Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Prefab beton biedt oplossingen voor hemel- en grondwater
Prefab beton heeft alle kwaliteiten in huis om antwoorden te bieden op de klimatologische vraagstukken waar we vandaag mee te maken krijgen.

Prefab beton biedt oplossingen voor hemel- en grondwater

Overstromingen bij overvloedige regenval, watertekorten na hittegolven … Ruimte verbeteren betekent ook doordacht inspelen op extreme weersomstandigheden. En in dat verhaal speelt prefab beton een cruciale rol. “Van waterpasserende en waterdoorlatende tegels en klinkers tot greppels, deksels, caissons en zelfs oeverversteviging”, vertelt Alain Beutels van EBEMA, lid van FEBESTRAL, de deelvereniging binnen FEBE die de fabrikanten van prefabbetonproducten voor de bestratingsmarkt vertegenwoordigt.

FEBE is de erkende beroepsvereniging van fabrikanten van geprefabriceerde betonproducten en verdedigt de belangen van de sector. De Belgische betonindustrie produceert een brede waaier aan geprefabriceerde elementen voor de bouw, gaande van eenvoudige, ongewapende producten zoals metselblokken en straatstenen tot de grote structuurelementen als brugliggers. Binnen FEBE opereert FEBESTRAL als deelvereniging waarbinnen de fabrikanten van prefabbetonproducten voor de bestratingsmarkt, zoals betonstraatstenen, betontegels, lijnvormige elementen en toebehoren, zich verenigen. FEBESTRAL staat in voor de ondersteuning van de commercialisering van de producten van haar leden, zowel op technisch als promotioneel vlak.

Prefab beton heeft alle kwaliteiten in huis om antwoorden te bieden op de klimatologische vraagstukken waar we vandaag mee te maken krijgen. Waterdoorlatende en -passerende bestratingsproducten zijn dan ook een belangrijke partner in het duurzaamheidsdebat van de bouwsector. Aanvankelijk werd waterdoorlatende bestrating vooral toegepast om wateroverlast en overstromingen te voorkomen. Vandaag worden de producten vooral gekozen om hemelwater ter plaatse te laten doordringen in de ondergrond. In de nabije toekomst zullen we er niet alleen meer moeten voor gaan zorgen dat het hemelwater infiltreert in de grond, maar dat het door bedrijven of particulieren ook kan worden opgevangen voor hergebruik. 

Functioneel en esthetisch

De klimaatveranderingen zijn duidelijk voelbaar. De weersomstandigheden worden de laatste jaren steeds extremer. Van een structureel watertekort tot wateroverlast. Net als alle FEBESTRAL- en bij uitbreiding FEBE-leden, neemt ook EBEMA – onder de noemer Ebema_LivingCity het heft in handen en kiest het voor een inventieve combinatie van verharding en infiltratie. Alain Beutels: “Dat doen we met onze Eco Solutions oplossingen. Waterpasserende en -doorlatende tegels, klinkers en zelfs boordstenen zorgen voor een vlottere waterinfiltratie bij stortbuien. Mét of zonder tussenliggende voegen. Een slimme waterbuffering laat de ondergrond toe om grote hoeveelheden water mondjesmaat op te nemen. Dergelijke oplossingen zijn niet alleen functioneel, maar ook esthetisch. Ze sluiten perfect aan bij de sfeer en stijl van de omgeving. Van speelse pleinen met opvallende patronen tot meer strakke en tijdloze uitvoeringen. Met grasgroei of met gebroken steenslag tussen de voegen. En dat alles in tinten die passen bij de rest van de infrastructuur en de omgeving.”

De vele functionele en esthetische mogelijkheden van prefab beton laten toe om vrijuit met vormen en patronen te spelen. Alain Beutels: “Onze producten zijn zo ontworpen dat je ze vlot onderling combineert. De Greenstone en Grasslines Small van EBEMA passen bijvoorbeeld perfect bij elkaar. Met de Seamstone maak je bovendien vlot de overgang van gesloten naar waterdoorlatende of waterpasserende verharding.”

De vele functionele en esthetische mogelijkheden van prefab beton laten toe om vrijuit met vormen en patronen te spelen.

Duurzaam ecosysteem

Het water in de juiste banen leiden gaat verder dan het toepassen van slimme bestrating. Binnen FEBESTRAL wordt daarom meegedacht aan duurzame ecosystemen. Een mooi voorbeeld daarvan is Ebema_LivingCity, dat waterbeheer in elke omgeving en voor heel wat types van waterinfrastructuur verbetert. Alain Beutels: “Via de Eco Solutions infiltreert het water rechtstreeks in de bodem. Of komt het terecht in een drainagesysteem onder de bestrating. Greppels en goten in prefab beton leiden het water af naar bufferelementen zodat het mondjesmaat in de ondergrond doordringt. Ook voor deksels, caissons en zelfs oeververdediging zijn er oplossingen in prefab beton.”

In de nabije toekomst zullen we er niet alleen meer moeten voor gaan zorgen dat het hemelwater infiltreert in de grond, maar dat het door bedrijven of particulieren ook kan worden opgevangen voor hergebruik.

Ruimte voor groen

In het stadsbeeld krijgt ook groen – gelukkig – almaar meer een plaats. Bomen en planten zorgen voor afkoeling en zuurstof in stedelijke omgevingen. En ze halen ook CO2 uit de lucht. EBEMA toont ook hier de mogelijkheden van prefab beton met de ontwikkeling van boomkaders die de vegetatie beschermen, het onderhoud verminderen én water naar de wortels geleiden. Er is ook de Waterbench, een prijswinnende combinatie van een zitelement en een plantenbak. Een groene comfortoase mét bufferend waterreservoir voor drogere periodes. In co-creatie ontwikkeld met CustomConcrete. Deze ontwikkelingen zijn het perfecte bewijs dat prefab beton een uitstekend materiaal is voor niet-alledaagse oplossingen voor acute klimaatproblemen.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details