Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
De voordelen van een afstandsbediening

De voordelen van een afstandsbediening

Er zijn tal van toepassingen waarbij een afstandsbediening van een machine goud waard is voor de veiligheid, gezondheid en efficiënter werk. Bobcat speelt daarop in met het aanbieden van een afstandsbediening voor de Bobcat lader, die compatibel is met alle Bobcat laders die zijn uitgerust met de selecteerbare joystickbediening. Dat Bobcat blijft innoveren bleek ook tijdens de voorbije Bobcat Demo Days, waar enkele nieuwigheden voor 2020 werden voorgesteld.

Vele werkzaamheden gebeuren in een sterk belastende omgeving voor de operator, die daardoor sneller vermoeid geraakt en ook sneller fouten zal maken. Met een afstandsbediening wordt de bestuurder gespaard en op afstand gehouden van stof, geluid, trillingen of werkplekken die speciale veiligheidsmaatregelen vereisen. Het werk kan sneller en met een hogere precisie worden gedaan en in sommige toepassingen met minder personeel op de locatie. Het biedt tevens de mogelijkheid om rechtstreeks met andere werknemers te praten en tegelijkertijd de machine te bedienen en de werkomgeving te controleren.

Alle functies

Met de afstandsbediening zijn de meeste functies uit te voeren die ook via de directe bediening zouden kunnen uitgevoerd worden, zoals de aandrijving, het heffen, kantelen, de hulphydrauliekfuncties, werklampen, de zweefstand van de giek, snelheidsregeling en claxon. Kortom de operator kan alle activiteiten uitvoeren die hij anders vanop zijn zitplaats in de lader zou uitvoeren. Daarbij heeft hij het voordeel van een beter zicht op de activiteiten en blijft hij gespaard van belastende omstandigheden. Het gebruik van een afstandsbediening kan arbeidskosten verlagen bij bouwwerkzaamheden waarbij normaal twee personen nodig zijn. Nu kan één bestuurder immers de klus klaren met zicht van buiten de cabine op het aanbouwdeel en de werkzaamheden.

Deze afstandsbedieningsoplossing kan ook toepassingen verbeteren waarbij vaak moet achteruitgereden worden, wat bijvoorbeeld het geval is in een stedelijke omgeving. Anderzijds wordt de machinist met de afstandsbediening niet blootgesteld aan trillingen op de werkplek van de machine, wat ook geldt voor vuil, stof of lawaai. De besturing op afstand van de machine in beperkte ruimten heeft grote voordelen voor de gezondheid. Omgaan met gevaarlijke of giftige stoffen kan vanop een veilige afstand, terwijl het risico van blootstelling tot een minimum wordt beperkt.

Demontabel en veilig

De draagbare en industriële radiografische afstandsbediening kan binnen enkele minuten op een Bobcat lader worden gemonteerd en gedemonteerd. Het geheel wordt geleverd in een draagbare beschermhoes met schuimrubberen inzetstukken. Daarin zitten de zender/ontvanger met noodstop en bakens, een magneetbevestiging voor de bovenkant van de cabine of de bovenkant van de achterklep. Tevens inbegrepen zijn een reservebatterij, 220V – 110V lader / 12V autolader, internationale stekkers en RC-ID-tag.

Bij Bobcat Company staat veiligheid centraal. Voor het radiografische afstandsbedieningssysteem wordt onder meer een online cursus en training onder leiding van een instructeur voorzien. Met een veiligheidsfunctie wordt het systeem uitgeschakeld als de operator struikelt en valt, dankzij kantel- en valsensoren in de zender. Verder zijn er noodstopknoppen voorzien en is de bedieningshandleiding (inclusief onderhouds- en onderdelenhandleiding) aan de zender bevestigd (opgeborgen in een tasje eronder). Alle componenten zijn ontworpen om in de meeste klimatologische omstandigheden te werken. De joystickbediening werkt op dezelfde manier als de joystickbediening van de lader. Voor elk afzonderlijk afstandsbedieningssysteem is er een uniek, 5-cijferig, wachtwoord. Het bedieningsbereik gaat tot 500 m.

Demo Days

Dat Bobcat blijft innoveren bleek ook tijdens de voorbije Bobcat Demo Days in Dobris, waar de deelnemers een glimp konden opvangen van enkele nieuwigheden die 2020 brengt. Zo komen de S580 schranklader en T580 compacte rupsladers eraan. Het nieuwe cabineontwerp, de laadarmen, het nieuw ontworpen koelpakket, leds en touchscreen displays, de vijfkoppige torsieophanging bij de rupslader … De nieuwe R-serie laders bieden betere prestaties en comfort in vergelijking met hun voorgangers. Maar ook het lagere segment wordt geüpdatet. Bobcat zet zich in voor een groenere toekomst met schonere motoren voor de S450, S510 en S530. De nieuwe Bobcat-motor biedt eveneens 37 % meer koppel, 2-snelheden optie, nieuwe high-flow hydraulische optie voor de S510 en S530 en een nieuw stylingschema.”    


Vangaever NV

Kabeljauwstraat 20,
8790 Waregem

T +32 51 63 43 31

E info@vangaever.be

Klaverbladstraat 13a,
3560 Lummen

T +32 13 26 10 20

E lummen@vangaever.be

Bergensesteenweg 830,
1600 Sint-Pieters-Leeuw

T +32 2 356 20 71

E splw@vangaever.be

www.vangaever.be

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details