Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Planetaire menger voor recuperatiematerialen blinkt uit in efficiëntie en onderhoud
In de zoektocht naar een geschikte mengcentrale voor de verwerking van recuperatiematerialen kwam de Waalse betonproducten NB Béton terecht bij Creus Concrete Solutions?

Planetaire menger voor recuperatiematerialen blinkt uit in efficiëntie en onderhoud

“We leverden een planetaire menger waarmee de klant met recuperatiematerialen 3 m³ stabilisé of 2,5 m³ mager beton per batch kan produceren”, aldus Stijn Defraeye van Creus Concrete Solutions.

NB Béton, een belangrijke regionale speler die is opgericht door twee lokale aannemers – Nelles en Bodarwé – beschikte al over betoncentrales in Eupen, Waimes en Gouvy en wilde zijn nieuwe centrale in Malmedy uitrusten om beton te produceren op basis van gerecycleerde grondstoffen. Productieverantwoordelijke Alain Heukemes: “In onze andere centrales werken we met horizontale mengers, maar in Malmedy gebruiken we een planetaire menger van Eurostar, die geleverd is door Creus Concrete Solutions.” De centrale van Malmedy, die profiteert van een gunstige ligging vlak bij de autosnelweg, is gewijd aan de productie van beton op basis van gerecycleerde grondstoffen: gebroken betonblokken, wegverharding enzovoort. “We produceren ze niet ter plaatse, maar kopen ze bij een sorteercentrum dat deel uitmaakt van de groep. We ontvangen ze in de vorm van zand met een korrelgrootte van 0/4 of zelfs grind met een korrelgrootte van 0/20.”

“NB Béton koos voor Creus Concrete solutions omdat wij over uitstekende centrales beschikken voor de verwerking recuperatiezand (zeef- en breekzand) en gebroken asfalt of beton”, gaat Stijn Defraeye verder. “Met de planetaire menger die we voor deze klant leverden, kan je per batch 3 m³ stabilisé of 2,5 m³ mager of rijk beton produceren. De menger is dus geschikt om op korte tijd veel vrachtwagens te laden, maar kan evenzeer voor kleinere hoeveelheden – bijvoorbeeld voor particulieren – ingezet worden.”

Omdat recuperatiematerialen de neiging hebben om te kleven, is het heel belangrijk om hiervoor speciaal ontworpen bunkers te gebruiken

Minimum aan restfracties

Het grote voordeel van deze planetaire menger van Eurostar is dat hij mooi leeg draait. Bij het draaien van mager beton zal de restfractie die achterblijft zo goed als nihil zijn. Stijn Defraeye: “Daardoor kan er aansluitend bijvoorbeeld meteen stabilisé gedraaid worden. Dat is de grote troef van een planetaire menger: veel wisselende batches draaien met een zeer sterke mengkwaliteit en een absoluut minimum aan restfracties. Dankzij een gegarandeerde rondheid van de kuip en vlakheid van de bodem kunnen de mengschoepen en zijschrapers perfect afgesteld worden, zodat er praktisch geen materiaal achterblijft in de menger. Dit levert de klant zeer veel tijdwinst op. Het is overigens een erg compacte menger. De materialen worden dus gewogen op weegband en rechtstreeks gelost in de menger. De tijd tussen het lossen van de vorige batch en de start van de volgende wordt zo kort mogelijk gehouden.”

Alain Heukemes: “De mengcentrale met planetaire menger is begin juli 2020 in gebruik genomen. We produceren er het volledige productgamma mee, zowel voor eigen gebruik als voor externe klanten. We kunnen snel en probleemloos van het ene product op het andere overschakelen in functie van de vrachtwagens die geladen moeten worden. Een mobiele arm vergemakkelijkt het legen van de menger.”

Bunkers voor recuperatiematerialen

Omdat recuperatiematerialen de neiging hebben om te kleven, is het heel belangrijk om hiervoor speciaal ontworpen bunkers te gebruiken. Stijn Defraeye: “Het gebeurt dat heel wat materiaal blijft kleven en dus niet door de opening zakt. Maar door een gegarandeerde rondheid van de kuip en vlakheid van de bodem kunnen de mengschoepen en zijschrapers perfect afgesteld worden, zodat er praktisch geen materiaal achterblijft in de menger. Dat beperkt al voor een groot deel het onderhoud. We hebben ook speciale hogedrukreiniging met vier reinigingskoppen geïnstalleerd. Deze koppen spuiten 90 liter per minuut, onder een druk van 100 bar. Deze spoeling maakt de menger voor 85 % proper, waardoor het nareinigen miniem is.” 

Alain Heukemes: “De menger is relatief open en toegankelijk dankzij twee grote toegangsdeuren aan beide zijden. Er zitten erg weinig elementen in de menger, afgezien van de afgeronde armen. Hij is dus heel makkelijk schoon te maken.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details