Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Beton met natuursteenuitzicht siert Koninginnelaan Oostende

Beton met natuursteenuitzicht siert Koninginnelaan Oostende

Regenweer en vallende bladeren kunnen wel eens tot een glad wegoppervlak leiden. Om valpartijen te voorkomen, is een deel van de Koninginnelaan in Oostende heraangelegd in een betontegel met natuursteenuitzicht. “Ons betonproduct is dubbel zo stroef als de blauwe hardsteen die er voorheen lag”, aldus Frank Mortier, accountmanager bij Bleijko, de firma die de nieuwe tegels leverde.

De Koninginnelaan in Oostende is een belangrijke verkeersader in de kuststad. Ze maakt de verbinding tussen de Koninklijke Villa en het Maria Hendrika-park en loopt langs de koninklijke stallingen en een aantal pleinen waarvan de naam verwijst naar het Belgisch koningshuis. De laan heeft een residentieel karakter en is aangelegd in blauwe hardsteen, een steen die ook elders voor het openbaar domein in de stad wordt gebruikt. “Vanaf het Prinses Stefanieplein, toch een van de mooiere pleinen van de stad, sieren heel wat bomen de straat”, vertelt Frank Mortier van Bleijko. “De combinatie van regen en vallende bladeren maakte dat het er behoorlijk glad kon worden. Om valpartijen te voorkomen, is de Stad Oostende op zoek gegaan naar een alternatief product dat er hetzelfde uitziet als blauwe hardsteen, maar stroever is.” 

Koninginnelaan

Ook in Blankenberge kreeg het plein aan het station een make-over met de A’gora®-straatstenen.

Wildverband
De keuze viel op de A’gora®-straatstenen van de firma Bleijko uit Roeselare. A’gora®– bestrating wordt gekenmerkt door haar keuze in gestaalstraalde of geslepen stenen en tegels. De deklaag is samengesteld uit selectieve natuursteengranulaten. “De uniformiteit in het straatbeeld bewaren, was bij dit project hét uitgangspunt”, vertelt Frank Mortier. “We hebben in een mal geïnvesteerd en enkele stalen geproduceerd die ter goedkeuring aan de opdrachtgever zijn voorgelegd. Het resultaat is een licht donkerder versie van de oorspronkelijke blauwe hardsteen, geplaatst in wildverband wat voor een bijzonder effect zorgt.” 

Snelle plaatsing
Specifiek aan de Koninginnelaan is dat de stroken in blauwe hardsteen onregelmatige afmetingen vertonen. Ze zijn 8 cm breed en de lengte varieert van 25 tot 45 cm. De stenen zijn geplaatst met een afstand van 1 cm en de voegen zijn opgevuld met mortel. Frank Mortier: “Wij zijn aan de slag gegaan met een mal met hetzelfde uitzicht met op de zijkant telkens een afstandshouder van 0,5 cm, wat resulteert in een voeg van 1 cm. De stenen kunnen koud tegen elkaar gelegd worden. Dat biedt de opdrachtgever én de aannemer, Willemen Infra in dit geval, het grote voordeel van een snelle plaatsing. Bij wegeniswerken wordt de prijs bepaald door het product maar vooral ook door de uitvoering. Hoe sneller een product kan geplaatst worden, hoe goedkoper het project.

Koninginnelaan

De plaatsing in wildverband creëert een bijzonder effect.

In Oostende is gekozen voor de geslepen versie van de A’gora®-straatstenen. “Hetzelfde uitzicht als blauwe hardsteen konden we alleen bereiken door de steen te slijpen”, licht Frank Mortier toe. “Niettegenstaande dat de geslepen versie gladder oogt, zijn de A’gora®-straatstenen dubbel zo stroef als een blauwe hardsteen. De man in de straat ziet het verschil niet en dat was precies de bedoeling. De Stad wil absoluut een lappendeken aan materialen in het straatbeeld vermijden. Met onze A’gora®-straatsteen hebben we een product in huis dat eruitziet als natuursteen maar de voordelen biedt van beton: sterk, duurzaam en snel te plaatsen.”

Ook elders in de kuststreek sieren de A’gora®-tegels van Bleijko het straatbeeld. In Blankenberge kreeg het plein aan het station een opfrisbeurt met A’gora®-straatstenen, alleen gaat het hier om een dikkere variant gezien het een evenementenplein betreft. Ook aan de Baelskaai in Oostende, die deel uitmaakt van het prestigieuze project Oosteroever, zijn de A’gora®-tegels van Bleijko gebruikt.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details