Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Wegen en Verkeer ruimt meer dan 1.300 ton sluikstort en zwerfvuil langs Vlaamse wegen

Wegen en Verkeer ruimt meer dan 1.300 ton sluikstort en zwerfvuil langs Vlaamse wegen

15 overtreders op de bon na controleactie aan parking in Drongen

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) heeft in 2023 maar liefst 1.360 ton sluikstort en zwerfvuil opgeruimd langs Vlaamse autosnelwegen en gewestwegen. Sluikstort en zwerfvuil blijven een groot maatschappelijk probleem. Dankzij voortdurende inspanningen is de situatie wel verbeterd de voorbije 5 jaar.

Een gigantische hoeveelheid sluikstort en zwerfvuil

AWV haalde het voorbije jaar 1.360 ton sluikstort en zwerfvuil op langs de Vlaamse autosnelwegen en gewestwegen. “Ook al wordt er jaar na jaar minder opgehaald, de opruimacties kosten de gemeenschap handenvol geld,” zegt de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken. Voor 2023 gaat het om een totale kost van 3,5 miljoen euro.

Het opruimen van illegaal gedumpt afval wordt betaald met het algemene budget voor het onderhoud van wegen en fietspaden. Kathy Vandenmeersschaut, administrateur-generaal bij AWV, geeft concrete voorbeelden hoe dat geld beter besteed kan worden: “Met 3,5 miljoen euro kunnen we een volledig jaar al onze hagen een extra keer scheren, al onze fietspaden een extra keer onderhouden of meer dan een kwart van al onze bermen, grachten en gazonzones maaien.”

Driesporenbeleid werpt vruchten af

AWV voert een driesporenbeleid op basis van sensibiliseren, verbaliseren en opruimen om het probleem van zwerfvuil en sluikstort terug te dringen. 

Jaarlijks zijn er sensibiliseringsacties in samenwerking met Mooimakers, het Vlaams initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort. Hierbij worden onder andere de afficheborden langs de snelwegen ingezet. Daarnaast zijn er 12 gewestelijke toezichthouders die een proces-verbaal kunnen opstellen tegen sluikstorters die betrapt worden. Ook zijn er regelmatig opruimbeurten langs gewest- en autosnelwegen en op de dienstenzones zoals autosnelwegparkings zonder tankstation en carpoolparkings. 

Geregeld opruimen is de boodschap, want vuil trekt tenslotte nog meer vuil aan.

De afvalbakken worden twee of drie keer per week geledigd met mogelijk een extra beurt tijdens drukke periodes. De parkings op autosnelwegen met uitbating (bv. tankstations) worden onderhouden door de concessiehouder.

“Sluikstort en zwerfvuil blijven een hardnekkig maatschappelijk probleem. Dankzij voortdurende inspanningen is er wel een duidelijke verbetering merkbaar in de afgelopen 5 jaar.  Zo wordt er sinds 2019 bijna 30% minder opgehaald,” verduidelijkt de minister.

Samenwerking met de hulpdiensten

De gewestelijke toezichthouders voeren regelmatig controleacties uit op zogenaamde hotspots. Het einde van een vakantie of verlengd weekend betekent vaak extra illegaal huishoudelijk afval langs de snelwegparkings. Op de snelwegparking in Drongen werd om die reden deze namiddag extra gecontroleerd in samenwerking met de federale wegpolitie. Tijdens de actie werden 15 sluikstorters op heterdaad betrapt. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details