Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Volledig uitgerust betonlabo voor gecertificeerde productie

Volledig uitgerust betonlabo voor gecertificeerde productie

Volledig uitgerust betonlabo voor gecertificeerde productie

Op de E313 ter hoogte van Beringen werkt Willemen Infra in opdracht van het Agentschap Wegen & Verkeer momenteel hard aan de vernieuwing van de snelweg in beide richtingen. Het is een van de eerste grote snelwegprojecten die worden uitgevoerd in TRA 50 gecertificeerd wegenbeton. Hiervoor werd een betoncentrale van Hasselt naar Lummen verhuisd en zorgde Laboconstruct – onderdeel van Lasertopo bv – voor een volledig uitgerust en hypermodern betonlabo.

Willemen Infra

De betonkubussen worden bewaard onder geconditioneerde omstandigheden.

 

Vanaf het complex Beringen in de richting van Antwerpen wordt de snelweg in beide rijrichtingen vernieuwd over een afstand van ongeveer 2,3 km. Plaatselijk worden ook extra pechhavens voorzien om eventueel op termijn gebruik te maken van de pechstrook als dynamische spitsstrook. Meteen worden er ook 2 bruggen over de autosnelweg gerenoveerd. Verder staan onder andere het opbreken van de bestaande verharding, het aanbrengen van de nieuwe fundering en de nieuwe asfaltverhardingen, het uitvoeren van een doorgaand gewapende betonverharding en het uitvoeren van markeringswerken op het programma.

Op haar site in Lummen produceert Willemen Infra al decennialang asfalt voor wegenbouwprojecten. En daar werd sinds kort ook de productie van gecertificeerd beton aan toegevoegd. Hiervoor verhuisde de Hasseltse betoncentrale naar Lummen. Begin juli vond daar de eerste massaproductie plaats (2.600 m³) voor de werf op de E313 in Beringen. “Dit is een van de eerste grote autostradeprojecten die worden uitgevoerd in beton met een BENOR-certificatie TRA 50. Dat maakt dit project speciaal”, vertelt Nico Torck, kwaliteitscoördinator bij Willemen Infra. “In Brugge en Gent hadden we al een gecertificeerde site, maar omdat de betoncentrale op maximaal 10 kilometer in vogelvlucht van de werf moet staan, drong een verplaatsing van Hasselt naar Lummen zich op.”

Willemen Infra

Willemen Infra koos voor het beproeven van het beton voor een drukpers van Controls Group.

 

State of the art drukpers

Om de certificatie binnen te halen is het ook een must om een volledig uitgerust labo te hebben. Hiervoor ging Willemen Infra aankloppen bij hun trouwe partner Lasertopo, de specialist in test- en meetapparatuur die via dochteronderneming Laboconstruct een ruim aanbod aan labomateriaal voor de bouwsector aanbiedt. Zo leverde Laboconstruct onder andere een state of the art drukpers voor kubussen en cilinders. Het betreft een automatische drukpers van het gerenommeerde merk Controls Group. In een latere fase kan deze pers optioneel uitgebreid worden met extra frames voor bijvoorbeeld het drukken van proctors, buigtesten …

“Bij het produceren van beton in een betoncentrale worden frequent stalen genomen”, verduidelijkt Nico Torck. “Die stalen worden in kubusvormige mallen gestoken en verdicht met de triltafel. Daags nadien worden de betonnen kubussen ontkist en in waterbaden bewaard om daar de uitharding tot stand te brengen. En dit tot de dag dat deze door de drukpers mogen worden belast. Standaard is dit na 7 en 28 dagen. Ook deze waterbaden werden bij laboconstruct aangekocht. Met de drukpers wordt het beton getest op weerstand om zeker te zijn dat het voldoet aan de vereisten uit het bestek. Naast deze hypermoderne drukpers en waterbaden kochten we bij Laboconstruct ook alle andere benodigdheden om het labo helemaal uit te rusten zoals onder andere een luchtmeter, triltafel … De duurzame, lange samenwerking die we bij Lasertopo en Laboconstruct hebben, wordt met dit project nog eens extra in de verf gezet.”

Willemen Infra

Het luchtgehalte wordt gemeten door een bij Laboconstruct aangekochte luchtmeter.

 

Kwaliteit en service hand in hand

Net als het leveren van kwaliteit is ook service een cruciale pijler bij Lasertopo/Labonconstruct. “Onze betontechnoloog, industrieel ingenieur bouwkunde en ons team van servicetechniekers staan steeds paraat om u bij te staan in het voortraject voor de uitbouw van uw labo. Zij helpen u mee bepalen welke toestellen geschikt zijn voor uw toepassingsgebied en staan 24 op 24 uur paraat”, klinkt het enthousiast. Allemaal woorden die Nico Torck kan beamen: “We werken al jarenlang samen en naast marktconforme prijzen zorgen ze ook voor een geweldige service. Bij een defect of probleem staat Laboconstruct meteen klaar om een oplossing te zoeken. En die service zet zich door over de ganse lijn, zowel voor, tijdens als na verkoop.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details