Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Schoonmaken van het oppervlak tot diep in de poriën

Schoonmaken van het oppervlak tot diep in de poriën

Hoe nat reinigen op verschillende manieren effect kan hebben op het straatbeeld

Voor nat reinigen van straten en pleinen heeft men de keuze uit diverse opties: spoelen met lage, middelhoge of hoge druk, schrobben met borsteltechnologie of reinigen met heet water. Gemeentediensten die op zoek zijn naar de optimale uitrusting voor hun machinepark, moeten eerst kijken waarvoor de machines het meest worden gebruikt: grof reinigingswerk op bouwplaatsen, dagelijks schoonmaken van straten en trottoirs of verwijderen van vettig vuil in voetgangerszones. Welke methode is geschikt voor welke toepassing en in welke gevallen kunt u het werk beter uitbesteden? Reinigingsspecialist Kärcher geeft hier een beknopte gids bij de toepassingsgebieden en de voor- en nadelen van de verschillende methoden en machines.

Voor het sproeien met koud water worden vaak machines met sproeibalken ingezet. Maar er kunnen ook handbediende apparaten worden gebruikt, zoals hogedrukreinigers. De sproeiers en de werkdruk moeten zijn afgestemd op de gestelde eisen. Voor grof reinigingswerk wordt in het algemeen een lage druk tot 12 bar gekozen. Bij deze druk kan het water grote hoeveelheden stof binden op bouwplaatsen of kunnen modderige straten na een overstroming schoongespoeld worden. De beschikbare oplossingen zijn relatief gunstig in de aanschaf maar ze vragen om aanzienlijke volumes water en grote tanks.

Een optie die flexibel kan worden toegepast, is spoelen met middelhoge druk. Dit is geschikt voor dagelijkse onderhoudsreiniging op straten en trottoirs en voor snelle reinigingsklussen op bouwplaatsen. De combinatie van een druk tot 40 bar en een maximaal watervolume van 3.000 liter per uur levert zeer goede resultaten op. Het enige minpunt is dat reiniging tot diep in de poriën niet mogelijk is omdat de waterdruk hiervoor niet voldoende is. Voor bijzonder zware klussen, zoals het grondig reinigen van een speelplaats, kiezen gemeentediensten vaak voor spoelen met hoge druk. Bij 250 bar (of meer) dringt het water door tot diep in de poriën van de oppervlakken en worden ze helemaal schoongespoeld. Het waterverbruik is lager dan bij spoelen met lage en middelhoge druk, maar de investeringskosten zijn hoger.

Kärcher

De voordelen van disc-borstels zijn de geringe slijtage en de grote oppervlakteprestatie, en ze werken met een lage rotatiesnelheid en lage borsteldruk.

Doeltreffend en flexibel: schrobben met disc-borsteltechnologie
Nat reinigen met borsteltechnologie wordt steeds meer ingezet in de open lucht omdat er hogere eisen worden gesteld aan de reiniging. Zo moeten hoogwaardige plaveisels in voetgangerszones bijvoorbeeld vaak worden beschermd tegen grijsaanslag en zo duurzaam mogelijk worden gereinigd.

Terwijl rolbezems vaak de voorkeur krijgen voor reiniging binnenshuis, worden in de open lucht vaak disc-borstels gebruikt. De voordelen van disc-borstels zijn de geringe slijtage en de grote oppervlakteprestatie, en ze werken met een lage rotatiesnelheid en lage borsteldruk. En machines die zijn toegerust met schrob-decks, hebben daarnaast meestal ook een aangenaam laag waterverbruik.

Een optimaal uitgerust machinepark kan niet zonder leverancier die flexibel inzetbare machines levert. De machines moeten geschikt zijn voor vegen en nat reinigen. En het moet mogelijk zijn om snel te wisselen tussen de verschillende werktuigen. Dit betekent dat afhankelijk van de reinigingsbehoefte afwisselend toepassingen met schrob- en veeg-decks kunnen worden ingepland om het gewenste resultaat te bereiken. Als het in speciale gevallen nodig is om een  reinigingsmiddel aan te brengen, raadt Kaercher aan bij de application engineer of technisch adviseur van de fabrikant informatie te vragen over de juiste combinatie van borstel en reinigingsmiddel.

Voor zeer zwaar werk: reinigen met heet water
Handmatig reinigen met heet water met een hogedruktrailer en handmatige hogedrukreiniger is zeer geschikt voor taken die bijzonder nauwkeurig moeten worden uitgevoerd, zoals het verwijderen van organische verkleuringen en van olieachtig en vettig vuil. Daar deze systemen geen water- of stroomaansluiting nodig hebben, kunnen ook plaatsen die anders onbereikbaar zijn gereinigd worden. In overeenstemming met het toepassingsgebied is de oppervlakteprestatie van handmatig reinigen met heet water relatief laag.      

Kärcher

Gemeentediensten die op zoek zijn naar de optimale uitrusting voor hun machinepark, moeten eerst kijken waarvoor de machines het meest worden gebruikt: grof reinigingswerk op bouwplaatsen, dagelijks schoonmaken van straten en trottoirs of verwijderen van vettig vuil in voetgangerszones.


Veiligheid voorop: waar operators aan moeten denken

Een juist gebruik van de verschillende reinigingstechnologieën is essentieel om ongevallen op het werk te voorkomen. Daarom is kennis van de risico’s van groot belang. Enkele voorbeelden:

  • Bij het spoelen is lage druk (tot 12 bar) ongevaarlijk; bij middelhoge (tot 40 bar) en hoge druk (tot 250 bar en hoger) moet lichaamscontact worden vermeden daar de hoge druk een lichamelijk letsel kan veroorzaken.
  • Bij het schrobben is voorzichtigheid geboden bij de borstels. Draag geschikte beschermende kleding, afhankelijk van de hardheid kunnen de borstels mogelijke diepe snijwonden veroorzaken.
  • Voor reinigingsmiddelen zijn er verschillende voorzorgs­maatregelen afhankelijk van de concentratie en pH-waarde. Hou in ieder geval altijd de volgende regel aan: giet eerst het water in de tank, daarna het reinigingsmiddel. Zo voorkomt u dat puur concentraat opspat en de huid verbrandt.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details