Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Slim inzetten op betonnen veiligheidselementen voor veiligere openbare ruimte
Beschermblok Bollard, 150 x 125 x 100 cm, rood geverfd met reflector.

Slim inzetten op betonnen veiligheidselementen voor veiligere openbare ruimte

Veiligheid begint bij het maken van de juiste keuzes. Te vaak leggen we de verantwoordelijkheid bij de (zwakke) weggebruiker. Door het verkeer te vertragen, te geleiden en signalen te geven kunnen we buitenruimtes veiliger maken voor iedereen. Dit zowel in haven- of industriegebieden als in residentiële woonwijken en openbare pleinen. Een slim ingerichte infrastructuur biedt meer veiligheid voor iedereen. “En daar kan Ebema_LivingCity bij helpen. Denk bijvoorbeeld aan veiligheidselementen- en bestrating in opvallende kleuren*”, klinkt het bij EBEMA, lid van FEBESTRAL, de deelvereniging binnen FEBE die de fabrikanten van prefabbetonproducten voor de bestratingsmarkt vertegenwoordigt.

Rijbaankussen, 180x300x19/25 cm met verkeersbord zone 30 in gekleurd beton. Ook verkrijgbaar in andere kleuren.

FEBE is de erkende beroepsvereniging van fabrikanten van geprefabriceerde betonproducten en verdedigt de belangen van de sector. De Belgische betonindustrie produceert een brede waaier aan geprefabriceerde elementen voor de bouw, gaande van eenvoudige, ongewapende producten zoals metselblokken en straatstenen tot de grote structuurelementen als brugliggers. Binnen FEBE opereert FEBESTRAL als deelvereniging waarbinnen de fabrikanten van prefabbetonproducten voor de bestratingsmarkt, zoals betonstraatstenen, betontegels, lijnvormige elementen en toebehoren, zich verenigen. FEBESTRAL staat in voor de ondersteuning van de commercialisering van de producten van haar leden, zowel op technisch als promotioneel vlak.

Middelhoge schampkanten New Jersey met smalle basis van 32cm. Ook verkrijgbaar in gekleurd of geverfd beton.

Veiligheidselementen en verkeersgeleiders

Te vaak gebeuren ongevallen als gevolg van een onduidelijke infrastructuur. Daar kan prefab beton een antwoord op bieden. Met de Ebema verkeersdrempels vermindert de snelheid binnen de bebouwde kom of op plekken met veel zwakke weggebruikers. De verkeersdrempels zijn uitgerust met een antislip oppervlak en hebben een belijning in wit beton. Een goede aflijning en felle kleuren maken de verschillende wegonderdelen beter zichtbaar. 

Het opvallende rijbaankussen heeft minder impact dan een traditionele verkeersdrempel, maar zorgt ook voor een sterke vermindering van de snelheid van voertuigen. Tegelijkertijd is er minimale impact voor fietsers. Om beter te sensibiliseren en aan te manen tot voorzichtig rijgedrag biedt Ebema een versie aan met vermelding van de snelheidslimiet ingekleurd op het rijbaankussen. Deze signalisatie moet in tegenstelling tot thermoplast niet vervangen worden. Maximale impact en tegelijkertijd erg duurzaam en minimaal in onderhoud.

Verkeersstromen correct geleiden? Jumboblokken, Bollards, New Jerseys en dergelijke scheiden parkings, rijstroken en terreinen en duiden de juiste richting aan. Door te kiezen voor een element in een opvallende kleur verhoogt de zichtbaarheid en kan de weggebruiker anticiperen op een manoeuvre. De verkeersgeleiders in beton van Ebema_LivingCity leiden het wegverkeer letterlijk in goede banen. Naast de New Jerseys met een breedte van 60 cm, biedt Ebema ook middelhoge schampkanten aan. Deze hebben een smallere basis van 32 cm en zijn handig om bijvoorbeeld fietspaden af te bakenen zonder plaatsverlies.

​Schampkant New Jersey, geel en rood geverfd, 200 x 80 x 60 dubbel

Veiligheidsbestrating

Geleidetegels, symbooltegels en haaientanden informeren gebruikers van de openbare ruimte over de verkeerssituatie. Door gebruik te maken van herkenbare logo’s en kleurcodes, vindt de weggebruiker vloeiend de weg doorheen het verkeer en naar de juiste parkeerplaats. Vlot verkeer is niet alleen veiliger, het voorkomt ook drukte en files op de baan. Symbooltegels informeren weggebruikers over voorbehouden parkeerplaatsen en rijstroken. Ze worden geproduceerd met een opvallend en herkenbaar symbool in pvc, dat in het beton wordt gelegd. 

Duidelijke afspraken zijn de basis voor een veilig verkeer. De wegmarkeringstegel van Ebema of haaientand maakt duidelijk waar en wanneer weggebruikers voorrang moeten verlenen. Afwisselend geplaatst en in twee kleuren vormen ze een duidelijke haaientand aan de aansluiting op een voorrangsweg of -straat. Niet vervagend zoals geverfde markeringen, duurzaam en in alle omstandigheden opvallend. Geleidetegels of tactiele tegels helpen personen met een visuele handicap om zich veiliger door de openbare ruimte te verplaatsen. De volgtegel of ribbeltegel leidt iemand in een bepaalde richting. De aandacht- of noppentegel waarschuwt dan weer voor gevaar, een obstakel of een verandering van richting. De geleidetegels van Ebema bestaan in meerdere kleuren maar worden over het algemeen in een lichte kleur geplaatst voor hoger contrast met de omliggende betonstraatstenen.

*Maatwerk in functie van de oppervlaktestructuur, kleur en afwerking is bij Ebema_LivingCity steeds mogelijk.     ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details