Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Nieuws

KWS afscheiders met bypass voor parking van Luiks bedrijvenpark

In Bressoux, een deelgemeente van de stad Luik, herontwikkelt Global Estate Group de terreinen van de voormalige elektriciteitscentrale van Engie Electrabel tot het nieuwe bedrijvenpark Droixhe Business Parc

IMG_20200528_143302 kopiëren
Het betreft twee KWS afscheiders met een bypasssysteem, alarmsysteem en een piekdebiet van 5×40 l/s. (Beeld: Viabuild)

8 januari 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Voor de aanleg van de parking leverde DS Plastics twee koolstofwaterafscheiders. “Het betreft twee KWS afscheiders met een bypasssysteem, alarmsysteem en een piekdebiet van 5×40 l/s”, vertelt Tom Henneman, zaakvoerder van DS Plastics.

In februari gingen de werken met een eerste spadesteek van start. Op de groene site van ruim 3 ha groot is in totaal plaats voor 25 KMO units, een gebouw  van ongeveer 4000 m² voor commerciële activiteiten, kantoren en een logistiek gebouw van ongeveer 12.400m² en een parking van 2 x 7.000 m². Voor de afwatering van die parking leverde DS Plastics, specialist in waterbehandeling, op vraag van hoofdaannemer Viabuild twee KWS afscheiders (of olie- en benzineafscheiders). Tom Henneman: “We leverden en installeerden twee afscheiders van 40 l/s, met een bypasssysteem. Beide afscheiders hebben een piekdebiet van 200 l/s (4×50). Voldoende om de volledige oppervlakte efficiënt en correct af te wateren.”

Voordelen bypass

Afhankelijk van de aard van het te behandelen oppervlak (overdekte of niet overdekte parkeer-, was- of losplaats …) en van de plaatselijke richtlijnen, wordt het aanvaard dat een deel van het afvalwater niet volledig naar de afscheider gaat. In dit geval wordt een stormoverloop (bypass) geïnstalleerd. De KWS afscheiders met bypass staan bij DS Plastics bovenaan de lijst van meest geïnstalleerde apparaten. Uitgerust met een volledig inspecteerbare bypass, ingebouwd in de tank, zorgen deze afscheiders voor een perfecte afvoer op wegen en parkeerplaatsen. De bypass zorgt voor de distributie van de uitstroom in het apparaat en vervolgens ontleent het hiervan een deel tijdens onweer. 

Het betreft twee KWS afscheiders met een bypasssysteem, alarmsysteem en een piekdebiet van 5×40 l/s. (Beeld: Viabuild)

“Ontworpen volgens de norm 858,1, hebben onze klasse 1 afscheiders een lozing van olie van minder dan 5 mg per liter”, verduidelijkt Tom Henneman. “Dankzij de bypass kan je met een relatief kleine afscheider, zoals in dit project een afscheider van 40 l/s, toch de grote oppervlaktes behandelen. Onze bypass kan je bovendien makkelijk inspecteren en ze worden opgebouwd in één kamer zodat er ook maar één mangat nodig is voor inspectie. Bij andere systemen heb je soms twee of drie kamersystemen en dus ook meer deksels voor inspectie. Eén mangat betekent minder afwerking en eenduidigheid op het vlak van controle en systeemopvolging.”

Alarmsysteem

Naast de twee KWS afscheiders met bypass leverde en installeerde DS Plastics ook een alarmsysteem voor beide afscheiders. Het alarmsysteem, verplicht volgens de Europese norm (EN 858-1),  detecteert de maximale dikte van de olielaag. Tom Henneman: “Het alarm is uitgerust met een systeem dat zowel visueel als via geluid aangeeft wanneer de opslagcapaciteit bereikt is. Op dat moment weet de beheerder dat de afscheider geledigd moet worden. Als producent van olie- en benzineafscheiders zijn we verplicht om alarmsystemen mee aan te bieden.”

HDPE

Dat de afscheiders vervaardigd zijn uit HDPE, hogedichtheidpolyetheen, zorgt voor een extra troef. “Polyetheen is zeer resistent tegen allerhande soorten chemicaliën, olie en benzine. Hierdoor vergroot de levensduur van de afscheider. Het materiaal wordt niet aangetast en breekt niet af. Een bijkomend voordeel van HDPE is dat geen olie of andere partikels zich hechten aan de kunststof. Wanneer de afscheider wordt leeggezogen, blijft er dan ook geen residu achter”, aldus Tom Hennemans, die met DS Plastics bekendstaat om zijn snelle en efficiënte manier van werken. “De calculatie doen we binnen de 24 uren, met bijhorende offerte. Ook wat de producten betreft kunnen we heel snel schakelen. Binnen een week kunnen wij afscheiders leveren, variërend van 1,5 l/s tot 80 l/s, inclusief bypass. Die snelle, kwalitatieve manier van werken is zeker een van de sterktes van DS Plastics.”


Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
0%