Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
SPIE installeert voor ENGIE eerste laadstation gevoed door windenergie

SPIE installeert voor ENGIE eerste laadstation gevoed door windenergie

SPIE Belgium, Belgisch filiaal van de groep SPIE, de onafhankelijke Europese marktleider in multitechnische dienstverlening op het gebied van energie en communicatie, draagt bij aan een duurzaam pilootproject voor ENGIE. Haar opdracht? Elektrisch rijden nog groener maken!

Een elektrische auto blijft een van de groenste opties, daar twijfelt anno 2022 niemand nog aan. Maar elektrische auto’s kunnen pas echt groen zijn als ze volledig door hernieuwbare stroom worden aangedreven, zoals door windenergie bijvoorbeeld. Volgens een studie van de VUB stoot een elektrisch voertuig maar liefst 15 keer minder CO2 uit wanneer de bestuurder enkel groene stroom gebruikt. ENGIE en SPIE België sloegen de handen in elkaar om een duurzamere aanbieding te kunnen aanbieden en versnellen.

In najaar zorgde SPIE Belgium voor ENGIE voor de aansluiting van drie nieuw te bouwen windturbines op het terrein van de elektriciteitcentrale Rodenhuize Gent op het net en bouwde ze een prefab cabine op een moeilijk terrein, naast overhangende hoogspanningsleidingen van Elia. De nieuwe windturbines maakten deel uit van een uniek pilootproject, waarbij de hoogspanningsinstallatie werd uitgerust met snellaadpalen, waar de eigenaars van elektrische wagens in 10 tot 20 minuten hun auto kunnen laden (van 10% tot 80% van de maximum capaciteit). Zo installeerde SPIE Belgium op de site van Rodenhuize in Gent twee laadpalen (capaciteit van 175kW voor twee wagens tegelijkertijd). Deze zijn rechstreeks gekoppeld aan de windturtbines, waardoor geen transportnet wordt gebruikt.

De officiële opening van Rodenhuize Gent vond plaats op 17 januari in aanwezigheid van Zuhal Demir, Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme.

Kilian Pieters, Project Engineer bij SPIE Belgium: “Dit pilootproject was om verschillende redenen een grote uitdaging voor SPIE: de moeilijke werkomgeving omwille van de overhangende hoogspanningskabels, de strenge veiligheidsmaatregelen, de last-minute aanpassingen en interferenties met derden waardoor ons team zeer flexibel, creatief en proactief moest zijn. We zijn dan ook zeer trots dat we mochten bijdragen aan dit veelbelovende project. Het makkelijker maken voor de eigenaar van elektrische wagens om gebruik te maken van milieuvriendelijke oplossingen, daar werken we met veel plezier aan mee bij SPIE Belgium!”

Pieter Jagers, projectleider bij ENGIE Belgium: “Groene mobiliteit speelt een essentiële rol in de energietransitie. De link leggen met onze hernieuwbare energieproductie is dus logisch. We gaan het laadstation nu evalueren om het technisch en commercieel verder op punt te stellen. We willen soortgelijke opstellingen uitrollen in 2022 in België en zo de vergroening van het Belgische wagenpark helpen versnellen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?