Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Brusselse wegenbouwgigant blijft groeien

Brusselse wegenbouwgigant blijft groeien

Wie aan wegenbouw in Brussel doet, kan vaak niet langs Dekempeneer. Het Diegemse bedrijf profileerde zich aanvankelijk als een klassieke wegenbouwer, maar groeide gaandeweg uit tot een veelzijdige speler met een eigen breekwerf, betoncentrale, zeefinstallatie en vervoersfirma. Midden 2016 breidde het bedrijf uit met de oprichting van DK Mineralux, dat diverse soorten siergrind invoert voor de Belgische markt.

Als het aankomt op wegeniswerken, beschikt Dekempeneer over een zestal volwaardige ploegen.

 

Het verhaal begint in 1975, wanneer Herman, Ferdinand en Wilfried Dekempeneer hun eigen wegenbouwbedrijf oprichten. Iets meer dan veertig jaar later is de kleine familieonderneming van weleer een begrip in de Brusselse regio, voert ze jaarlijks grote en kleine openbare en private werken uit met een maximumbedrag van 5.330.000 euro (erkenning C-klasse 7) en telt ze een negentigtal werknemers. De hoofdzetel is gelegen in Diegem, waar zich behalve kantoren ook een werkplaats, stalplaatsen voor vrachtwagens en wegenbouwmachines en een moderne breekinstallatie bevinden. “Dat staat bekend als het Brussels Recycling Center”, legt Ingrid Dekempeneer, zaakvoerster van het bedrijf uit Diegem, uit. “We breken er bouw- en slooppuin tot verschillende fracties, nadien kunnen de granulaten opnieuw gebruikt worden als volwaardige grondstoffen voor nieuwe toepassingen in de wegenbouw. Al onze gerecycleerde granulaten zijn uiteraard COPRO-gekeurd.”

Dekempeneer bezit twee grondwerkploegen, asfaltfreesmachines en borstelwagen.

 

Gouden combinatie

Met die breekwerf – waar Dekempeneer (wegen)bouwafval omvormt tot (her)bruikbare granulaten – profileerde Dekempeneer zich al in 1985 als een absolute voorloper in de circulaire economie. Hetzelfde geldt voor de betoncentrale die het in 1993 in gebruik nam. Dekempeneer: “Die bevond zich langs de Vilvoordselaan in de Brusselse havenzone. In 2000 zijn we echter verhuisd naar een vlak langs het kanaal, zodat de meeste materialen per schip kunnen worden geleverd. Daar hebben we een volledig computergestuurde betoncentrale gebouwd, waarmee we jaarlijks ongeveer 90.000 ton produceren. De locatie van onze eerste betoncentrale gebruiken we sinds 2012 voor het zeven van grond, zand en stenen. Kortom: we beschikken over een eigen breekinstallatie voor bouw- en slooppuin, een grondzeefinstallatie en een betoncentrale – stuk voor stuk gelegen in de Brusselse regio, waardoor we onze vervoerskosten en CO2-uitstoot tot een minimum kunnen beperken. Dankzij deze gouden combinatie zijn we onze concurrenten steeds een stap voor.”

Van veel markten thuis

Als het aankomt op wegeniswerken, beschikt Dekempeneer over een zestal volwaardige ploegen, waarvan er vier gespecialiseerd zijn in algemene wegenwerken, één in rioleringswerken en één in asfaltwerken. Verder beschikken ze over twee grondwerkploegen, asfaltfreesmachines en borstelwagen. “We hebben eveneens een eigen atelier, waar we zowel ons eigen wagen- en machinepark onderhouden als laswerken uitvoeren”, vult Dekempeneer aan. “Dankzij onze breekwerf, grondzeefinstallatie inclusief TOP en betoncentrale hebben we een concurrentieel voordeel bij aanbestedingen, en los van onze eigen behoefte bedienen we ook externe klanten. Met DKP beschikt Dekempeneer tevens over een eigen firma voor het vervoer van grondstoffen in bulk, zoals zand, beton en asfalt. Tot slot voeren we ook regelmatig veeg- en strooiwerken uit en hebben we een eigen containerdienst.”

Het Diegemse bedrijf profileerde zich aanvankelijk als een klassieke wegenbouwer, maar groeide gaandeweg uit tot een veelzijdige speler met een eigen breekwerf, betoncentrale, zeefinstallatie en vervoersfirma.

 

Afdeling siergrind

Op 1 juli 2016 breidde Dekempeneer zijn activiteitenaanbod nog wat verder uit. Het richtte toen DK Mineralux op, dat fungeert als onafhankelijke en exclusieve invoerder van verschillende soorten siergrind voor de Belgische markt. DK Mineralux importeert en levert het siergrind, terwijl het voor de uitvoering samenwerkt met verschillende aannemers. Leveren kan zowel via wegtransport als over water.

Thierry De Greef, afdelingshoofd DK Mineralux: “Momenteel verdelen we diverse types siergrind met verschillende kleuren vanuit twee groeven in Frankrijk en één in Luxemburg (Parkgoud, Kasteelwit, Provence, Clairette de Champagne, Blanc de Bourgogne …), maar in samenspraak met onze klanten zijn we steeds op zoek naar nieuwe opportuniteiten. Die klanten – voornamelijk bouwhandels, zandhandels en tuincentra – zijn verspreid over heel Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Op regelmatige basis bezoeken we onze klanten om te luisteren wat er leeft en zo te kunnen inspelen op de nieuwe tendensen in de markt.”   


Dekempeneer

Zaventemsesteenweg 63,
1831 Diegem

T +32 2 720 08 14

E info@dekempeneer.be

www.dekempeneer.be

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details