Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Groenbestrating 2.0 combineert duurzaamheid met creativiteit en toegankelijkheid
Met de Hydro Lineo biedt STRADUS een concept dat verharding en het omliggende groen visueel doet versmelten. Dat gebeurde ook op het Sint-Agathaplein in Wilsele.

Groenbestrating 2.0 combineert duurzaamheid met creativiteit en toegankelijkheid

Groenbestrating is hét antwoord op de toenemende vraag naar ontharding en waterinfiltratie. En STRADUS gaat hierin nog een stapje verder in. Want met de innovatieve waterdoorlatende producten van STRADUS kan je je creativiteit de vrije loop laten om unieke, groene en toegankelijke openbare ruimtes te creëren.

De Hydro Lineo XL van 60 x 30 x 16 cm bleek ideaal voor de volledig verharde zones, die toegankelijk moesten blijven voor verkeer.

Ongeremde ontwerpvrijheid

Klassieke waterdoorlatende bestrating laat vaak weinig ruimte voor creativiteit. De nieuwe generatie groenbestrating daarentegen zet niet langer een rem op je ontwerpvrijheid: deze modellen bieden je de kans en inspiratie om tot een origineel ontwerp te komen, dat past bij de identiteit van de ruimte. STRADUS vult zijn aanbod regelmatig aan met nieuwe modellen, stuk voor stuk met een vernieuwende vormgeving.

Dat waterdoorlaatbaarheid en creativiteit samengaan, bewijst de heraangelegde patio van een bedrijfssite in Ham. Hier werd creatief onthard met de Hydro Lineo van STRADUS. Een spel van looplijnen en grasvoegen zorgt voor een combinatie van vergroening en toegankelijkheid. “Hydro Lineo biedt enorm veel creatieve mogelijkheden. Van een strak ontwerp tot organische patronen. Je kan het concept dus in vrijwel elk omgevingstype gebruiken”, bevestigt Michel Pauwels van ontwerpbureau Pauwels.

Door het gesloten model te combineren met de 2 halfopen modellen, kon er ook een floorscapingpatroon aangelegd worden

Toegankelijke groenbestrating

Bij de maatvoering en de vormgeving van de nieuwe waterdoorlatende oplossingen van STRADUS worden meteen combinatiemogelijkheden om gesloten loopzones aan te leggen voorzien. Zo kan je als ontwerper oppervlaktes creëren die vlot begaanbaar zijn voor iedereen, met een optimaal evenwicht tussen waterdoorlaatbaarheid en toegankelijkheid.

Een mooi voorbeeld hiervan is parking 1 van de Schiervelde-site in Roeselare. Hier werden de Square Cross-stenen gedeeltelijk in elkaar gehaakt, waardoor er een stabiel legpatroon met groene uitsparingen van 10 x 10 cm ontstond. Voor de looplijnen tussen de parkeervakken werd de Square Cross gecombineerd met betonstraatstenen van 20 x 10 cm. Zo kunnen bezoekers, ook mindervaliden, zich makkelijk verplaatsen over de parking.

Op parking 1 van de Schiervelde-site in Roeselare werden de Square Cross-stenen gedeeltelijk in elkaar gehaakt, waardoor er een stabiel legpatroon met groene uitsparingen van 10 x 10 cm ontstond.

“Voor de parkeervakken gebruikten we de Square Cross-grasbetontegels van STRADUS. De combinatie van de rijwegen in asfalt en de parkeervakken met open en gesloten verharding maakt de parking niet alleen groener, maar ook vlot toegankelijk”, aldus Chesney Decancq, ontwerper voor Stad Roeselare.

Veelzijdige vergroening

In het aanbod van waterdoorlatende bestrating vind je tal van modellen met een grote begroeibare oppervlakte. Die bevorderen de waterinfiltratie van de gerealiseerde verharding en vergroenen het straatbeeld. En meer groen in de openbare ruimte zorgt voor een aangenamere beleving, een gevoel van rust en meer biodiversiteit. Daarnaast is onkruidgroei minder storend als het straatbeeld zelf al groener is.

Met de Hydro Lineo biedt STRADUS een concept dat verharding en het omliggende groen visueel doet versmelten. Dat gebeurde ook op het Sint-Agathaplein in Wilsele. De Hydro Lineo XL van 60 x 30 x 16 cm bleek ideaal voor de volledig verharde zones, die toegankelijk moesten blijven voor verkeer. Door het gesloten model te combineren met de 2 halfopen modellen, kon er ook een floorscapingpatroon aangelegd worden, met brede graslijnen die de halfverharding aan de zijkanten zachtjes doen uitlopen naar de groenzones. “Met de halfopen modellen van Hydro Lineo XL lieten we de gesloten verharding, via brede grasvoegen, naadloos aansluiten op het omliggende groen”, aldus Koen Moelants van ontwerpbureau Omgeving. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details