorop. En dat is in de spoorsector, waar veiligheid absoluut prioritair is, niet anders. “Onze mensen worden specifiek opgeleid om zo veilig mogelijk in spooromgevingen te werken en de risico’s tot een absoluut minimum te beperken. In het kader van onze doelstelling om mee te werken aan duurzame mobiliteit staan daarnaast ook efficiëntie en duurzaamheid hoog op onze prioriteitenlijst. Die efficiëntie uit zich ook in het feit dat de trams tijdens de werken gewoon blijven rijden. Daarom hebben we specifiek twee tractiecontainers uitgebouwd om in te zetten indien nodig. De werken aan de bovenleiding worden ’s nachts uitgevoerd of tijdens een tijdelijke lijnonderbreking (TLO). Dit vergt uiteraard de nodige voorzorgsmaatregelen, studiewerk, nauwgezette opvolging van de planning en uiteraard flexibiliteit. Ook daar weer speelt de ervaring van de Equans-medewerkers een cruciale rol”, besluit Jens Moens.      ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details