Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Brits-Belgische joint venture zorgt voor duurzame energie in Senegal
Eiffage Sénégal zal verantwoordelijk zijn voor de civieltechnische werkzaamheden op het land, nabij Rive Bel Air. Op hetzelfde moment zal Eiffage Énergie Systèmes de installatie van de kabels aan land uitvoeren.

Brits-Belgische joint venture zorgt voor duurzame energie in Senegal

Een gezamenlijke onderneming van Britse en Belgische oorsprong heeft een contract ter waarde van 192 miljoen euro uit de brand gesleept, voor de uitvoering van zowel onshore- als offshore-werkzaamheden in Senegal. Dit maakt deel uit van een ambitieus programma dat als doel heeft de energie-infrastructuur van het land te transformeren en miljoenen mensen van duurzame elektriciteit te voorzien. Dit contract, ondertekend door het consortium van Herbosch-Kiere (BE) en Enshore Subsea (UK), omvat het volledige proces, van ontwerp tot fabricage en installatie van de onderzeese elektriciteitskabels.

Het Britse bedrijf Enshore is wereldwijd toonaangevend in kabelinstallatie, engineering en projectmanagement.

Herbosch-Kiere, onderdeel van de groep Eiffage en een dochteronder­neming van Eiffage Benelux, is daarvoor in een 50/50 joint venture gestapt met Enshore Subsea, een vooraanstaand onderzees engineeringbedrijf uit het Verenigd Koninkrijk. Het contract is toegekend in het kader van het Senegal Power Compact-programma, gefinancierd door de Amerikaanse Millennium Challenge Corporation (MCC) en de regering van Senegal, met als doel bij te dragen aan de wereldwijde strijd tegen armoede.

Benny De Sutter, Managing Director Herbosch-Kiere: “Dit project is een fantastische uitdaging voor Herbosch-Kiere als bedrijf en toont de grote voordelen van Eiffage als groep. Het is de volgende stap in de internationalisering en uitbreiding in de offshore sector van ons bedrijf, zowel qua omzet als qua projectteam en ondersteuning. Dit project vormt hopelijk ook de basis van een duurzame samenwerking met Enshore Subsea in de sector. Daarbij past het project precies in het innovatie- en duurzaamheidsverhaal dat centraal staat bij Herbosch-Kiere.”

Herbosch-Kiere heeft zich gedurende meer dan 100 jaar gespecialiseerd in haven-, rivier- en maritieme projecten over de hele wereld.

Ideale uitvalsbasis voor mondiale projecten

Herbosch-Kiere heeft zich gedurende meer dan 100 jaar gespecialiseerd in haven-, rivier- en maritieme projecten over de hele wereld. Hun uitvalsbasis in de haven van Antwerpen is daarvoor uiteraard ideaal gelegen. Het ambitieuze bedrijf investeert voortdurend in gespecialiseerde apparatuur, zoals schepen en hefeilanden, zowel drijvend als niet-drijvend. Dankzij de expertise, dynamiek en creativiteit van hun medewerkers kan het bedrijf complexe en prestigieuze uitdagingen aangaan. In de loop der jaren heeft Herbosch-Kiere haar activiteiten uitgebreid naar milieuwerkzaamheden, de aanleg en exploitatie van stortplaatsen en bodemsanering.

Logische samenwerking

“De samenwerking met Enshore Subsea is niet meer dan logisch”, zegt Thomas Noiset, Project Manager: “Het Britse bedrijf is wereldwijd toonaangevend in kabelinstallatie, engineering en projectmanagement. Ze etaleren bovendien een sterke toewijding aan duurzame vooruitgang in de energiesector en de levering van innovatieve, duurzame projecten wereldwijd. Met een diepgaande focus op veiligheid, kwaliteit en milieubewustzijn maken ze gebruik van zeer geavanceerde technologie en ver doorgedreven expertise om elk aspect van hun projecten te leiden. De ideale partner voor dergelijk groots project, dus!” 

Voor dit project zullen Herbosch-Kiere en Enshore Subsea offshore twee onderzeese elektriciteitskabels van 225 kV, elk 16 kilometer lang, installeren.

Ter land en ter zee

Bij deze operaties zullen twee schepen worden ingezet: het ponton Gaverland en het zelfvarende multifunctionele schip Atlantis. Eiffage Sénégal zal verantwoordelijk zijn voor de civieltechnische werkzaamheden op het land, nabij Rive Bel Air. Op hetzelfde moment zal Eiffage Énergie Systèmes de installatie van de kabels aan land uitvoeren.

Thomas licht verder toe: “Voor dit mooie project zullen Herbosch-Kiere en Enshore Subsea offshore twee onderzeese elektriciteitskabels van 225 kV, elk 16 kilometer lang, installeren. Bovendien worden zes 225 kV kabels van twee kilometer op land, die de westkust (Rive Bel Air) en de oostkust (Cap des Biches) van de baai van Dakar met elkaar verbonden. De offshore-werkzaamheden zullen in oktober 2023 van start gaan en naar verwachting tegen eind 2025 worden voltooid. Dit project omvat voor ons het graven van sleuven voor het leggen van leidingen van polyethyleen met hoge dichtheid, gevolgd door het begraven van de kabels om ze te beschermen.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details