Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Waardevol ecosysteem dankzij maatwerk van het zuiverste water
ankzij dit project kan het ecosysteem van de Klijte zich opnieuw herstellen én wordt het afvalwater van de bewoners en de omgeving gezuiverd via een gloednieuwe waterzuiveringsinstallatie.

Waardevol ecosysteem dankzij maatwerk van het zuiverste water

In opdracht van Aquafin bouwde Aclagro de voorbije maanden een KWZI (Kleinschalige  Waterzuiveringsinstallatie) aan de Klijtebeek in het West-Vlaamse Heuvelland. Hiervoor werkte het aannemingsbedrijf samen met de experts van Collinet. Dankzij dit project kan het ecosysteem van de Klijte zich opnieuw herstellen én wordt het afvalwater van de bewoners en de omgeving gezuiverd via een gloednieuwe waterzuiveringsinstallatie. “Een bijzonder waardevol groenblauw project dat gekenmerkt wordt door de mooie samenwerking tussen alle partijen”, vertelt Kevin Krikilion, directeur bij Aclagro.

In opdracht van Aquafin bouwde Aclagro de voorbije maanden een KWZI (Kleinschalige Waterzuiveringsinstallatie) aan de Klijtebeek in het West-Vlaamse Heuvelland.

Patricia Bauwens, Hoofd Bedrijfsbureau bij Aclagro, legt uit hoe deze samenwerking concreet verliep. “Dit KWZI-project past in de doelstelling van het lokale bestuur en Aquafin om de waterkwaliteit van de Klijtebeek te verbeteren. Om de zuiveringsinstallatie optimaal te laten werken, gaf de Vlaamse Milieumaatschappij de gemeente Heuvelland opdracht om alle regenwater lokaal zoveel mogelijk af te koppelen van de rioleringsbuizen in de dorpskern en dit water af te voeren naar dezelfde Klijtebeek.” Hiervoor werd ook een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd in de Westerse Klijtestraat, waarbij het afvalwater en het regenwater gescheiden worden opgevangen en het regenwater vanuit de Dikkebusstraat afgevoerd wordt naar de beek.  Het afvalwater wordt opgepompt terug richting Dikkebusstraat. 

Dankzij de lichtgewichtuitvoering in HDPE was de plaatsing een eenvoudige klus.

“De opdracht was een combinatie van bouwkundige werken, infrastructuurwerken en technieken”, aldus Kevin Krikilion. “De bouwkundige werken omvatten de realisatie van een aantal betonbekkens, deels onder de grond. De infrastructuurwerken bestonden uit enkele kleine verhardingen en de aanleg van riolering, waaronder de op maat gemaakte putten van Deschacht. En het laatste deel betrof technieken, elektromechanisch en elektrisch om het waterzuiveringsstation operationeel te krijgen. De bedoeling is om op termijn 800 inwoners te bedienen en hun afvalwater te zuiveren zodat het niet meer ongezuiverd in de Klijtebeek terechtkomt. Zo kan ook het ecosysteem zich daar herstellen.”

Voor de voorbereiding en uitwerking van dit project deed Aclagro een beroep op de expertise van Collinet. Patricia Bauwens: “Hun team zorgde voor de opmaak van de uitvoeringstekeningen en de productie van zes HDPE-putten, waarvan drie stuks gemaakt uit dubbelwandige buizen met een diameter van 1.500 millimeter. Aanvullend konden we op Collinet rekenen voor de installatie van de overstortschuiven en wandafsluiters in de putten en voor de plaatsing van glasvezelversterkte roosters op de putten, inclusief de nodige ondersteuningen.”

“De bedoeling is om op termijn 800 inwoners te bedienen en hun afvalwater te zuiver zodat het niet meer ongezuiverd in de Klijtebeek terechtkomt. Zo kan ook het ecosysteem zich daar herstellen.” – Kevin Krikilion.

Plug & play

Kristel Vanmolle, Sales Engineer bij Collinet, legt uit wat de troeven van deze putten zijn. “Eén van de sterktes is de makkelijke inbouw van allerlei accessoires – zoals wandafsluiters, overstortschuiven en kleppen – in de putten, die zowel manueel als elektrisch aangestuurd kunnen worden. Bovendien zijn ze makkelijk toegankelijk voor onderhoud en toezicht.    ′

Als leverancier hadden we ook de mogelijkheid om de putten in ons atelier voor te bereiden en plug & play op de werf te leveren. Met een lichtgewicht uitvoering in HDPE konden we een snelle plaatsing garanderen, in samenwerking met Aclagro.”

“Tijdens de voorbereiding van het project besloten we om de putten prefab te laten maken”, licht Kevin Krikilion toe. “En niet alleen de putten maar ook een deel van de kleppen en schuiven. Zo werd alles vooraf geproduceerd en gemonteerd door Collinet, wat op de werf een aanzienlijk voordeel was naar veiligheid en plaatsingsgemak toe. Op de werf arriveerde een kant en klaar product dat eigenlijk alleen nog moest aangesloten worden op de riolering. Voor Aclagro is dit een bijzonder project omdat het de eerste keer is dat we voor een publieke opdrachtgever van a tot z de combinatie maken van enerzijds bouwkundige en infrastructuurwerken met anderzijds de technieken die volledig zelf in house werden gerealiseerd.”

Zowel de overstortschuiven als wandafsluiters zullen binnenkort goed van pas komen

Overstortschuiven en wandafsluiters

Zowel de overstortschuiven als wandafsluiters zullen binnenkort goed van pas komen, bevestigt Patricia Bauwens: “De overstortschuiven hebben als functie om bij hogere debieten een deel van het afvalwater rechtstreeks te bypassen naar de rietvelden. Via een eenvoudige draaibeweging kan de klant het gewenste peil instellen, waarbij overtollig water over de schuifplaat heen afgevoerd wordt. Wandafsluiters dienen als afsluiter om (afval)water tijdelijk te blokkeren of door te laten.”

Dit KWZI-project past in de doelstelling van het lokale bestuur en Aquafin om de waterkwaliteit van de Klijtebeek te verbeteren

Deadline gehaald

Het project startte in augustus 2022 en werd mooi binnen de vooropgestelde planning afgerond. “Eind april 2023 werden de putten op de werf afgewerkt, met de plaatsing van GVK-roosters op de putten”, zegt Kristel Vanmolle. “Het voorziene einde van de werken voor het bouwverlof 2023 werd dus vlot gehaald. Dit is mee te danken aan de uitstekende samenwerking tussen de teams van Collinet, Aclagro en het volledige bouwteam van studiebureau Antea, opdrachtgever Aquafin en werftoezicht Arcadis.”   ′

Eind juni 2023 werden de putten op de werf afgewerkt, met de plaatsing van GVK-roosters op de putten.

Iets wat Kevin Krikilion volmondig kan bevestigen: “Ik spreek dan ook over twee ecosystemen in dit project. Enerzijds de waterzuiveringsinstallatie en anderzijds was er op de werf één grote constante tijdens het bouwproces: een teamgericht ecosysteem tussen alle verschillende partners binnen het bouwteam. Het resultaat is dan ook een betrouwbare, kwalitatieve en veilige installatie die duurzaam leven zal brengen. De uitstekende samenwerking is een schoolvoorbeeld van een te ambiëren partnership op projectniveau. Voor Aclagro was dit tevens een mooie leerschool op het vlak van groenblauwe projecten, iets waar we in de toekomst verder op willen inzetten. Hoewel het buiten onze comfortzone lag, zijn we er toch in geslaagd dit project binnen de termijn af te ronden, zonder aan kwaliteit en veiligheid in te boeten.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details