Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Diepfunderingsspecialist schopt potentiële klanten geweten met inzicht in CO2-impact oplossingen
Maurice Bottiau mocht recent in Amsterdam de openingsspeech verzorgen van de eerste editie van een conferentie over hergebruik en het CO2-vriendelijker maken van funderingen.

Diepfunderingsspecialist schopt potentiële klanten geweten met inzicht in CO2-impact oplossingen

“Sinds kort steken wij bij elke offerte een berekening van de CO2-uitstoot van de gekozen oplossing. Op die manier willen we het ecologisch bewustzijn van onze potentiële klanten verhogen. Als dat er is, voegen we er ook een milieuvriendelijker alternatief aan toe, zodat we hen ook de mogelijkheid bieden een duurzamere keuze te maken.” Aan het woord is Maurice Bottiau, algemeen directeur van Franki Foundations, over een concrete inspanning van de expert in diepfunderingstechnieken om de bouwsector mee te helpen verduurzamen. Maar er zijn er nog vele andere.

“De bouwsector is vandaag verantwoordelijk voor 40% van de globale CO2-uitstoot. Een vijfde van die 40% wordt veroorzaakt door de funderingssector”, windt Maurice Bottiau er geen doekjes om. “De sector verbruikt ook de helft alle grondstoffen die we jaarlijks ontginnen, waardoor ze een fundamentele rol speelt in de dreigende grondstoffenschaarste. Om de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs te halen, is het essentieel dat we duurzamere bouwmethoden ontwikkelen die de impact van klimaatverandering aanzienlijk verminderen.”

Funderingen hergebruiken

“Wij zijn een dochteronderneming van BESIX en marktleider in de Belgische funderingssector. Daarnaast zijn we ook actief in Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk”, gaat hij voort. “Wij hebben gezien onze activiteiten en hun schaal dus een niet geringe rol te spelen in het verduurzamen van de bouwsector.”

Een rol die het bedrijf actief opneemt, met onder meer de ontwikkeling van een gesloten circuit voor het vele water dat nodig is bij het fabriceren van micropalen en een beter gebruik van start-stopfuncties op machines. “Ook oefenen we druk uit op de staal- en betonfabrikanten met wie we nauw en goed samenwerken om hun materialen milieuvriendelijker te maken, onder meer door het gebruik van gerecycleerde granulaten. Want het merendeel van onze uitstoot blijft toch gekoppeld aan die materialen. Ook werken we samen met ingenieurs, controlebureaus en verzekeraars om inzicht te krijgen in hoe je bestaande funderingen kunt herkwalificeren zodat ze kunnen worden hergebruikt. Dat is misschien vreemd voor een aannemer die funderingen wil uitvoeren, maar we beseffen dat we ook daarmee de CO2-uitstoot van de bouwsector kunnen verlagen.” Moederbedrijf BESIX onderzoekt dan weer hoe waterstof kan worden gebruikt als alternatieve brandstof.

In het project Crowne Plaza Brussels Le Palace maakte Franki Foundations voor de eerste keer gebruik van gerecycleerde granulaten.

Hoogste trede op de CO2-prestatieladder

Sinds kort voegt Franki Foundations dus ook aan elke offerte een berekening van de CO2-uitstoot van de gekozen oplossing toe. “Op die manier willen we het ecologisch bewustzijn van potentiële klanten verhogen. Als dat er is, voegen we er ook een milieuvriendelijker alternatief aan toe, zodat we hen ook de mogelijkheid bieden een duurzamere keuze te maken. We gebruiken daarvoor een calculator ontwikkeld door de Europese vereniging voor funderingsaannemers EFFC en het Deep Foundations Institute. Het gaat dus om een gestandaardiseerde berekeningsmethode voor de hele sector. Die calculator hebben we gekoppeld aan het calculatieblad van onze funderingspalen. Het resultaat houdt niet alleen rekening met de CO2-uitstoot gekoppeld aan het materiaal, maar ook aan transport, de machines die nodig zijn bij de plaatsing enzovoort.”

“Dankzij al onze inspannen staan wij momenteel op niveau 5, het hoogst haalbare, op de CO2-prestatieladder, een Nederlands certificatieschema dat nu ook in België bestaat en waarin bedrijven die inspanningen leveren op het vlak van CO2-reductie zich vrijwillig kunnen laten certificeren. Het is de bedoeling daar te blijven staan, middels steeds scherpere doelstellingen om onze CO2-uitstoot te helpen reduceren”, besluit de algemeen directeur.     ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details