Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Mechelse watertoren weer in prima staat na grondige renovatie
Renotec kan teren op heel wat ervaring als op het renovaties van watertoren aankomt.

Mechelse watertoren weer in prima staat na grondige renovatie

De renovatiewerken aan de watertoren in Mechelen zijn, op enkele punten en komma’s na, afgerond. Na een eerste fase in 2016, waarbij alles boven het waterreservoir werd gerenoveerd, ontfermde renovatiespecialist Renotec zich de voorbije maanden over de volledige schacht en de waterkuip zelf. “Zowel de binnen- als de buitenkant hebben we aangepakt. Een groot, uitdagend project, maar wel eentje op ons lijf geschreven”, aldus hoofdprojectleider Katrien Van Hove.

Met een totale hoogte van 143 m is de water- en antennetoren van Mechelen één van de hoogste ter wereld. In opdracht van Pidpa en Telenet werd in 2015 een eerste gedeelte gerenoveerd door Renotec. “Toen renoveerden we het gedeelte van de bovenkant van de kuip tot aan het topje”, vertelt Sofie Hauquier, junior projectleider. “Hiervoor bouwden we een hangstelling hoog in de toren, waar alpinisten met behulp van touwen de renovatiewerken konden uitvoeren.”

Met een totale hoogte van 143 m is de water- en antennetoren van Mechelen één van de hoogste ter wereld.

Binnen- en buitenkant

De werken aan de schacht en het waterreservoir, in opdracht van Pidpa, werden door Renotec in maart van dit jaar aangevat. Katrien Van Hove: “De opdracht bestond kort samengevat uit twee delen: een renovatie van de binnenkant enerzijds en van de buitenkant anderzijds. Wat de buitenkant betreft werden betonherstellingen uitgevoerd en werd geïnjecteerd waar nodig. De volledige kuip en schacht werden ook gereinigd en gecoat. Op de bovenkant van de kuip werd een waterdichte dakbedekking voorzien. Ook de binnenkant werd volledig gereinigd en betonherstellingen en injectiewerken werden analoog uitgevoerd. Verder kreeg ook de vloer een nieuwe laag en werd de een deel van de binnenkant gecoat.” De werkten startten in maart. Katrien Van Hove: “Eerst werden de binnenwerken uitgevoerd. Hiervoor moest de watertoren buiten dienst zodat we toegang hadden tot een droge kuip. Voor de werken aan de buitenkant kon de watertoren weer in dienst. De binnenwerken overlapten nog even met de opbouw van de buitenstelling eind april. Zo konden we tijdens de warmere maanden de buitenwerken uitvoeren. Op dit moment zijn we klaar met de werken en is de stelling zo goed als gedemonteerd. Dan resten enkele kleine omgevingswerken als afronding.”

De werken aan de schacht en het waterreservoir, in opdracht van Pidpa, werden door Renotec in maart van dit jaar aangevat.

Uitdagende vloer

Een extra aandachtspunt aan de buitenkant waren de antennes van mobiele netwerkoperatoren en hulpdiensten, die te allen tijde functioneel moesten blijven. Wanneer de stelling in de buurt van een antenne kwam, dan werden de werken onderbroken en werd de antenne tijdelijk buiten de stelling gemonteerd om actief te blijven. De indrukwekkende stelling rond de watertoren sprak zonder twijfel het meest in het oog, maar toch was dat voor Renotec niet de grootste uitdaging in dit project.

Katrien Van Hove: “Vooral de gigantische omvang van het waterreservoir was een uitdaging. Van beneden zie je wel de kromming van de kuip, maar het is pas als je er instaat dat je merkt hoe steil het is. De nieuwe vloerlaag leggen, ongeveer 2 cm dik, was dan ook een tijdrovende klus en precisiewerk. In totaal ging het toch over zo’n 1.000 m² die met de hand uitgevlakt moest worden, bestaande uit 16 vakken en telkens gescheiden door een muur.” Sofie Hauquier vult aan: “Ook het aan- en afvoeren van materialen voor de binnenwerken waren niet evident. Een kraan bracht het materiaal op hoogte en via een kruipgat werd alles op handen en knieën naar binnen gedragen.”

De binnenkant werd volledig gereinigd en betonherstellingen en injectiewerken werden analoog uitgevoerd.

Hydrodemolition

Renotec kan teren op heel wat ervaring als op het renovaties van watertoren aankomt. “En toch is ieder project anders. In Mechelen was de binnenrenovatie bijvoorbeeld veel intensiever dan gewoonlijk. Niet alleen omwille van de vloer, maar ook omdat er uiteindelijk gekozen werd voor hydrodemolition voor het verwijderen van aangetast beton. Hierdoor moest er enorm veel water en puin uit de toren gepompt worden. Een grote troef is dat Renotec net alle kennis, ervaring en capaciteit in huis heeft om dergelijke grote, complexe projecten tot een goed einde te brengen. Op logistiek vlak kunnen we rekenen op onze technische dienst en service units. En in een eerste fase gebeurt er ook cruciaal denkwerk door onze studiedienst. Op die manier hebben we dit project als team op de juiste en meest efficiënte manier kunnen afronden”, besluit Katrien Van Hove.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details