Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Graafwerken zijn (bijna) kinderspel dankzij 3D-technologie

Graafwerken zijn (bijna) kinderspel dankzij 3D-technologie

Geautomatiseerde machinebesturing is op zich niet nieuw, maar het zijn de steeds ruimere mogelijkheden die deze dagen het verschil maken. Denk onder meer aan het ‘inladen’ van 3D-modellen, die het werkcomfort van de bestuurder, de veiligheid en de productiviteit aanzienlijk vergroten – iets waar de aannemer in kwestie meer dan de vruchten van plukt. Dat ervaart ook het bedrijf Ecodream.

Ecodream maakt gretig gebruik van de Trimble-software en het bijbehorende materiaal, die in ons land verdeeld worden door Sitech Belgium. In het geval van een graafmachine bestaat het systeem doorgaans uit een touch-screen met kleurenscherm in de cabine (met Android als achterliggend besturingssysteem), intelligente sensoren en twee GNSS-antennes.

Vanuit zijn vestiging in Hermalle-sous-Huy stelt de firma Ecodream zich ten dienste van grote aannemers zoals SOCOGETRA of COBELBA, waarbij het graafwerken uitvoert met het oog op de realisatie van wegen of appartementsgebouwen. Daarnaast saneert ze ook verontreinigde bodems in opdracht van SPAQUE (de Waalse tegenhanger van OVAM). Ecodream rustte zijn bulldozers met geïntegreerde gps-koepel in het dak en zijn graafmachines van 20 tot 50 ton uit met Trimble-machinebesturing. Ecodream-consultant Damien Ninane en -landmeter Vincent Montreuil getuigen in dit artikel over hun ervaringen met deze innovatieve software.

ecodream

Ecodream rustte zijn bulldozers met geïntegreerde gps-koepel in het dak en zijn graafmachines van 20 tot 50 ton uit met Trimble-machinebesturing. © Ecodream

 

3D met augmented reality

De voordelen van gps-machinebesturing zijn alom bekend: een enorme productiviteitswinst in vergelijking met de traditionele methode aan de hand van piketten, een laser en een tweede persoon die alles controleert, veiligere werkomstandigheden, een ongeëvenaarde precisie die resulteert in brandstof- en CO2-besparing … Dit alles gaat gepaard met een royaal comfort voor de bestuurder. Hij kan zich in zijn cabine immers baseren op een 3D-zicht met augmented reality, alsof hij een videogame aan het spelen is. Dankzij die augmented reality-functie kan de bestuurder onder meer nutsleidingen visualiseren (drinkwater, gas, elektriciteit, rioleringen …), die anders onzichtbaar zijn voor het blote oog. Vincent Montreuil: «Het spreekt voor zich dat dit misverstanden vermijdt en voor extra veiligheid zorgt. Het biedt de bestuurder ook bijkomende visuele mogelijkheden. Met het Trimble-systeem kan hij de kaart bijvoorbeeld 360 graden draaien en inzoomen met zijn vingers (zoals op een smartphone). Deze 3D-visualisatie komt vooral van pas in projecten met een zekere complexiteit, zoals parkings onder een gebouw, waar het zaak is om de taluds, de liftkoker, enzovoort haarfijn te realiseren.»

Automatisatie à la carte

Hoewel het gros van de bestuurders vandaag op basis van het 3D-model op het scherm werkt, kan de automatisatie van hun machine nog een heel stuk verder gaan. «Er bestaan namelijk ook systemen waarbij de bestuurder enkel een joystick hoeft te beroeren om de graafarm vervolgens automatisch het 3D-profiel te laten volgen», zegt Yves Recloux, salesverantwoordelijke Wallonië bij Sitech Belgium. Ecodream neemt binnenkort een nieuwe compacte graafmachine van 15 ton met tiltrotator in gebruik, die is uitgerust met deze vorm van automatisatie. Vincent Montreuil: «Als je het mij vraagt, heeft Trimble met zijn nieuwe Earthworks-systeem een enorme voorsprong genomen op de concurrentie.»

trimble-earthworks-excavator-kopieren

Hoewel het gros van de bestuurders vandaag op basis van het 3D-model op het scherm werkt, kan de automatisatie van hun machine nog een heel stuk verder gaan.

 

Chirurgische precisie

Het Trimble-systeem maakt het niet alleen mogelijk om sneller te graven, maar garandeert ook een grotere precisie. Damien Ninane: «Bij saneringsopdrachten, zoals op de site van het Beiers Hospitaal in Luik, waar binnenkort appartementsgebouwen zullen verrijzen, komt het erop aan om verontreinigde zones tot op een bepaalde diepte af te graven en vervolgens op te vullen met ‘gezonde’ grond. Daarbij hanteren we een 3D-grid om die verontreinigingen zeer nauwkeurig te kunnen lokaliseren. Dergelijke werkzaamheden zouden erg moeilijk zijn zonder gps-technologie.»

Werfopvolging vanop afstand

De mogelijkheden zijn legio, want Trimble Earthworks kan eveneens gekoppeld worden aan Works Manager, een systeem waarmee je gegevens kan uitwisselen tussen de werf en het bureau. Dit laat je onder meer toe om verplaatsingen uit te sparen en tijd te winnen – het is namelijk niet langer nodig om ter plaatse te gaan om een 3D-model in te laden in de machine – maar ook om de vorderingen op de werf in real time op te volgen vanop afstand. Ecodream is actief in heel Wallonië en hoopt in de nabije toekomst dan ook de vruchten te kunnen plukken van deze bijkomende optie.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details