Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Co-creatieproject Mercatoreiland toont kwaliteiten van prefab beton
Een mooi panoramisch uitzicht op de rivier De Vliet.

Co-creatieproject Mercatoreiland toont kwaliteiten van prefab beton

Begin 2022 transformeerde het Mercatoreiland in Rupelmonde tot een groene belevingsplek. Het ontwerp, van de hand van Landschaap, herstelde het contact met het water en het culturele en nautische erfgoed. Voor de prefab betonnen elementen – eyecatchers in het mooie geheel – sloeg Landschaap de handen in elkaar met prefab betonspecialist Ebema. “Alle services die Ebema voor de openbare markt biedt, kwamen in dit project aan bod”, vertelt Jo Timmers, projectmanager bij Ebema.

Omdat het zicht op de Schelde grotendeels gebroken werd door de dijk, kwam Landschaap met het idee om een verhoogd plateau te maken om zo de connectie met de rivier te herstellen. “Omwille van een oude treurwilg die niet gerooid mocht worden, hebben we de oppervlakte nog moeten halveren. Maar we zijn er uiteindelijk wel mooi in geslaagd om het water rondom het Mercatoreiland weer volledig tot haar recht te laten komen”, aldus Maarten Bral van Landschaap. “De integratie van beton in het geheel was voor ons een evidentie. Ook de keuze voor prefab lag voor de hand, omdat de mogelijkheden dan bijzonder groot zijn en een perfecte afwerking gegarandeerd wordt.”

Het Mercatoreiland in Rupelmonde is vandaag een groene belevingsplek.

Serene rustpunten

Langs de nieuwe waterkering werd een verhoogd plateau gebouwd, bestaande uit rechte zitelementen, trapelementen en een viertal panelen die samen een groot platform van ongeveer 2 x 10 m vormen. Jo Timmers: “Hierdoor ontstond een mooi panoramisch uitzicht op de Vliet. In het park zelf werd een ontmoetingsplaats gerealiseerd onder de bestaande treurwilg met een veertiental gebogen zitelementen. Die werden in een grote open cirkel rond de treurwilg opgesteld in drie strengen van respectievelijk 2, 4 en 8 banken. Voor alle elementen werd gekozen voor architectonisch beton met een aardse kleur cream velvet en voor een grillige gestraalde oppervlaktestructuur. Het resultaat: opvallende, maar toch serene rustpunten in harmonie met de blauwgroene natuurpracht.”

Het ontwerp, van de hand van Landschaap, herstelde het contact met het water en het culturele en nautische erfgoed.

FEBE Awards

Het project werd genomineerd voor de FEBE Awards in de categorie Precast in Landscape. Jo Timmers: “En dat geeft mij persoonlijk veel voldoening omdat ik erbij betrokken was vanaf het voortraject tot en met het eindtraject. Een traject dat alle services die Ebema voor de openbare markt kan aanbieden doorliep. In het voortraject ontvingen we Maarten van Landschaap in ons CreativeLab om de gewenste look & feel te bespreken, vervolgens bezochten we ons ObjectsPark om de definitieve kleur, cream velvet, en afwerking, gestraald, te bespreken. Daarna besprak ik het intern technisch binnen ons maatwerkteam, Team CustomConcrete, zodat de bestekteksten correct en volledig konden uitgewerkt worden door het ontwerpbureau.”

Het Mercatoreiland in Rupelmonde is vandaag een groene belevingsplek.

Voordeel van co-creatie

“De samenwerking was bijzonder aangenaam” vult Maarten Bral aan. “De verschillende afwerkingsmethodes en bijna onbeperkte vormelijke keuze geven ons als ontwerper heel veel vrijheid. Dat is ook de grote meerwaarde van prefab, in vergelijking met ter plaatse gestort beton. Die wisselwerking tussen fabrikant en ontwerper is een grote troef bij projecten in de openbare ruimte.” 

Jo Timmers bevestigt: “Het voordeel van zo’n co-creatieproject is dat je er dan in het eindtraject enkel nog commercieel moet uit geraken met de aannemer en dat deze tijd wint doordat het goedkeuren van de bemonstering en de technische tekeningen eigenlijk nog maar een formaliteit is. Met zo’n werkwijze vaart iedere betrokken partij wel. Leuk om weten is dat dit co-creatieproject eigenlijk naadloos aansluit op een eerder co-creatieproject in Kruibeke, voor het zogenaamde Sigmaplan, waarbij Ebema eveneens van in het voor- tot in het eindtraject betrokken was en waarvoor we eveneens speciale betonnen elementen vervaardigden die het landschap ter plaatse meer allure geven.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details