Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Grote vermogens vergroenen, net als de rest
De elektrische verreiker van JCB en de Battery generator van Himoinsa.

Grote vermogens vergroenen, net als de rest

JCB-geel en Himoinsa-rood, dat zijn de traditionele hoofdkleuren bij Vandaele Machinery, Power én Rental. Daar komt nu alsmaar prominenter groen bij: ecologie en duurzaamheid zijn de trefwoorden in de toekomst. En die is dichtbij.

De vergroening in de wereld van het grondverzet en de stroomaggregaten gaat razendsnel. JCB rustte eerst hun complete arsenaal machines uit met Stage V-motoren, peilde daarna nog enigszins behoedzaam naar de eerste reacties op hun elektrische E-Tech productlijn (2T-minigraver, 2,5T-verreiker en dumpers) en rolt straks een compleet elektrisch aanbod uit. Onvermijdelijk rijst daarbij de vraag: wanneer komen betaalbaarheid en machinecapaciteit in elkaars vaarwater? JCB wou het antwoord niet afwachten. In hun zwaar materiaal (+ 100 pk) komt ‘gewoon’ een eigen waterstofmotor. Excuseer?  

Jazeker. Zonder grootspraak of wilde beloftes ontwikkelde JCB in relatieve luwte een krachtbron op waterstof. Onafhankelijk en in eigen beheer, om praktisch en logistiek alle controle te behouden. De eerste graaflaadcombinaties en verreikers in de nieuwe wit-groene kleur worden volop operationeel getest. Eind 2022 maakt de wereldmarkt er echt kennis mee, waarna ook wielladers en graafmachines snel zullen volgen. JCB is daarmee de eerste grote constructeur die proactief deze belangrijke switch maakt.  

Groot en groen

Ook de rode stroomgroepen van Himoinsa vertonen alsmaar duidelijker groene invloeden. In Vlaanderen staan vandaag ruim honderd stroomgroepen tussen 13 en 60 kVA met Stage V-motor opgesteld. Maar, ook in deze sector zijn het de grote vermogens die de grootste uitdagingen met zich meebrengen. De introductie van 100, 150 en 200 kVA-aggregaten mét Stage V-motoren betekent een serieuze stap vooruit. Ze waren al beloftevol op beurzen te bewonderen en staan nu gewoon ook op de grote werven, waar ze steeds vaker het gezelschap krijgen van Battery Packs die de absolute piekvermogens binnen handbereik hebben. De eerste wereldwijde proefopstelling van Himoinsa zal straks in Vlaanderen draaien en dat is geen toeval: Near Grid Solutions uit Lokeren ontwikkelde met de Green Box eerder een werfbatterij en vermogensbooster waaruit drie en meer torenkranen tegelijk hun piekvermogens kunnen halen. Vandaele Rental plaatste recent het derde en vierde exemplaar. Conclusie: geel en rood krijgen overduidelijk een groene schijn.      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details