Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
 Stenen boogbruggen als alternatief op stalen bruggen

 Stenen boogbruggen als alternatief op stalen bruggen

Voor de meeste mensen op het platteland in Tanzania is het geen sinecure om naar het ziekenhuis, de school, het werk of de winkel te geraken, omdat de weg erheen geen sinecure is: vaak mankeren er bruggen waardoor men rivieren simpelweg niet kan oversteken.

Enabel en de Tanzanian Rural and Urban Roads Agency bliezen nieuw leven in de oude kunst van de bouw van stenen boogbruggen. 

In de afgelopen 4 jaar werden 70 stenen boogbruggen gebouwd voor dorpen in de regio Kigoma in Noordwest-Tanzania.

Stenen bruggen hebben een veel lagere koolstofuitstoot en zijn dus een duurzaam alternatief voor beton en staal met minimale onderhoudskosten. Bovendien wordt de gehele gemeenschap betrokken in de bouw van de brug: het is een arbeidsintensief proces en creeert dus veel werkgelegenheid. Ook de materialen drukken de kosten tot 80% in vergelijking met traditionele staal/betonbruggen: stenen, zand, water, het wordt allemaal lokaal gevonden.

Het innovatief project trok eveneens de aandacht van Dr Adriennen Tomor, die civiele techniek en milieukunde aan de Brunel Universiteit van Londen doceert. Zij organiseert binnenkort een masterclass over deze bouwtechniek en het project in Tanzania.

Het uitgebreide verhaal kan u hier terugvinden op onze eigen website: https://www.enabel.be/nl/story/stenen-boogbruggen-tanzania

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details