Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Klimaat en circulariteit centraal op Concrete Day
Johan Vyncke, voorzitter van de BBG, verwelkomde de deelnemers en vestigde de aandacht op de diversiteit van de presentaties.

Klimaat en circulariteit centraal op Concrete Day

Op 13 oktober organiseerde de Belgische Betongroepering in Heverlee de 42ste (!) editie van de Concrete Day. Bijna vijfhonderd deelnemers woonden dit boeiende evenement bij, waarvan het bijzonder rijke programma gestructureerd was rond vier thematische workshops. De dag werd in stijl afgesloten met een keynote van Manu Coppens, gevolgd door een cocktail.

Het bijzonder rijke programma was gestructureerd rond vier thematische workshops.

De talrijke presentaties waren onderverdeeld in vier centrale thema’s. De eerste workshop focuste op het belang van prefabricatie vanuit een circulair perspectief. De tweede ging dieper in op onderzoek en innovatie op het vlak van circulair beton, inclusief normatieve aspecten. Workshop drie omvatte presentaties over klimaatoplossingen die ontwikkeld zijn door de betonsector en tot slot werden de deelnemers getrakteerd op een sessie over de verbetering van de klant-leverancierrelatie dankzij digitalisering.

Zoals gebruikelijk werd de ontvangst verzorgd door Johan Vyncke, voorzitter van de BBG. Hij verwelkomde de deelnemers en vestigde de aandacht op de diversiteit van de presentaties, waarmee hij ook meteen de meerwaarde van de sector en diens veelbelovende toekomst in de verf zette. 

De 42ste editie van de Concrete Day lokte bijna vijfhonderd deelnemers naar Heverlee.

Waarom we bomen moeten laten groeien

In dit artikel concentreren we ons op de eerste presentatie van de dag, ingeleid door Hervé Camerlynck, directeur van FEBELCEM, die ons herinnerde aan de beginselen van de levenscyclusanalyse van bouwmaterialen, waaruit blijkt dat hout niet noodzakelijker ‘duurzamer’ is dan beton. Vervolgens presenteerden vertegenwoordigers van verschillende cementfabrikanten hun oplossingen voor de ontwikkeling van milieuvriendelijker beton. Er werd veel gesproken over FUTURECEM®, dat CCB lanceert in Frankrijk en de Benelux. Deze innovatieve, gevalideerde en gepatenteerde technologie maakt het mogelijk om meer dan 35 % van de klinker in cement te vervangen door kalksteen en gecalcineerde klei, waardoor de CO2-footprint tot 30 % wordt gereduceerd. De zeer hoge weerstand tegen de meest agressieve milieublootstellingsklassen maakt dit innovatieve cementproduct perfect geschikt voor de betonindustrie, met behoud van conventionele productie- en uitvoeringstechnologieën, zoals bijvoorbeeld reeds is aangetoond bij de bouw van bruggen en gebouwen in Denemarken. Aalborg Portland presenteerde zijn UHPC-oplossingen, gebaseerd op dezelfde technologie, voor lichtere constructies die de CO2-footprint in de hele waardeketen helpen verminderen. Andere sprekers belichtten betontoepassingen van dezelfde strekking, zoals zelfhelend beton van biologische oorsprong of duurzame bestrating in waterdoorlatend beton.

Van de andere drie sessies hebben we onthouden dat er te veel interessante info te rapen was om hier te kunnen oplijsten. Laten we het dus bij enkele casestudies over prefabbetongebouwen (FEBE), nieuwe toepassingsregels voor BENOR-beton (BE-CERT), een praktische gids voor het gebruik van circulair beton (Buildwise) en een nieuw portaal ter bevordering van transparante communicatie tussen opdrachtgever, aannemer, bestekschrijver en certificatie-instelling (BCCA) houden. 

Tijdens de slotlezing gaf Manu Coppens, gedelegeerd bestuurder bij Van Laere nv (CFE), toelichting over de circulaire aspecten van het ZIN-project in de Brusselse Noordwijk, waarbij de WTC 1- & 2-torens gerehabiliteerd worden in plaats van gesloopt en heropgebouwd. Wonen in de binnenstad moet opnieuw een plezier worden … Daarnaast werden enkele technische elementen toegelicht met betrekking tot de samenstelling van beton met gerecycleerde granulaten, afkomstig van de sloop van bepaalde elementen van de toren.

Tijdens de slotlezing gaf Manu Coppens, gedelegeerd bestuurder bij Van Laere nv (CFE), toelichting over de circulaire aspecten van het ZIN-project in de Brusselse Noordwijk.

Om te (her)bekijken

Zij die de Concrete Day niet konden bijwonen – we weten dat oktober een zeer drukke maand is wat evenementen betreft – of die wel aanwezig, maar niet in staat waren om verschillende sessies tegelijk bij te wonen, hebben de organisatoren alle presentaties online gezet. U kunt ze rechtstreeks openen door onderstaande QR-code te scannen.

Met het oog op de toekomst – die hopelijk steeds groener en aangenamer zal worden – nodigt de Belgische Betongroepering u nu al uit voor de 43ste editie van de Concrete Day op 9 november 2023.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details