Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Snelle & nauwkeurige metingen door combinatie totaalstation en 3D-scanner
“Het is voor ons bijzonder belangrijk zo’n betrouwbaar apparaat ter beschikking te hebben. Aan de hand van de aanbevelingen van Lasertopo hebben we besloten om voor de RTC360 te gaan.”

Snelle & nauwkeurige metingen door combinatie totaalstation en 3D-scanner

Wie de beste resultaten ambieert, neemt enkel genoegen met de hoogst aangeschreven uitrusting. En al zeker wanneer die uitrusting complementair is, perfect op elkaar afgestemd, om zo de vooropgestelde prestaties met de allerhoogste efficiëntie te realiseren. Dat is ook exact wat meetspecialist 3D BES kon ervaren toen men op aanraden van de firma EMSD bij Lasertopo te rade ging. Het resultaat van dat advies: de combinatie van een totaalstation en een 3D-scanner, waarmee voortaan razendsnel een totaalbeeld van zelfs de meest complexe projecten kan worden verkregen.

Moeilijke meetcondities in de praktijk

Voor EMSD – voluit Electro-Mécanique & Soudure Diffels – staat precisie voorop. En dat hoeft ook helemaal niet te verwonderen, gezien de industrietakken waarin deze firma zich beweegt: staalconstructie en waterkracht.

“Iedere millimeter is er cruciaal“, zo steken EMSD-directieassistent en aankoopverantwoordelijke Raphael Kremers en diens collega Julien Antoine van wal. Met respectievelijk 40 en 20 jaar ervaring weten ze dan ook perfect waarover ze spreken. “Meten tot op 1 of 2 millimeter is in onze tak van sport een absolute vereiste, ongeacht de omstandigheden.”

En die omstandigheden blijken in de praktijk geen sinecure. 

“Moeilijk toegankelijke locaties – denk maar aan bruggen of hoge gebouwen – zijn eerder regel dan uitzondering, al mogen deze nooit een excuus vormen. Dat was destijds meteen ook de reden dat we met meetspecialist Lasertopo in zee gingen, en waarom we investeerden in een totaalstation. Niet enkel moest het apparaat ons toelaten ultranauwkeurig te meten tot op 200 meter afstand, al snel zou blijken dat de investering ons ook zou toelaten flink wat tijdswinst te boeken, onder meer door de gebruiksvriendelijkheid van het toestel.”

3D BES, spin-off gespecialiseerd in bouwkundige metingen

Gezien bouwkundige metingen gaandeweg een steeds groter aandeel van de tijdsbesteding gingen innemen, werd besloten om 3D BES (Building Engineering Solutions) op te richten. “Een dochterentiteit zeg maar, waaronder alle 3D-meetactiviteiten van EMSD worden ondergebracht”, vertellen Raphaël Kremers & Julien Antoine in koor. “Gezien onze eerdere ervaring met Lasertopo, besloten we ook onder de 3D BES-vlag bij hen te rade te gaan. Eens te meer wisten de specialisten er perfect onze objectieven te vertalen in de perfecte oplossing: de RTC360 3D-laserscanner.”

De complementariteit tussen totaalstation & 3D-laserscanner

Voor Julien Antoine is de meerwaarde van het eerdere totaalstation en de RTC360 3D-laserscanner, beiden van Leica Geosystems, zonneklaar. “Waar de metingen met het totaalstation ons alle informatie bieden om een project te kunnen realiseren, vertaalt het gebruik van de RTC360 zich daarenboven in een toegenomen totaalbeeld van de werf. De 3D-puntenwolk die uit een scan voortvloeit, maakt het werk er op de site én op kantoor een pak makkelijker op. Maar laat het vooral de complementariteit van beide meettoestellen zijn die voor ons de grootste meerwaarde is. Zo vallen de meetresultaten van het totaalstation perfect en naadloos te integreren met die van de 3D-scanner, zonder in te moeten boeten aan mogelijkheden. Zo kan je nog steeds de data van ieder toestel afzonderlijk gebruiken, bijvoorbeeld voor analyse in 3D, documentatie of tussentijdse meetrapporten. De toestellen versterken elkaar dus, en die meerwaarde benutten we intussen niet enkel voor staalconstructie of projecten voor hydro-energie, maar ook voor interieur- of exterieurontwerp.

Een 3D-scan levert een complete puntenwolk op die het werk op het terrein en op kantoor vergemakkelijkt.

Laiterie de Walhorn

Bij Laiterie de Walhorn, een voedingsbedrijf waar EMSD afgelopen jaar z’n expertise wist te etaleren, leverde de combinatie van het totaalstation en de 3D-scanner eens te meer resultaat op, zo getuigt Raphaël Kremers. “Bij dit project werd het plan opgevat om een magazijn van 26 op 14 meter en een hoogte van 26 meter te ontdoen van de bestaande binnenbouw, om vervolgens via staalbouw zowat 1.500 m2 aan nieuwe vloeroppervlakte, gespreid over 7 niveaus, te creëren. Bij de start van dit referentieproject gebruikten we de meettoestellen om de binnenzijde van de structuur nauwkeurig in kaart te brengen. Na de eerste metingen met het totaalstation, bleek gezien de aard van het project vervolgens vooral de 3D-laserscanner van goudwaarde: je scant, gaat 10 meter hoger, en maakt een nieuwe scan. Zo eenvoudig is het, en de voordelen zijn aanzienlijk. Je werkt niet enkel parallel aan het ontwerp en de montage, je kan de verschillende scans, uitgevoerd op verschillende tijdstippen, ook probleemloos samenvoegen achteraf.”

Professionele producten, optimale ondersteuning

“De investering in de RTC360 voelt als een vervollediging van de mogelijkheden”, evalueert Julien Antoine de aankoop. “De hoge &, betrouwbare meetnauwkeurigheid én de geringe omvang van het toestel, in combinatie met de intuïtieve software, maakt het voor een firma als deze bijzonder interessant om over zo’n apparaat te kunnen beschikken. Alle eer hiervoor gaat naar de mensen van Lasertopo. Zij waren het immers die ons dit weerbestendige toestel wisten aan te raden, afgestemd op onze wensen. En ook nadien laat men z’n klanten niet aan het lot over. Zitten we met vragen – hoe technisch ook -, kunnen we nog steeds bij hen terecht, waardoor we razendsnel worden verder geholpen. En ook dat is efficiëntie!”, zo besluit de tevreden EMSD-medewerker.      ■

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details