Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
COPRO reikt eerste uitvoeringscertificaten afschermende constructies uit

COPRO reikt eerste uitvoeringscertificaten afschermende constructies uit

Na een periode van 3 jaar kan COPRO de langverwachte eerste uitvoeringscertificaten uitreiken voor afschermende constructies voor wegen. Dit is een mijlpaal op het vlak van uitvoeringscertificatie. In 2021 werd het COPRO.EXE-merk opgestart op initiatief van enkele opdrachtgevers. Als onafhankelijke controle- en certificatie-instelling kreeg COPRO de taak om alle eisen in een concrete vorm te gieten en het systeem op punt te stellen.

Met de uitreiking van de allereerste uitvoeringscertificaten – voor afschermende constructies voor wegen – bereikte COPRO een mijlpaal op het vlak van uitvoeringscertificatie. Met certificatie voor de uitvoering van afschermende constructies voor wegen in prefab beton, staal en ter plaatse gestort beton draagt COPRO bij aan de veiligheid en dus ook de kwaliteit op onze wegen. “Door zowel product als uitvoering te controleren en certificeren kunnen we de keten sluiten”, vertelt Certification Manager Kim Vandenhoeke.

Een goed product is de eerste stap naar een goed eindresultaat. Maar daarmee houdt het niet op. Ook een perfecte uitvoering is noodzakelijk voor een kwalitatief project. De eerste stappen richting uitvoeringscertificatie werden in 2016 gezet. Kim: “Er werd een werkgroep opgericht om de technische documenten en certificatiereglementen uit te werken. Dat kostte tijd en in 2021 werden alle documenten goedgekeurd. Op dat moment stonden twee types uitvoeringscertificatie op punt: voor ter plaatse gestorte betonnen afschermende constructies en voor constructies van staal en prefab beton.”

Technische voorschriften opmaken en een compromis vinden, reglementen opstellen en dan uiteraard ook de dossiers zelf behandelen. Een uitvoeringscertificaat in het leven roepen is – net als bij een productcertificaat – een werk van lange adem. Om het hele verhaal onder de aandacht te brengen organiseerde COPRO in 2021 een webinar. Dat bleek een succes en veel uitvoerders toonden interesse, wat al snel resulteerde in een vijftiental lopende dossiers.

Intensief traject

Kim: “Maar het is een behoorlijk intensief traject waar heel wat bij komt kijken. Logisch, want we mogen niet over één nacht ijs gaan wanneer het over veiligheid gaat. 2022 werd dan ook een overgangsjaar waarbij de uitvoerders de tijd kregen en kans namen om hun kwaliteitssysteem uit te werken. De meesten begonnen met een wit blad en de vraag: hoe kunnen we aan de technische voorschriften en certificatiereglementen voldoen? Vervolgens was 2023 voor velen een proefperiode en werd er door COPRO afgetoetst of de uitvoerders conform de regels acteerden. En dat resulteerde vandaag in de uitreiking van 7 certificaten voor uitvoerders die aan alle regels en normen voldoen.”

Bijzondere mijlpaal

En dat is een bijzondere mijlpaal voor COPRO. Kim: “Deze uitvoeringscertificatie loopt goed en uitvoerders beseffen ook het belang van een kwalitatieve uitvoering. Bovendien ligt deze certificatie mooi in het verlengde van de reeds ingeburgerde productcertificatie voor afschermende constructies. Want een goed product dat slecht wordt geplaatst verliest natuurlijk zijn kwaliteit. Door zowel het product als de uitvoering te certificeren, maken we cirkel rond. Ook naar andere uitvoeringscertificaten toe – COPRO werkt momenteel aan een viertal projecten – is de uitreiking van deze certificaten een bemoedigend en motiverend signaal.”

Controles

De uitvoerders die nu in het bezit zijn van een certificaat zullen verder opgevolgd en gecontroleerd worden. “Afhankelijk van het aantal werven zullen een bepaald aantal controles uitgevoerd worden. We spreken dan over 2 tot 4 controles bij de uitvoerder zelf en van 1 tot 15 controles op de werf. Naar werfcontroles toe is het uiteraard belangrijk dat wij op de hoogte zijn van de planning van de uitvoerders. Een van de voorwaarden om het certificaat te ontvangen is dan ook een duidelijke, transparante en frequente communicatie rond die planning. Wie dat systeem niet helemaal op orde heeft, blijft in de proefperiode. We zijn streng op het vlak van certificatie en controles, maar dat is alleen maar logisch aangezien veiligheid de rode draad is”, besluit Kim.

Gerelateerde informatie

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details