Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Breed gamma voor zowel proactief als reactief assetmanagement

Breed gamma voor zowel proactief als reactief assetmanagement

Waar de focus vroeger lag op de aanleg van nieuwe rioleringsstelsels, is er een belangrijke verschuiving waarneembaar naar het assetmanagement van het bestaande patrimonium. Steinzeug-Keramo zet mee in op deze transitie door een breed gamma aan producten aan te bieden, geschikt voor zowel proactief als reactief assetmanagement. 

Op deze manier kan ingezet worden op een slim en efficiënt assetmanagement, zowel bij de initiële ingebruikname van een nieuw systeem alsook tijdens de operationele levensduur van bestaande rioleringssystemen.

De gladde glazuurlaag in de buizen en het rechtlijnig star karakter van de buizen zorgen voor een zeer geringe afzetting en aanhechting van vuil en vetten.

KERA-gamma

Een goed assetmanagement begint bij de materiaalkeuze. De levensduur, betrouwbaarheid en rendabiliteit van elk rioolstelstel hangt af van de materialen die gebruikt worden. Keramische producten genieten van een onevenaarbare levensduur door de uitmuntende mechanische en chemische eigenschappen die niet afnemen in de tijd. Dit verzekert een zeer lange operationele en technische levensduur die de financiële afschrijftermijn gemakkelijk overschrijdt. 

Naast de zeer lange levensduurverwachting biedt gres ook voordelen op het vlak van onderhoud. De gladde glazuurlaag in de buizen en het rechtlijnig star karakter van de buizen zorgen voor een zeer geringe afzetting en aanhechting van vuil en vetten. Bij een reiniging van de stelsels komen die materialen die zich toch zouden ophopen makkelijk los. Hierdoor wordt de reinigingsfrequentie laag gehouden en zijn de stelsels makkelijk te onderhouden, wat, samen met de lange levensduur van de stelsels, zorgt voor een beheersbaar en financieel voordelig asset management. 

De steeds toenemende rioleringsgraad en het groeiende patrimonium van de rioolbeheerders zorgen voor een belangrijke shift in het investeringslandschap.

Een doordacht assetmanagement houdt echter ook in dat er reeds van bij het ontwerp gekeken wordt met de principes van de circulaire economie. De gresbuizen van Steinzeug-Keramo bieden ook hier de meest gunstige oplossing. De gresbuizen hebben een ecologisch gunstige samenstelling. Ze bestaan namelijk, buiten de dichting, enkel uit de natuurlijke materialen klei en chamotte (gerecycleerd keramisch materiaal). Daardoor kunnen de gresbuizen op het eind van de operationele levensduur eenvoudig verwerkt en hergebruikt worden op de werf of in de buurt daarvan, zonder bijkomende uitstoot of impact. 

“Onze buizen kunnen lokaal vermalen worden tot een buis- of wegfunderings­materiaal, zodat bijvoorbeeld sorteren, hersmelten, scheiden, en transporten naar recyclage­centra vermeden kan worden”, klinkt het.
“Indien gewenst kan het materiaal terug aangewend worden voor de productie van hoogwaardige keramische producten, aangezien de materiaaleigenschappen behouden blijven zonder enige vorm van downcycling (verlies in eigenschappen bij een recyclagestap). Dit kan een interessante piste zijn, omdat keramiek geen nood heeft aan het opnieuw bijvoegen van nodige toeslagstoffen of hoogenergetische processen tijdens het recyclageproces”.

DURA-gamma

Echter kan het assetmanagement voor bestaande structuren ook geoptimaliseerd worden. “Voor sommige rioleringssystemen is het niet gewenst om deze te vernieuwen in open sleuf, zoals in drukke steden. Hier kan men dan de huidige levensduur van het rioleringssysteem verlengen door gebruik te maken van renovatietechnieken”, licht men bij Steinzeug-Keramo toe. Om deze reden trekt Steinzeug-Keramo de markt op met niet één maar twee producten voor renovatie van mantoegankelijke rioleringssystemen. “Wij voorzien zowel elementen uit polymeerbeton als uit glasvezel versterkt polyester (GVP). Op deze manier kunnen wij voor elke situatie een geschikte oplossing uitwerken, afhankelijk van de noden en wensen van de klant. De panelen worden prefab bezorgd op de werf, waardoor de kwaliteit van het materiaal op voorhand gecontroleerd kan worden. Deze elementen worden op maat gemaakt, waardoor de hydraulische capaciteit optimaal verzekerd kan worden en eventuele dimensie-overgangen kunnen opgevangen worden zonder bijkomende maatregelen. Dit verzekert dat de operationele werking maximaal behouden blijft. Verder zijn de voorbereidende werken minder kritisch en kunnen deze panelen geïnstalleerd worden in vochtige omstandigheden”.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details