Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Elizabethlaan Knokke-Heist steekt in nieuw, groener jasje
De aanleg van een nieuwe esplanade, een landschapstuin, bomenclusters en nieuwe pleinruimtes moeten de Elizabetlaan een nieuwe, kwaliteitsvolle uitstraling geven.

Elizabethlaan Knokke-Heist steekt in nieuw, groener jasje

Met als doel om het centrum van Heist meer aansluiting te laten vinden bij de toeristische zone langs de dijk, wordt de Elizabetlaan (N34) omgevormd van een 2×2 naar 2×1 rijstrook. Daardoor komt er veel ruimte vrij voor fiets- en voetpaden, terrassen en groen. De aanleg van een nieuwe esplanade, een landschapstuin, bomenclusters en nieuwe pleinruimtes moeten de Elizabetlaan een nieuwe, kwaliteitsvolle uitstraling geven. 

De Elizabetlaan was een weinig aantrekkelijke doorgaande as met tweemaal twee rijstroken. Deze worden teruggebracht tot één rijstrook in beide richtingen. De hele zone vanaf de grens met Zeebrugge tot aan de Krommedijk werd aangepakt met een aangename groene boulevard als resultaat. Het Heldenplein en het Vissershuldeplein werden verbonden met een wandelboulevard. Het Heldenplein wordt volledig heraangelegd en onder het plein komt er een rotatieparking. Ook het Vissershuldeplein krijgt een make-over.

Willemen Infra voerde het volledige traject in eigen beheer uit.

Alles in eigen beheer

Wim Decorte, projectleider bij Willemen Infra: “De werken werden in drie fases uitgevoerd. Voor de start van de eerste aanbestedingsfase moeten we terug naar 2020. In de zomer van 2021 ging dan fase twee van start tot juni 2022 en intussen is ook de derde en laatste aanbestedingsfase bijna volledig afgerond. Enkel de beplanting wordt her en der nog gefinaliseerd. Willemen Infra voerde het volledige traject in eigen beheer uit. Van rioleringswerken tot de bovenafwerking. We realiseerden ook een tunnelconstructie met prefab voorzetpanelen. De fases werden opgesplitst in functie van bereikbaarheid voor de mensen.”

Het ultieme doel van de werken is het creëren van meer groen en een betere aansluiting van het centrum met de toeristische dijk. “Het verkeer tussen het Vissershuldeplein en het Heldenplein werd meer zuidelijk getrokken”, verduidelijkt Wim Decorte. “Zo kwam er veel ruimte vrij ten noorden van de tramsporen, waar dan een esplanade werd gecreëerd voor de zachte weggebruikers. Aan de kant van de zee speelt groen nu een hoofdrol. Wat de rioleringswerken betreft, werd gekozen voor een grondige renovatie. De riolering werd tot 5 m diep geplaatst en op 5 m van de tramlijn. Opmerkelijk: de volledige noordelijke en zuidelijke kant van de Elizabethlaan is voorzien van een infiltratieriolering, zodat het regenwater in de zandbodem kan infiltreren. In totaal werden ook 850 nieuwe bomen aangeplant.”

Uitdagende tunnelwerken

Voor een ervaren speler als Willemen Infra was het project in Knokke-Heist op maat geschreven. Wim Decorte: “Maar er waren zeker ook de nodige uitdagingen. De bestaande tunnelconstructie werd aan een zijde 25 m ingekort en aan de andere zijde ging de oorspronkelijke helling met 10 procent om hoog. Dat percentage hebben we verlaagd tot 5 procent zodat de tunnel verderop kon aansluiten op een eerste zijstraat. Hiervoor hebben we gewerkt met een ter plaatse gestorte betonnen muren gecombineerd met prefab voorzetelementen in erg mooie uitgewassen beton. Niet alleen voor ons uitvoerend, maar ook voor de landmeter was het een mooie uitdaging om die specifieke maatvoering heel juist te krijgen. Verder was ook de strikte planning een belangrijk aandachtspunt. Maar omdat we alles in eigen beheer uitvoeren en een beroep kunnen doen op eigen materieel en mensen met veel ervaring, konden we ook die uitdaging vlot aan.”

Er kwam veel ruimte vrij ten noorden van de tramsporen, waar dan een esplanade werd gecreëerd voor de zachte weggebruikers.

Iconische landmark

De komende jaren zal de site verder ontwikkeld worden. Rechtover het Heldenplein komt een driedelig woontorencomplex naar een ontwerp van het befaamde Rotterdamse bureau Neutelings Riedijk Architects. Het moet een iconisch landmark worden voor de deelgemeente Heist. De zone rondom de drie volumes zal als plein aangelegd worden. Op de gelijkvloerse verdieping is ruimte voor horeca en lokale handel.

De hele zone vanaf de grens met Zeebrugge tot aan de Krommedijk wordt aangepakt zodat er een aangename groene boulevard komt.

Willemen Infra

Willemen Infra is een toonaangevende, Belgische wegenbouwer met een regionale aanwezigheid in zowel Vlaanderen als Wallonië. “Een belangrijke troef is dat we alle aspecten van het bouwproces in eigen beheer hebben”, klinkt het. “Bovendien schuwt ons team van 1.000 goed opgeleide en ervaren medewerkers weekend- noch nachtwerk om opdrachten tijdig af te werken. Daarnaast zijn we dankzij onze eigen COPRO-gecertificeerde productie- en recyclagesites één van de belangrijkste producenten voor asfalt en wegenisbeton.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details