Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Oostende als ideale hotspot voor de verplichte opleiding basisveiligheid
De basisveiligheidsopleiding heeft als doel de werknemers bewust te maken van de risico’s die aanwezig zijn op een tijdelijke of mobiele bouwplaats.

Oostende als ideale hotspot voor de verplichte opleiding basisveiligheid

Sinds vorig jaar kan je bij RelyOn Nutec – wereldwijde aanbieder van veiligheidstrainingen – een opleiding basisveiligheid voor de bouwsector volgen in het trainingscenter in Oostende. Op 1 april 2022 trad een cao in werking die alle werknemers van het Paritair Comité 124 verplicht om een (minimale) veiligheidsopleiding van 8 uur te volgen. “Met Oostende bieden wij een strategisch zeer interessante locatie aan om deze verplichte opleiding te volgen, onder leiding van zeer ervaren instructeurs”, aldus Andy Permentier, veiligheidsadviseur bij RelyOn Nutec.

De bouw is nog steeds de sector met statistisch gezien de meeste arbeidsongevallen.

De basisveiligheidsopleiding heeft als doel de werknemers bewust te maken van de risico’s die aanwezig zijn op een tijdelijke of mobiele bouwplaats, ongeacht of deze risico’s voortvloeien uit hun eigen activiteiten of uit de activiteiten van andere aannemers die aanwezig (zullen) zijn op de bouwplaats. De werknemer volgt de opleiding bij voorkeur uiterlijk binnen één maand na de opstart van de werkzaamheden.

“Wie voor 2022 kon aantonen dat hij of zij de nodige ervaring had of een specifieke bouwopleiding in school had gevolgd, mocht werkzaam zijn in de bouw”, vertelt Andy. “Dat is dus in 2022 veranderd door de komst van de verplichte basisopleiding. De bouw is immers nog steeds de sector met statistisch gezien de meeste arbeidsongevallen. Zo werd eerder al de veiligheidscoördinator in het leven geroepen en twee jaar geleden dus ook de verplichte basisopleiding veiligheid. RelyOn Nutec besloot in 2023 mee op die boot te stappen en de opleiding in Oostende aan te bieden. Een aantrekkelijke ligging aangezien het aanbod aan opleidingscentra in het uiterste westen van het land en kuststreek zeer beperkt was.”

Onder andere het belang van risicoanalyses, veilig werken met materieel, werken op hoogte, het veiligstellen van de werkplek, signalisatieborden, persoonlijke bescherming en brandveiligheid aan bod in tijdens de opleiding.

Ook op afspraak

Het doel van RelyOn Nutec is om de opleiding twee keer per maand aan te bieden op vaste data. Andy: “Maar het kan zeker ook op afspraak. Wanneer een bedrijf op relatief korte tijd een aantal werknemers wil laten opleiden, dan is dit zeker mogelijk. De opleiding duur minimaal 8 uren en in die tijdspanne wordt de volledige basis rond veiligheid belicht. Zo komen onder andere het belang van risicoanalyses, veilig werken met materieel, werken op hoogte, het veiligstellen van de werkplek, signalisatieborden, persoonlijke bescherming en brandveiligheid aan bod. De opleiding kan zeker ook uitgebreid worden, waarbij er specifieker en dieper wordt ingegaan op een bepaald thema zoals bijvoorbeeld werken op hoogte.”

Een grote troef van RelyOn Nutec is dat het alle competenties in huis heeft om een kwalitatieve opleiding te geven. Andy: “Iedere lesgever bij RelyOn Nutec kan teren op heel wat ervaring uit het werkveld. Die rechtstreekse link met de werf is een grote meerwaarde. Uiteraard voldoen wij als opleidingsinstituut zelf ook aan al de nodige voorwaarden om de opleidingen te mogen geven, dat spreek voor zich. De bekwaamheid van onze lesgevers gecombineerd met de goeie locatie in Oostende maakt van RelyOn Nutec de ideale partner om bouwwerknemers op te leiden op het vlak van veiligheid.”

De basisveiligheidsopleiding heeft als doel de werknemers bewust te maken van de risico’s die aanwezig zijn op een tijdelijke of mobiele bouwplaats

Vrijstellingen

Is iedereen verplicht deze opleiding te volgen? Nee, er zijn een aantal vrijstellingen van kracht. De belangrijkste vrijstelling houdt rekening met de beroepservaring: werknemers met minstens 5 jaar ervaring in de bouwsector in de afgelopen 15 jaar moeten de opleiding niet volgen. Daarnaast zijn medewerkers onder andere ook vrijgesteld als ze al in het bezit zijn van een geldig VCA-certificaat, een getuigschrift van Constructiv hebben waaruit blijkt dat de gevolgde basisveiligheidsopleiding voldoet aan de gestelde voorwaarden of wanneer er reeds een gevalideerde veiligheidsopleiding voor de bouw werd gevolgd bij Constructiv.

Meer info de opleiding kan u vinden op de website van RelyOn Nutec

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details