Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Performante en discrete ledverlichting geeft voetgangers­zone bijzondere uitstraling

Performante en discrete ledverlichting geeft voetgangers­zone bijzondere uitstraling

In het kader van het e-LUMin-programma, dat in het leven is geroepen om het Waalse verlichtingspatrimonium te moderniseren, vernieuwde het stadsbestuur van Bergen de verlichting in de winkel-wandelstraten rond de Grote Markt. Samen met netbeheerder ORES opteerde het voor het YOA-systeem van Schréder, met ledverlichting die voetgangers het beste van twee werelden biedt: een veilig gevoel en een gezellige sfeer.  

Bergen is zich zeer bewust van het belang van publieke verlichting en werkte al in 1995 een heus ‘verlichtingsplan’ uit, in samenwerking met de gerenommeerde lichtdesigner Jean-Pierre Majot. Dit om de richtlijnen voor stadsverlichting te bepalen en een zekere coherentie in ruimte en tijd te garanderen. Twintig jaar later, naar aanleiding van de aanstelling van Bergen als Europese cultuurhoofdstad, plaatste het stadsbestuur bepaalde gebouwen en monumenten in de kijker via scenografische verlichting. Momenteel is de stad volop aan het overschakelen op ledtechnologie, te beginnen bij de voetgangerszone in het historisch centrum. 

De ledverlichting biedt voetgangers het beste van twee werelden: een veilig gevoel en een gezellige sfeer.

Integratie in stedelijk landschap

Om de bestaande armaturen met gasontladingslampen in de winkel-wandelstraten te kunnen vervangen, bestelde netbeheerder ORES bij Schréder een zeventigtal YOA-lampen met een voorgeprogrammeerde dimfunctie, die gemonteerd zijn op een decoratieve houder. Christophe Borgniet, technisch-commercieel verantwoordelijke bij Schréder BE: “Het stadsbestuur wilde discrete verlichting die tegelijk efficiënt is. Vandaar de keuze voor YOA, een relatief platte lamp uit ons gamma decoratieve stadsverlichting. Ze past perfect in de omgeving en geeft de voetgangerszone een bijzondere uitstraling.”  

Het zachte witte licht heeft een kleurtemperatuur van 3000K en creëert op die manier een gezellige sfeer. De fraaiste gevels in de binnenstad worden op hun beurt verlicht met witte leds van 4000K, die ook de architectuur in the picture zetten. De verlichtingssterkte van 35 Lux, de uniformiteit van 40 % en de uitstekende kleurweergave versterken het veiligheidsgevoel, zodat burgers in alle rust en vertrouwen door de winkelstraten kunnen struinen. 

Reductie van de kosten en de milieu-impact

Door zich kandidaat te stellen voor het e-LUMin-programma, dat in goede banen geleid wordt door ORES, wil Bergen ook de kosten voor zijn publieke verlichting drukken. De ledverlichting genereert twee vormen van besparing: enerzijds een reductie van het energieverbruik, anderzijds een vermindering van de exploitatiekost. Christophe Brogniet: “Boven op het beperkte standaardverbruik van ledverlichting wordt er met vijf voorgeprogrammeerde dimprofielen gewerkt, in functie van het tijdstip. Dit maakt het mogelijk om op een eenvoudige manier bijkomende energiebesparingen te realiseren.”

De reductie van de exploitatiekost vloeit vooral vooruit uit de minimalisering van het onderhoud. Gezien de indrukwekkende levensduur van de leds (100.000 uur) is het niet langer nodig om geregeld lampen te vervangen. Om nog maar te zwijgen van hun performantie (constante lichtstroom, minimale garantie van tien jaar), kwaliteit en onderhoudsvriendelijkheid.

In vergelijking met de voormalige gasontladingslampen laat ledverlichting zowel in kwantitatief als kwalitatief opzicht een prima lichtbeheer toe. “Vermits de lichtverdeling efficiënter is, verlicht je waar je het wil en verlicht je ook veel ‘juister’. België is een van de meest verlichte landen ter wereld. We moeten profiteren van wat innovatieve technologieën te bieden hebben om de ecologische footprint van verlichting te verkleinen – niet alleen door het verbruik te reduceren, maar ook door de lichtvervuiling te beperken.” Zowel winkeluitbaters als inwoners en toeristen reageren alleszins zeer positief op de verlichtings(r)evolutie in Bergen. Ze voelen zich veilig en genieten van de bijzondere sfeer die de YOA-lampen creëren. Wie deze dagen in het historisch centrum vertoeft, wordt meer dan ooit uitgenodigd om ‘s avonds een stapje in de wereld te zetten. Het spreekt voor zich dat ook de lokale economie hier de nodige garen bij spint.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details