Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Nieuws

Snel meer waterzuivering dankzij collectieve maar ook individuele systemen

water-drop-gc6196d029_1920
Terwijl buurlanden als Nederland en Duitsland zuiveringsgraden kunnen voorleggen van respectievelijk 99 tot 97 %, bedraagt dit in Vlaanderen momenteel zo’n 85 %.

Tekst | VCB

Beeld | VCB

17 maart 2022 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Vlaanderen moet dringend werk te maken van de zuivering van haar afvalwater. De bouw is daarbij de partner bij uitstek. Met haar brede knowhow staat zij klaar om de hybride aanpak van de Vlaamse overheid te ondersteunen. Daarbij worden de 400.000 huishoudens die nog hun afvalwater lozen in de natuur, voor het merendeel aangesloten op het centrale rioleringsstelsel. Maar degene die verder wonen van de beschikbare nutsvoorzieningen krijgen een IBA (individuele behandeling afvalwater). De plannen voor die hybride aanpak liggen klaar, maar nu dient er versneld werk te worden van gemaakt. 

“De hybride aanpak van de Vlaamse overheid die uitgaat van collectieve en individuele oplossingen voor de aanpak van afvalwater, beantwoordt aan de reële noden van de bestaande, soms verspreide bebouwing. Ook met lokale energiegemeenschappen en mobihubs zien we op andere domeinen zo’n decentrale trend. Om de Europese doelstelling te behalen, is de zuivering van afvalwater van huishoudens evenwel niet genoeg. Ook andere sectoren zoals de landbouw dienen grote stappen vooruit te zetten om onze oppervlaktewateren veel zuiverder te maken”, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw. 

Nood aan inhaalbeweging

Vlaanderen moet de volgende vijf jaar sterk in te zetten op rioleringswerken en (collectieve en individuele) waterzuivering, want Europa vraagt om tegen 2027 zuiver oppervlaktewater te garanderen aan haar inwoners. Terwijl buurlanden als Nederland en Duitsland zuiveringsgraden kunnen voorleggen van respectievelijk 99 tot 97 %, bedraagt dit in Vlaanderen momenteel zo’n 85 %. Die inhaalbeweging vergt investeringen in rioleringsstelsels, grootschalige rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI’s), kleinschalige waterzuiveringsinstallaties (KWZI’s), en IBA’s. In totaal vergt dit meer dan 2 miljard euro. De komende vijf jaar voorziet Vlaams minister Demir 700 miljoen euro. Ook de gemeentelijke saneringsbijdrage biedt de gemeentelijke rioolbeheerders fondsen om dit euvel aan te pakken. In 2020 leverde dit fonds hen meer dan 400 miljoen euro. Voorts zijn gebouwen vaak wel aangesloten op de riolering, maar ontbreekt de link met een waterzuiveringsinstallatie.

Via de website van VMM kan je de huidige en toekomstige riolerings- en zuiveringsgraad in jouw gemeente raadplegen. Voor elke gemeente berekent de VMM op basis van haar rioleringsdatabank wat de huidige toestand is en wat de toekomstige riolerings- en zuiveringsgraden zullen zijn. Die toekomstige situatie wordt bereikt als de volledige voorziene uitbouw van de riolerings- en waterzuiveringsinfrastructuur is gerealiseerd. Deze data houden rekening met grootschalige rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI’s) en kleinschalige waterzuiveringsinstallaties (KWZI’s), maar nog niet met individuele behandelingsinstallaties voor afvalwater (IBA’s).     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Olivia Castelein

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details