Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Gecertificeerde A+ granulaten van oude WTC-torens gebruikt in eerste circulaire betonstort in Brussel

Gecertificeerde A+ granulaten van oude WTC-torens gebruikt in eerste circulaire betonstort in Brussel

A+ granulaten of hoogwaardige betongranulaten zijn betongranulaten afkomstig van het breken van betonpuin met een hoge drukweerstand afkomstig van cementbetonverhardingen, lineaire elementen en andere gelijkwaardige constructieve elementen uit gebouwen en kunstwerken. Een strenge acceptatie bij de breker, de kennis van de herkomst van het puin en strengere eisen aan het eindproduct kunnen ervoor zorgen dat deze gerecycleerde granulaten mits te voldoen aan de eisen van de normen NBN EN 12620 en NBN B15-001 uiterst geschikt zijn om in hoogwaardigere toepassingen, zoals (stort)beton en wegenbeton, gebruikt te worden.

De COPRO-certificatie van hoogwaardig betongranulaat A+ onderbouwt het vertrouwen in de kwaliteit van deze gerecycleerde granulaten, zodat ze net als natuurlijke granulaten in hoogwaardige betontoepassingen zoals stortbeton en wegenbeton kunnen ingezet worden. Er zijn in Vlaanderen momenteel 16 productie-eenheden verspreid over 8 unieke producenten met COPRO-gecertifieerd hoogwaardig betongranulaat (A+). Momenteel is ook de eerste aanvraag lopende voor hoogwaardig menggranulaat (B+).

Cradle to cradle

Een van deze producenten is de firma All Belgian Recycling (ABR). Door de voortdurende inzet en knowhow van deze firma en de wetenschappelijke projecten die zij mee ondersteunen, slagen zij erin gerecycleerde granulaten tot zo‘n niveau te brengen dat deze in hoogwaardigere toepassingen gebruikt kunnen worden. Dit leidt op zijn beurt dan weer tot een beperkter gebruik van natuurlijke grondstoffen en tot een duurzamere samenleving. Het is deze expert in grond- en afbraakwerken die in 2019 gestart is met de sloopwerken van de oude WTC-torens in Brussel. Tijdens de ontmantelingsfase verzamelde en sorteerde de firma De Meuter het gesloopte puin van de sokkel en de torens. Ongeveer 30.000 ton puin werd getransporteerd naar hun recyclage-en breeksite All Belgian Recycling (ABR) te Grimbergen. Daar werd het puin via hun geoptimaliseerde vaste breekinstallatie verwerkt en de bekomen hoogwaardige granulaten op een correcte manier opgeslagen. De vereiste analyses voor de interne productiecontrole werden uitgevoerd en de bekomen A+ granulaten werden na externe controle door COPRO gecertificeerd.

A+ granulaten of hoogwaardige betongranulaten zijn betongranulaten afkomstig van het breken van betonpuin met een hoge drukweerstand afkomstig van cementbetonverhardingen, lineaire elementen en andere gelijkwaardige constructieve elementen uit gebouwen en kunstwerken.

C2C-certificaat

Deze kwaliteitsvolle, hoogwaardige granulaten afkomstig van de WTC-torens worden op hun beurt door CCB geïntegreerd in nieuw beton en zo ontstond 30.000 ton aan nieuw en cradle to cradle-gecertificeerd beton bestemd voor het ZIN-project. CCB is hierdoor het eerste bedrijf in de Benelux, en het tweede wereldwijd dat het internationale C2C-certificaat zilver ontving voor zijn stortklaar beton. Dit alles leidde op vrijdag 11 juni tot de eerste circulaire betonstort in Brussel, en bij uitbreiding de Benelux. Plaats van het gebeuren was het ZIN-project, het innovatieve en multifunctionele project van Befimmo in de Brusselse Noordwijk, waar het hoogwaardig gerecycleerd puin van de oude WTC-torens op dezelfde locatie opnieuw werd gebruikt.

Primeur

Het is de eerste keer in België dat dit proces voor deze toepassingen (compressieplaten, vloerplaten en prefabplaten) op dergelijke schaal wordt toegepast. Door de steeds stijgende vraag naar circulariteit zal deze innovatieve manier van werken meer en meer zijn intrede vinden. Zo verkleint niet alleen de afvalberg, maar ook de milieu-impact. COPRO helpt hier graag verder aan mee om circulair beton in België verder te ontwikkelen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details