Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Nieuws

Maris Natuursteen recupereert kasseien en natuursteen voor buitentoepassingen

Middendoor-gezaagde-porfier-Heist-op-den-Berg-privé(ENT_ID=3516
Middendoor gezaagde porfier – Heist-Op-den-Berg.

Tekst | Kris Vandekerckhove

Beeld | Maris Natuursteen

23 januari 2023 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Gebruik maken van bestratingsmaterialen in natuursteen die al een eerder leven geleid hebben? Met die duurzame gedachte in het hoofd groeide het familiebedrijf Maris Natuursteen uit Heist-op-den-Berg uit tot de Belgische marktleider op het vlak van de recuperatie van kasseien.

Wie kon ooit vermoeden dat de eerste ‘kasseienverkoop’ van Jos Maris zou leiden tot de vooraanstaande speler die Maris Natuursteen de dag van vandaag is in de wereld van de natuursteen? De pater familias van Maris Natuursteen gaf de fakkel intussen door aan zijn zoon Peter. En met Cedric Maris zette ook de derde generatie al stappen in het familiebedrijf.

Kopvlak gezaagde kassei en ‘Old Belgian Cobble’-tegel.

Nieuwe bestemming van kasseien

Als vooraanstaande speler in de wereld van natuursteen voor de openbare werken en privé-projecten – en dit specifiek voor bestrating, omgevingswerken en het inrichten van straten, pleinen, opritten en terrassen – worden er accenten gelegd op maatschappelijk verantwoord ondernemen. 

Peter Maris, zaakvoerder: “Wij zijn marktleider op het gebied van recuperatie van oude kasseien. Jaarlijks geven wij tienduizenden tonnen kasseien die reeds een leven geleid hebben een nieuwe bestemming. Wij breken kasseien op uit diverse straten en pleinen van verschillende steden en gemeenten in België en Noord-Frankrijk. Deze kasseien worden naar onze depot in Heist-op-den-Berg getransporteerd waar ze in eerste instantie worden gereinigd. Vervolgens worden ze (soms meermaals) gesorteerd en ingedeeld per geologie (porfier, gres, Zweedse graniet …) en per afmeting. Na deze handelingen zijn ze klaar om al dan niet in originele vorm te worden hergebruikt in nieuwe projecten. Allemaal prachtige kwalitatief hoogstaande materialen die niet meer moeten ontgonnen worden. Alle impact op mens, natuur en milieu door ontginning is hier niet meer aan de orde.”

Voor een aantal publieke werken worden de uitgebroken kasseien (uit een bepaalde straat of plein) onmiddellijk naar ons bedrijf getransporteerd waar ze worden gereinigd, gesorteerd en gezaagd. Ze worden dan in hetzelfde project hergebruikt maar dan met een strakkere vormgeving in een meer comfortabele toepassing. Dit is effectief een sterk staaltje van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Kopvlak gezaagde porfier – Leuven.

De vele toepassingen van gezaagde kasseien

Naast gebruikte kasseien in originele vorm worden er eveneens tienduizenden tonnen kasseien gezaagd. Dit wil zeggen dat de kasseien ofwel middendoor worden gezaagd ofwel worden ze kops gezaagd (bovenste laag wordt er af gezaagd). Dit resulteert in drie verschillende zaag-types: de middendoor gezaagde kassei van ± 7 cm dikte, de kopvlak gezaagde kassei van ± 11cm dikte en de ‘Old Belgian Cobble’ met een dikte van ± 3 cm.  Zo creëert Maris Natuursteen gezaagde kasseien die geplaatst worden met de vlakke zijde naar boven, wat ertoe leidt dat deze zeer vlot ‘bewandelbaar’ zijn en dat er op een comfortabele manier met kinderwagens, rolstoelen en fietsen kan over gereden worden.

Peter Maris: “De Old Belgian Cobbles’ met een dikte van ± 3 cm zijn ronduit prachtige kasseien en ideaal voor terrassen en paden. Ze kunnen geplaatst worden met de originele kant naar boven voor een authentieke ‘kasseilook’ of met de gezaagde kant naar boven voor een comfortabel vlak oppervlak. Deze ‘dunne’ gezaagde kasseien zijn eveneens zeer geschikt voor binnen-toepassingen en kunnen gebruikt worden als vloer maar ook als wandbekleding. De ‘Old Belgian Cobbles’ worden op palletjes met krimphoes geleverd. De middendoor gezaagde kassei en de kopvlak gezaagde kassei wordt in vrac of in Bigbags geleverd.”

Terrein en voorraad bij Maris Natuursteen, Impulsstraat.

Niets gaat verloren

‘Van de gezaagde kasseien wordt werkelijk alles hergebruikt. Ofwel worden ze gebruikt voor lopende werken of ze gaan op voorraad, om zo snel als mogelijk te kunnen leveren. Alle vrijgekomen grond (bij reiniging), niet bruikbare materialen (bij eerste sortering) én alle gecompacteerde slib – van vrijgekomen slib bij zagen en bezinken – wordt afgevoerd naar erkende recyclagebedrijven. Niets gaat verloren”, besluit Peter Maris.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Olivia Castelein

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details