Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Betonnen vloerplaten met een hoekje af
Ebema lanceert RoND: “betonnen schijven die met hun aaibare karakter een glimlach op je gezicht toveren”.

Betonnen vloerplaten met een hoekje af

Vertrek van een ronde vloerplaat met een fikse diameter van 170 cm. Neem een hap uit sommige elementen. Speel met verschillende diktes en hoogtes. En plots heb je een productlijn die een wereld van mogelijkheden biedt aan stadsontwerpers, landschapsarchitecten, tuinarchitecten én particulieren. Ebema lanceert RoND: “betonnen schijven die met hun aaibare karakter een glimlach op je gezicht toveren”.

RoND is het nieuwe blij. Zeker in een tijd dat alles recht en strak oogt. En de wereld meer dan ooit nood heeft aan minder strenge vormen. Net daarom brengt Ebema deze nieuwe organische lijn van ronde Eurodal vloerplaten op de markt. Een lijn die tot stand kwam met dank aan een onooglijk porseleinen tegeltje.

De basis is een volle cirkel: RoND One.

Hoe het begon

Alles begon met een tegeltje tegen een speciale gevel van een arbeiderswoning in het Vlaamse land. “Ik zag het tijdens een fietstocht, hield halt en nam er een foto van”, zegt Christian Van Suetendael, medeoprichter van Co.Studio, dat al sinds 1998 toffe dingen met vormen doet. “Het tegeltje was rond, blauw geglazuurd en had een kruisje. Ik vond het heel boeiend en vroeg me af of we daar niets mee konden doen.”

Mooi zou Christian het tegeltje niet meteen noemen. “Integendeel. Maar mijn professor op de universiteit zei altijd dat je niet naar de goede en mooie dingen moet kijken. Je moet je blik richten op de slechte elementen en je de vraag stellen hoe je ze beter maakt. Hoe je er een positieve draai aan geeft. Ik speelde al vrij snel met het idee om een grote ronde tegel te ontwikkelen. Strak is al jaren de trend. Het aaibare van een ronde tegel doorbreekt die rechtlijnigheid. Zo creëer je organische accenten in het straatbeeld.”

Na een eerste initiële ontwerpfase trok Co.Studio de stoute schoenen aan en stapte met een reeks 3D-designs naar Eurodal NV.

Spelen met vormen

Co.Studio experimenteerde met de schijf op de tekentafel. “We namen een hap uit de ronde vorm en hielden zo een maanvorm over”, vertelt Gert Van Den Steen die samen met Van Suetendael aan de wieg van het ontwerpbureau stond. “Meteen zagen we de mogelijkheden voor architecten om met deze vormen te spelen in de publieke ruimte. Zeker wanneer je ook nog eens verschillende diktes combineert: 16 cm, 32 cm, 48 cm tot zelfs 64 cm. Dan kun je niveauverschillen overbruggen, zitelementen introduceren, noem maar op. Maar ook als tuinpad of voor een speelse verharding in een stadstuin zijn deze ronde vloerplaten een droom. Je kan ze bijvoorbeeld mooi laten contrasteren met het XL-gamma van Ebema.”

Stoute schoenen

Na een eerste initiële ontwerpfase trok Co.Studio de stoute schoenen aan en stapte met een reeks 3D-designs naar Eurodal NV. De specialist in grootformaat vloerplaten uit Grobbendonk reageerde enthousiast. Een traject van cocreatie werd opgestart. Sindsdien is alleen maar duidelijker geworden hoeveel vrijheid de nieuwe RoND-productlijn biedt om buitenruimtes een eigenzinnig karakter te geven.

“We hebben intussen een gamma uitgewerkt van 19 elementen in vier diktes”, zegt Koen Heyens, commercieel directeur bij Ebema. “De basis is een volle cirkel: onze RoND One. Daarvan hebben we RoND Moon afgeleid, een cirkel met een hap uit zoals een wassende maan. De basismodellen (zie lager) komen in vier verschillende diktes tot 64 cm. De hoogste elementen krijgen de naam ‘Seat’ mee omdat ze als zitelement kunnen worden geïntegreerd. We ontwikkelden ook de RoND Connect, een kruisvorm die vier elementen verbindt. RoND Connect T is dan weer een verbindingsstuk dat als hoekelement fungeert.”

RoND komt op de markt voor de publieke ruimte onder het merk Ebema_LivingCity.

Aansluiten op Eurodal Residential

De slankste elementen worden geproduceerd in Grobbendonk. “Met hun 16 cm dik, in de kleur Griza, sluiten ze perfect aan op onze rechthoekige en vierkante Eurodal Residential-vloerplaten”, zegt productmanager Maarten Jacobs. “Leuk om een organische toets te schenken aan de rechtlijnigheid van onze grootformaten. De elementen hebben bovendien de nodige draagkracht voor voertuigen en kunnen dus ook vlot een inrit sieren.”

De dikkere versies worden in beton gegoten in de vestiging van Rijkevorsel. Hier zien ook de Objects het licht: stijlvol buitenmeubilair in fluweelzacht Smooth-beton. Alle RoND-objecten vanaf 32 cm dik komen standaard in de kleur Blue Velvet en met een gezuurde afwerking. Andere kleuren en afwerkingen zijn mogelijk op aanvraag. De ronde stapstenen lenen zich ook uitstekend om te puzzelen met onverharde stukken grond en graspartijen. Dit komt de infiltratie van regenwater in de bodem ten goede, in lijn met het Eco Solutions-gamma.

Van visplatform tot klavertjevier

“We zijn zelf heel enthousiast over de creatieve mogelijkheden”, glundert Christian Van Suetendael. “De ideeën blijven komen. De waterbestendige RoND-vloerplaten kunnen bijvoorbeeld dienen als een platform voor vissers aan een vijver. Of waarom geen lanen inrichten met RoND-elementen die een uitsparing hebben voor vergroening? En dan zijn er de vele mogelijke legpatronen die op afstand de vorm van een wolk of een klavertjevier aannemen. Je kan met RoND écht heel geestige dingen doen. In een tijd waar strakheid vaak heilig is, mag er wat ons betreft gerust een hoekje af. Sinds de jaren zestig en zeventig steken afgeronde vormen opnieuw discreet de neus aan het venster. In architectuur én bij de aanleg van buitenruimtes. We zijn heel benieuwd hoe RoND deze nieuwe trend mee vorm zal geven.”

RoND komt op de markt voor de publieke ruimte onder het merk Ebema_LivingCity. Vanaf maart 2024 zijn de speelse vloerplaten ook verkrijgbaar voor de residentiële markt onder het merk Ebema_Stone&Style.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details