Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Vernieuwing radio-installaties in Vlaamse tunnels: cruciaal voor veiligheid van weggebruikers
Craeybecktunnel, de radiokabel loopt in het midden van de tunnel voor het beste bereik.

Vernieuwing radio-installaties in Vlaamse tunnels: cruciaal voor veiligheid van weggebruikers

SPIE Infrastructure, een toonaangevende integrator van installaties binnen de infrastructuursector, haalde recent een contract voor 8 jaar binnen voor de vernieuwing en het onderhoud van radio-installaties in Vlaamse tunnels. De radio-installaties zijn cruciaal voor de veiligheid van de weggebruikers in geval van calamiteiten.

In totaal zal SPIE Infrastructure het onderhoud van 12 tunnels op zich nemen. Voor een aantal tunnels was SPIE al verantwoordelijk voor het onderhoud de afgelopen 4 jaar. “Het gaat daarbij om het FM/DAB- en ASTRID-heruitzendingssysteem in tunnels dat ervoor zorgt dat men ook daar een continuïteit heeft om te luisteren naar FM- en DAB+-radiozenders. De radio-installatie wordt ook gebruikt voor ASTRID, het digitale communicatienetwerk van de hulpdiensten”, zegt projectmanager Michael Spronck. “Dat is vooral van belang voor de veiligheid. Mocht zich in de tunnel een calamiteit voordoen, dan kan het Agentschap Wegen en Verkeer radioboodschappen uitsturen naar de weggebruikers die zich in de tunnel bevinden. In de tunnel zelf zie je enkel een specifieke radio­kabel waarover het signaal wordt verdeeld.” 

Vierarmentunnel, herstelling van afgereden straalkabel, oktober 2023.

Vernieuwingswerken van radio-installaties

“Een aantal tunnelinstallaties zijn ‘end-of-life’, en sommige zijn nog niet uitgerust voor DAB+, alleen voor FM. Daarom zal een vijftal tunnels binnen dit contract worden vernieuwd, en vanaf dan ook door ons worden onderhouden. We werken voor de duur van dit contract samen met Jacops, met wie we een tijdelijke maatschap vormen. “We proberen de impact van de werken zo klein mogelijk te houden, door maximaal mensen in te zetten zodra we van start kunnen gaan. Een technische uitdaging is dat de radio­kabel er vaak wordt afgereden door hoge vrachtwagens. Voor een optimale ontvangst moet deze kabel in het midden van de tunnel hangen. We hangen hem bij voorkeur boven het snelste rijvak, omdat daar minder vrachtwagens rijden.” 

Contract voor lange duur

“Het contract dat we hebben binnengehaald is voor de komende 8 jaar. Zo’n langdurige verbintenis is wel uitzonderlijk. Het geeft ons de mogelijkheid om ons er volledig op toe te leggen. Voor het onderhoud zullen we ieder jaar ter plaatse gaan om te controleren of alles nog goed werkt. Daarvoor gaan we een opfriscursus organiseren bij de leverancier, See Telecom,  voor onze techniekers. Verder staan we voor noodoproepen ter beschikking van het Agentschap Wegen en Verkeer, mocht een radio-uitzending onverhoopt niet werken. Het onderhoud zit dan ook volledig bij Spie, omdat we daar specifiek voor zijn opgeleid en de benodigde ervaring en expertise in huis hebben.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details