Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Strakke grasbetontegels versterken groen karakter Thor Park

Strakke grasbetontegels versterken groen karakter Thor Park

De voormalige mijnsite van Waterschei is vandaag Thor Park, een hotspot voor technologie, energie en innovatie. De firma Ebema drukte mee zijn stempel op het project. De grasbetontegels van de firma uit Zutendaal sieren de parking en de ruimte voor het hoofdgebouw Thor Central en versterken zo het groene karakter van de herbestemde mijnsite.  

Ebema is producent van hoogwaardige bestratingsmaterialen in beton. Meedenken met de klant om te komen tot een creatieve oplossing op maat is het handelsmark van het bedrijf, en dat was ook in Waterschei de leidraad. De parking en de ruimte voor het hoofdgebouw van de technologiecampus, Thor Central, zijn aangelegd met de Aviena Straight grasbetontegel van Ebema. “De uitdaging in Thor Park was de vraag van de Stad Genk en studiebureau Sweco om een strakke grasbetontegel, met 50 % grasgroei, die overrijdbaar is door zwaar verkeer”, steekt Marc Breban, accountmanager bij Ebema, van wal. “In ons gamma hadden wij reeds een strakke grasbetontegel met 50 % grasgroei, de Grassline Small. Het probleem was echter dat deze ontwikkeld is voor de particuliere markt en bijgevolg niet geschikt is voor hoge belastingen. Samen met het studiebureau hebben we gezocht naar een oplossing en zo hebben we de Aviena Straight ontwikkeld, wat in feite een ‘gepimpte’ versie is van de Grassline Small.”

Thor Park


Esthetisch groen uitzicht
De Aviena Straight heeft drie slanke ribben waardoor je een esthetisch groen uitzicht verkrijgt. Dit contrasteert mooi met het grauwe uiterlijk van de oude mijngebouwen en sluit aan bij het groen van het omliggende park. De dikte van de tegel is opgetrokken tot 15 cm waardoor hij zwaar verkeer kan dragen. “De tussenliggende nokken van de tegels hebben we bewaard en wat verlaagd, wat zorgt voor een optimale grasgroei”, vertelt Marc Breban. “Aan de zijkanten hebben we ineengrijpende nokken voorzien wat de stabiliteit verhoogt. Dit was belangrijk aangezien de parking ook moet dienen voor bussen. Een niet te versmaden voordeel is dat deze grasbetontegels over een grotere oppervlakte machinaal kunnen plaatsen worden. Zo kan je 100 m2 tegel plaatsen binnen een tijdsbestek van 60 tot 90 minuten. Dit bespaart heel wat tijd en kosten ten opzichte van manuele plaatsing.” 

Thor Park

Ebema ontwikkelde een strakke grasbetontegel met 50 % grasgroei voor Thor Park.


Creative lab
De Aviena Straight was een oplossing op maat die nu deel uitmaakt van het gamma van Ebema. “Op deze manier komen bij ons veel nieuwe producten tot stand. Onze troef is dat wij meedenken met de klant. In ons ‘creative lab’ ontwikkelen wij zo geregeld nieuwe producten samen met de opdrachtgevers en studiebureaus, die we nadien opnemen in ons gamma. Dat kan gaan van variaties in kleuren en vormen tot een echte uitbreiding zoals hier het geval was met de grasbetontegels. De Aviena Straight is intussen ook toepast op een parking aan De Motten in Tongeren en op mijnsite Terhills in Maasmechelen”, zegt Marc Breban. 

Thor Park

Ebema produceerde deze platen in smooth beton samen met de Antwerpse designer Stefan Schöning..


Smooth beton
Niet alleen de grasbetontegels van Ebema vonden een plek op Thor Park. De firma leverde eveneens de betonnen platen waarin het woord Thor is uitgespaard en die over heel de site de corporate identity van Thor Park uitdragen. Marc Breban: “Het gaat om platen van 1×1 meter in smooth beton in de kleur grey velvet. Het beton is gezuurd om het industriële karakter van de oude mijnsite uit de verf te laten komen. We hebben deze platen ontwikkeld in samenwerking met de Antwerpse designer Stefan Schöning.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details