Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Indrukwekkend zaag- en boorwerk aan de Samber in Charleroi
Om de blokken te kunnen hijsen werden er in elke blok gaten geboord.

Indrukwekkend zaag- en boorwerk aan de Samber in Charleroi

In opdracht van BAM Galère, en Willemen Infra voerde Zabo aan de oever van de Samber aan het station van Charleroi indrukwekkende zaag- en boorwerken uit. De werken kaderen in een project om een 300 m lange kaaimuur te vervangen door trappen om zo de publieke ruimte een boost te geven. “Het kabelzaagwerk liep in dit project op tot meer dan 2.000 m², wat echt wel uitzonderlijk is”, aldus Geert Vanderyse, bestuurder bij Zabo NV. 

In opdracht van BAM Galere, en Willemen Infra voerde Zabo aan de oever van de Samber aan het station van Charleroi indrukwekkend zaag- en boorwerken uit.

Net zoals in Kortrijk en Gent, wordt ook in Charleroi de kaaimuur vervangen door een trappenpartij, zodat inwoners en bezoekers kunnen genieten aan de Samber. Geert Vanderyse: “Het betreft een 300 m lange muur, met een dikte tot 2 m en een hoogte die kan oplopen tot 7 m. Indien de afbraakwerken op een traditionele manier zou gebeuren, namelijk het stukschieten van het beton, dan zou dit lange tijd voor bijzonder veel geluidsoverlast zorgen. Bovendien zou het puin in de Samber terechtkomen, wat zeer nefast zou zijn voor de scheepvaart.”

Ook aan de fontein voor het stadhuis van Charleroi voert Zabo zaag- en boorwerken uit.

Meer dan 2.000 m² zagen

Door de muur in blokken van 40 ton per stuk te zagen, gebruikt Zabo zijn expertise en kunde om de hinder tot een minimum te beperken. “Die blokken worden dan met een kraan opgehesen en via het water stroomafwaarts afgevoerd naar een verwerkingsdepot”, legt Geert Vanderyse uit. “Het zagen gebeurt zonder geluidsoverlast, is preciezer, veel sneller en zonder puin in de Samber. Bovendien worden al onze machines gekoeld met water, zodat er stofvrij gewerkt kan worden. Het kabelzaagwerk liep op tot meer dan 2.000 m², waar we normaliter tussen de 100 en 200 m² zagen op een heel jaar. Dit is dus echt wel een zeer uitzonderlijk project.”

Om te kunnen kabelzagen moeten er eerst gaten geboord worden voor de kabeldoorgang. Op een boordiepte van 2 m bleef de afwijking beperkt tot maximum 2 cm.

Meer dan 400 gaten boren

Om de blokken te kunnen hijsen, moesten tevens honderden gaten geboord worden. Geert Vanderyse: “Uiteindelijk hebben we meer dan 400 gaten geboord, met diameters tussen 40 en 250 mm, door betonvloeren en wanden met diktes tot 2,2 m. Door efficiënt te zagen en te boren konden we het voorbereidend werk voor de hoofdaannemer perfect uitvoeren. En dat met allemaal eigen materieel, van kabelzaagmachines, boormachines en wandzaagmachines. De werken konden we perfect binnen de vooropgestelde planning uitvoeren. Mede dankzij de prima samenwerking met BAM Galère en Willemen Infra. 

Door de muur in blokken van 40 ton per stuk te zagen, gebruikt Zabo zijn expertise en kunde om de hinder tot een minimum te beperken.

Project op maat

Naast de grote werken aan het station van Charleroi, voert Zabo ook boor- en zaagwerken uit aan de fontein voor het stadhuis van de Henegouwse stad. “Dit doen we in opdracht van BAM Galère, sinds kort onderdeel van Groupe Thomas & Piron. Tegelijkertijd hebben we daar de dakplaten van de tunnels gekogelstraald in opdracht van Viabuild. Voor Zabo zijn dit projecten die op het lijf geschreven zijn. We beheersen de technieken, teren op meer dan 40 jaar ervaring en vooral: we kunnen het volume van de werken aan. Zowel wat mankracht als eigen materieel betreft”, besluit Geert Vanderyse.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details