Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
KWS afscheiders met bypass voor parking van Luiks bedrijvenpark
Het betreft twee KWS afscheiders met een bypasssysteem, alarmsysteem en een piekdebiet van 5×40 l/s. (Beeld: Viabuild)

KWS afscheiders met bypass voor parking van Luiks bedrijvenpark

Voor de aanleg van de parking leverde DS Plastics twee koolstofwaterafscheiders. “Het betreft twee KWS afscheiders met een bypasssysteem, alarmsysteem en een piekdebiet van 5×40 l/s”, vertelt Tom Henneman, zaakvoerder van DS Plastics.

In februari gingen de werken met een eerste spadesteek van start. Op de groene site van ruim 3 ha groot is in totaal plaats voor 25 KMO units, een gebouw  van ongeveer 4000 m² voor commerciële activiteiten, kantoren en een logistiek gebouw van ongeveer 12.400m² en een parking van 2 x 7.000 m². Voor de afwatering van die parking leverde DS Plastics, specialist in waterbehandeling, op vraag van hoofdaannemer Viabuild twee KWS afscheiders (of olie- en benzineafscheiders). Tom Henneman: “We leverden en installeerden twee afscheiders van 40 l/s, met een bypasssysteem. Beide afscheiders hebben een piekdebiet van 200 l/s (4×50). Voldoende om de volledige oppervlakte efficiënt en correct af te wateren.”

Voordelen bypass

Afhankelijk van de aard van het te behandelen oppervlak (overdekte of niet overdekte parkeer-, was- of losplaats …) en van de plaatselijke richtlijnen, wordt het aanvaard dat een deel van het afvalwater niet volledig naar de afscheider gaat. In dit geval wordt een stormoverloop (bypass) geïnstalleerd. De KWS afscheiders met bypass staan bij DS Plastics bovenaan de lijst van meest geïnstalleerde apparaten. Uitgerust met een volledig inspecteerbare bypass, ingebouwd in de tank, zorgen deze afscheiders voor een perfecte afvoer op wegen en parkeerplaatsen. De bypass zorgt voor de distributie van de uitstroom in het apparaat en vervolgens ontleent het hiervan een deel tijdens onweer. 

Het betreft twee KWS afscheiders met een bypasssysteem, alarmsysteem en een piekdebiet van 5×40 l/s. (Beeld: Viabuild)

“Ontworpen volgens de norm 858,1, hebben onze klasse 1 afscheiders een lozing van olie van minder dan 5 mg per liter”, verduidelijkt Tom Henneman. “Dankzij de bypass kan je met een relatief kleine afscheider, zoals in dit project een afscheider van 40 l/s, toch de grote oppervlaktes behandelen. Onze bypass kan je bovendien makkelijk inspecteren en ze worden opgebouwd in één kamer zodat er ook maar één mangat nodig is voor inspectie. Bij andere systemen heb je soms twee of drie kamersystemen en dus ook meer deksels voor inspectie. Eén mangat betekent minder afwerking en eenduidigheid op het vlak van controle en systeemopvolging.”

Alarmsysteem

Naast de twee KWS afscheiders met bypass leverde en installeerde DS Plastics ook een alarmsysteem voor beide afscheiders. Het alarmsysteem, verplicht volgens de Europese norm (EN 858-1),  detecteert de maximale dikte van de olielaag. Tom Henneman: “Het alarm is uitgerust met een systeem dat zowel visueel als via geluid aangeeft wanneer de opslagcapaciteit bereikt is. Op dat moment weet de beheerder dat de afscheider geledigd moet worden. Als producent van olie- en benzineafscheiders zijn we verplicht om alarmsystemen mee aan te bieden.”

HDPE

Dat de afscheiders vervaardigd zijn uit HDPE, hogedichtheidpolyetheen, zorgt voor een extra troef. “Polyetheen is zeer resistent tegen allerhande soorten chemicaliën, olie en benzine. Hierdoor vergroot de levensduur van de afscheider. Het materiaal wordt niet aangetast en breekt niet af. Een bijkomend voordeel van HDPE is dat geen olie of andere partikels zich hechten aan de kunststof. Wanneer de afscheider wordt leeggezogen, blijft er dan ook geen residu achter”, aldus Tom Hennemans, die met DS Plastics bekendstaat om zijn snelle en efficiënte manier van werken. “De calculatie doen we binnen de 24 uren, met bijhorende offerte. Ook wat de producten betreft kunnen we heel snel schakelen. Binnen een week kunnen wij afscheiders leveren, variërend van 1,5 l/s tot 80 l/s, inclusief bypass. Die snelle, kwalitatieve manier van werken is zeker een van de sterktes van DS Plastics.”


"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details