Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Gres als ideaal materiaal voor rioleringsproject in Wallonië
Vanwege de soms steile helling koos de opdrachtgever voor buizen van gres.

Gres als ideaal materiaal voor rioleringsproject in Wallonië

In Flostoy (Havelange) legt algemeen aannemer Roiseux voor rekening van de intercommunale INASEP een nieuwe riolering in een bestaande rijweg aan. Vanwege de soms steile helling koos de opdrachtgever voor buizen van gres. De aannemer installeerde de buizen met de hulp van Deschacht, dat modern, conform en Benor-gecertificeerd materiaal leverde.

In Flostoy (Havelange) legt algemeen aannemer Roiseux voor rekening van de intercommunale INASEP een nieuwe riolering in een bestaande rijweg aan.

Dit project gebruikte 288 m buizen van gres serie 160 van 400 mm diameter, samen met speciale dichtingsstukken voor de inspectiekamers (geleverd door betonfabrikant Probémal). Maar waarom gres, dat bijna niet meer voor riolering wordt gebruikt nu andere, lichtere en gemakkelijker te installeren materialen zoals de verschillende soorten PVC op de markt beschikbaar zijn?

Dit project gebruikte 288 m buizen van gres serie 160 van 400 mm diameter, samen met speciale dichtingsstukken voor de inspectiekamers.

Bijzondere omstandigheden

“De opdrachtgever koos voor gres omdat de weg sterk helde – op één plaats tot 8 % – maar ook omdat de twee te verbinden delen al van gres waren”, vertelt Serge Lanners, de werfleider van Roiseux. Hij legt uit waarom hij een beroep deed op Deschacht: “Toen we een leverancier zochten, dachten we meteen aan Deschacht. Wij kopen regelmatig hun inspectiekamers, luiken en kolken omdat hun prijzen heel aantrekkelijk zijn.”

“De opdrachtgever koos voor gres omdat de weg sterk helde – op één plaats tot 8 % – maar ook omdat de twee te verbinden delen al van gres waren.”

Een nieuwe partner

Het verzoek wekte de belangstelling van Vincent Brehl, technisch verkoopadviseur bij Deschacht. “Met de hulp van een nieuwe partner, die Benor-gecertificeerde buizen levert die voldoen aan de Europese normen, konden wij een alternatief voor de bestaande producten op de markt voorstellen. Het verschil? De buizen waren op voorraad bij onze leverancier, zodat wij ze zeer snel konden leveren, samen met al het nodige advies en de technische fiches.”

Gres, een materiaal van vroeger?

Maar is gres dan geen materiaal van vroeger, moeilijker te hanteren en te plaatsen? Serge Lanners: “We werken steeds minder met gres. Het is een oude oplossing, maar gelukkig zijn de buizen geëvolueerd en niet meer vergelijkbaar met die van 20-30 jaar geleden. Natuurlijk blijft het werk delicater omdat gres breekbaar is. En voor toekomstige aansluitingen zal het nodig zijn om met speciaal gereedschap boringen te maken. Dat is ingewikkelder dan bij PVC-buizen, die je met eenvoudige T-stukken kunt verbinden.”

Roiseux en Deschacht zijn bijzonder trots op dit eerste project met gres in Wallonië, dat ongetwijfeld navolging zal krijgen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details