Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
De voordelen van geotextiel- en geogridcertificatie
“Ieder gecertificeerd product heeft een technische fiche die door COPRO is goedgekeurd en online beschikbaar is.”

De voordelen van geotextiel- en geogridcertificatie

Al meer dan twintig jaar reikt COPRO certificaten uit voor producenten van geotextielen (onder BENOR) en geogrids (onder COPRO). Daarnaast reikt COPRO CE-certificaten uit voor geotextiel en aan geotextiel verwante producten. “Op basis van de toepassing van het product wordt bepaald welke proeven het product moet ondergaan en welke waarde het moet behalen”, zegt Kris Vandenneucker, Certification Manager voor geotextiel, geogrid en metalen wegenisproducten bij COPRO.

Geogrids zijn vlakke structuren, bestaande uit een regelmatig netwerk met trekvaste en in de knooppunten onderling verbonden elementen.

Voor geogrids, geotextielen en aan geotextiel verwante producten bestaan er verschillende Europese normen (EN). Elke Europese norm beschrijft voor zijn specifieke toepassing de minimum te bepalen karakteristieke eigenschappen. Voor de BENOR-certificatie van geotextiel bestaat daarnaast ook de PTV met aanvullende eisen. Voor de COPRO-certificatie van geogrids werden eveneens eisen vastgelegd in een PTV.

Geogrids zijn vlakke structuren, bestaande uit een regelmatig netwerk met trekvaste en in de knooppunten onderling verbonden elementen. Ze zijn opgebouwd volgens een loodrechte netwerkstructuur. De vorm en de wijdte van de mazen van de geogrids zijn afhankelijk van de beoogde toepassing (uni- of biaxiale wapening) en van het materiaal waarmee zij moeten samenwerken. Geogrids worden gebruikt voor het wapenen van grond, het wapenen van steenslagonderfunderingen of steenslagfunderingen, als scheurremmende lagen bij bitumineuze overlagingen en voor toepassingen in de spoorwegbouw.

Voor geogrid voert COPRO jaarlijks 2 tot 8 inspecties uit bij de verdeler en/of de productie-eenheid.

Vandenneucker: “Voor geogrid voert COPRO jaarlijks 2 tot 8 inspecties uit bij de verdeler en/of de productie-eenheid. Er worden monsters genomen en controleproeven uitgevoerd. Verder buigt COPRO zich ook over het nazicht van het productieproces en de productiecontrole, en over de opvolging van de klanten. De voordelen van deze certificatie zijn duidelijk. Zo garandeert een certificaat het vertrouwen in de kwaliteit van het product, en de conformiteit aan Standaardbestek 250 (Vlaanderen), Qualiroutes (Wallonië) en TB 2015 (Brussel). Door de bouwheer kan er dus meer tijd besteed worden aan andere taken zoals plaatsing, controles a posteriori, controle van het transport …” 

Het toepassen van BENOR-gecertificeerd geotextiel op de E19.

Geotextiel

Het vrijwillige BENOR-merk biedt al meer dan veertig jaar kwaliteitsgarantie voor een brede waaier aan bouwproducten en COPRO is aangeduid als sectorale organisatie voor de BENOR-certificatie van een reeks van die bouwproducten zoals bijvoorbeeld bitumen voor de wegenbouw, gerecycleerde granulaten, gietasfalt, wegenbeton, gietijzeren buizen en dus ook geotextielen. 

“Geotextiel is geweven textiel, hoofdzakelijk gemaakt van polypropeen en gebruikt in de bouwsector”, verduidelijkt Vandenneucker. “Eigenlijk heeft geotextiel vier belangrijke functies: scheiding, versterking, filtratie en drainage. Er zijn verschillende toepassingsnormen voor geotextiel zoals onder andere voor wegenbouw, spoorwegbouw, grondwerken en funderingen, drainagesystemen, oeverbescherming … Het testen van onder andere de treksterkte, de perforatieweerstand, de waterdoorlaatbaarheid en de karakteristieke openingsmaat zijn voorbeelden van proeven die worden opgelegd bij de certificering van geotextiel. Voor sommige toepassingen is waterdoorlaatbaarheid belangrijker dan bijvoorbeeld de treksterkte. Maar ook combinaties zijn mogelijk. Voor een werf met vrachtwagenverkeer moet de geotextieldoek zowel voldoende sterkte als rekbaarheid hebben.”

Het BENOR-certificaat verlangt niet alleen het uitvoeren van bepaalde proeven, maar kleeft er ook nog een minimale of maximale waarde aan vast.

Wat geotextiel betreft voert COPRO jaarlijks 4 tot 8 inspecties uit bij de verdeler en/of de productie-eenheid. En net als bij de geogrids worden monsters genomen, controleproeven uitgevoerd, productiecontroles nagekeken en klanten opgevolgd.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details