Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Hoe moeilijker uw staal­constructie, hoe groter de uitdaging!
In 2019 bouwde Almex Metaal de voetgangersbrug aan het kruispunt Schijnpoort in Antwerpen.

Hoe moeilijker uw staal­constructie, hoe groter de uitdaging!

Almex metaal is als staalconstructeur gespecialiseerd in burgerlijke bouwkunde. “Wij leveren allerhande metaalconstructies voor spoorweginfrastructuur, bruggen en wegen, sluizen, waterkeringen, dijken, utiliteitsbouw, industriële installaties … Hoe moeilijker de opdracht, hoe groter de uitdaging”, klinkt het overtuigend. Almex verzorgt voor uw totaalproject de engineering, productie en montage.

In februari 2006 zag Alme²x bvba het levenslicht. Een toen nog kleine speler die focuste op de productie van kleine staalstructuren voor particulieren en aannemers is vandaag uitgegroeid tot een gerenommeerde staalconstructeur voor (grote) civiele werken. In de afgelopen jaren werden diverse productielocaties gehuurd om de productiecapaciteit af te stemmen op de vraag. Om die reden besloot Almex te verhuizen naar een industrieterrein in Hoogstraten, waar de mogelijkheid bestond om een voldoende groot gebouw te zetten en om de bereikbaarheid voor uitzonderlijk transport gevoelig te verbeteren.

Zaakvoerder Gert Neelen: “Met deze stap staan wij klaar om onder meer intensief mee te werken aan het gigantische bouwproject, de Oosterweelverbinding. Om flexibeler, sneller maar vooral betere producten af te leveren, wordt momenteel nog een aanpalende productie-eenheid ontwikkeld om onze staalstructuren intern te conserveren. Dit zal een gevoelige besparing in transportkosten betekenen (tot 50 %) en ons toelaten om de productie eenvoudiger just in time te organiseren. Als dit gerealiseerd is, zullen de drie belangrijkste onderdelen van ons productieproces in eigenbeheer kunnen uitgevoerd worden: plaatbewerking, constructie, ­conservering.

Almex Metaal werkte ook mee aan de renovatie van de sluisdeur van de Pierre Vandammesluis in Zeebrugge, waar het instond voor de stalen structuurelementen en laswerkzaamheden.

Specifieke kwaliteit of moeilijkheid

Van bruggen en waterbouwkundige werken tot ondersteuning bij civiele werken en bij gebouwen. Almex Metaal is van vele markten thuis. Gert Neelen: “De projecten die wij uitvoeren zijn steeds projecten waarbij een specifiek kwaliteitsaspect of een specifieke moeilijkheid aan te pas komt, zoals bijvoorbeeld projecten onder EXC 3 of 4, werken in de nabijheid of boven spoorwegen, werken tijdens tijdelijke stremmingen van waterwegen … Een constante in onze projecten is de inmenging van (externe) keuringsinstanties, zoals SECO, Infrabel, TUC RAIL, EBS, Vincotte … We voeren ook steeds meer projecten uit als hoofdaannemer, rechtstreeks voor openbare besturen. We zijn dan ook vooral actief over het volledige Belgische grondgebied, met een zwaartepunt in Vlaanderen met projecten van West-Vlaanderen tot Limburg. Maar de laatste jaren zijn we ook steeds meer actief in Wallonië, waar we reeds enkele knappe brugprojecten gerealiseerd hebben.

Prijs, kwaliteit en levertermijn zijn volgens Almex Metaal drie cruciale punten voor klanten. Omdat bij aanbestedingen de goedkoopste aanbieder de werken krijgt toegewezen, wordt Almex Metaal steeds geprikkeld om innovatief op zoek te gaan naar de meest optimale en efficiënte manier van uitvoering, zonder compromissen te sluiten op het vlak van kwaliteit. Gert Neelen: “Stiptheid en kwaliteit blijven onze belangrijkste speerpunten. De veruit belangrijkste ontwikkeling die zich heeft voorgedaan in ons bedrijf, is het behalen én exploiteren van ons EN1090 EXC 4-certificaat. Door het bezit van dit certificaat komen wij in aanmerking om zeer specifieke staalstructuren te bouwen. Deze structuren zijn in de meeste gevallen relatief omvangrijk. Daarom drong de noodzaak en evidentie zich op om te investeren in een grotere productie-eenheid in Hoogstraten.

Ook voor de nieuwe brug in Tilff zorgde Almex Metaal voor de engineering, productie en montage van het staalwerk.

Flexibel en alles in één hand

Almex kan snel en flexibel reageren dankzij een vlakke organisatie en korte beslissingslijnen. Gert Neelen: “Als onze nieuwe productie-eenheid gerealiseerd is en we de laatste productiestap ook intern kunnen uitvoeren, zullen we op het vlak van flexibiliteit enkel nog beter scoren. De hoogste efficiëntie kan worden behaald met alles in één hand te houden. Een goed constructiedossier wordt in engineeringsfase opgebouwd vanuit een bedrijfseigen productie- en montagefilosofie.  De manier waarop iets gebouwd wordt moet vertaald worden in plannen, procedures, planning en in overeenstemming met de opdrachtgever.  Engineering, productie en montage zijn met andere woorden in belangrijke mate met elkaar verweven. Tevens zorgt 1 aanspreekpunt voor het totaalpakket er ook voor dat onze opdrachtgevers ontzorgt worden.”

Almex metaal is als staalconstructeur gespecialiseerd in burgerlijke bouwkunde.

Indrukwekkend projectportfolio

Deze duidelijke bedrijfsfilosofie leverde Almex Metaal de laatste een indrukwekkend projectportfolio op. In 2017 bouwde Almex voor de eerste keer een brug in Oostkamp, waar de spoorbrug over de drukke spoorlijn Gent-Brussel vernieuwd en uitgebreid werd. Twee jaren later bouwde Almex ­Metaal ook de voetgangersbrug aan het kruispunt ­Schijnpoort in Antwerpen en in 2020 kreeg ook Tilff een nieuwe brug over de Ourthe en spoorweg. De brug loopt over de rivier en sporen en heeft twee niveaus: het bovenste wegdek voor gemotoriseerd verkeer en een onderliggend niveau voor fietsers en voetgangers. Voor alle drie de projecten verzorgde Almex Metaal de engineering, productie en montage van het staalwerk. Verder werkte Almex Metaal onder andere ook mee aan de renovatie van de sluisdeur van de Pierre ­Vandammesluis in Zeebrugge, waar het instond voor de stalen structuurelementen en laswerkzaam­heden.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details