Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Succesvolle bemaling dankzij horizontale drains

Succesvolle bemaling dankzij horizontale drains

In Kallo, in het Antwerpse havengebied, bouwt Technimont in opdracht van Borealis een volledig nieuwe propaandehydrogenatiefabriek ( PDH). De nieuwe fabriek is gelegen aan de Sint -Jansweg en wordt ingeplant vlak naast de reeds bestaande fabriek van Borealis.

De civiele werken, zoals funderingswerken en infrastructuurwerken, werden opgedeeld in twee loten: Civil South werd toegewezen aan de TM Franki Construct – Willemen Infra en Civil North aan het Italiaanse bedrijf Solesi. De werken werden eind 2019 opgestart en begonnen met de uitvoering van de funderingspalen vanaf het bestaande maaiveld. Iedere aannemer stond daarna zelf in voor het droogzetten van hun bouwputten, het maken van funderingszolen en voor de aanleg van rioleringen en nutsleidingen. In eerste instantie had men geopteerd de noodzakelijke bemaling uit te voeren met lokale bemalingskaders met verticale filters of zelfs met plaatselijke open bemalingen.

Hevige regenval

Gezien de aard van de ondergrond was het droogzetten van de bouwputten echter geen eenvoudige klus. De ondergrond ter plaatse bestaat immers uit een pakket opgespoten zanden bovenop de oorspronkelijke polderbodem. De samenstelling van het opgespoten zand, waarin de bouwputten en sleuven moesten uitgegraven worden, was bijzonder heterogeen en kon van plaats tot plaats sterk verschillen. Bijkomend bemoeilijkte de hevige regenval in het najaar van 2019 en het voorjaar van 2020 zeer sterk de uitvoering van de werken.

Gezien de moeilijke omstandigheden waarin de werken moesten uitgevoerd worden, deed zowel de tijdelijke maatschap Franki Construct – Willemen infra als de firma Solesi een beroep op de diensten van de firma G. Smeyers uit Zandhoven om een oplossing te vinden voor de gestelde problemen. Na een eerste overleg, omtrent de mogelijke oplossingen voor het bemalingsvraagstuk, was het voor G. Smeyers al snel duidelijk dat de bemaling van de site op een volledig andere manier moest worden aangepakt. Er werd door G. Smeyers een volledig nieuw bemalingsplan opgesteld op basis van een 3D-computersimulatiemodel waarin horizontale drains werden voorzien en dit voor de ganse site zowel Civil South als Civil North.

20200529_074909-kopieren

Gezien de moeilijke omstandigheden waarin de werken moesten uitgevoerd worden, werd een beroep gedaan op de diensten van de firma G. Smeyers.

 

Horizontale drains

Het bemalingsplan bestaat voornamelijk uit het plaatsen van horizontale drains , die voorzien werden rondom alle toekomstige bouwputten en ter plaatse van toekomstige rioleringssleuven. Bij de inplanting van de drains werd rekening gehouden met de inplanting van de reeds uitgevoerde palen en de toekomstig nog uit te voeren palen. De drains werden voorzien op een diepte van 4 tot 5 m onder het maaiveld en de drainagesleuf wordt aangevuld met goed drainerend zeezand over een hoogte van 2 tot 3 m.

Na grondige bespreking van het bemalingsplan met eerst Technimont en Borealis en later ook nog met Solesi werd een definitief akkoord bereikt voor de uitvoering van het alternatieve bemalingsplan. De voornaamste voorwaarde voor de toewijzing van de opdracht, die werd toegewezen via de TM Franki Construct – Willemen infra was dat bouwheer Technimont een all-in garantie vroeg. De gevraagde garantie werd door G. Smeyers dan ook schriftelijk gegeven.

6.000 lm drainageleiding

Inmiddels zijn de drainagewerken volledig uitgevoerd. In totaal werd meer dan 6.000 lm drainageleiding aangebracht, die werden aangesloten op bovengrondse zuigerpompen. Er werden niet minder dan 70 zuigerpompen in bedrijf gesteld die het opgepompte bemalingswater verpompen naar twee pompstations. De pompstations verpompen het bemalingswater via een persleiding tot aan het lozingspunt. Ook de stroomvoorziening voor de zuigerpompen en pompstations werd door G. Smeyers uitgevoerd. Er werden niet minder dan 12 stroomaggregaten ingezet. Brandstof tanken en onderhoud van de stroomaggregaten gebeurt door de diensten van G.Smeyers.

De ganse installatie wordt bovendien via een online monitoring systeem door G. Smeyers zelf opgevolgd. Inmiddels zijn reeds heel wat bouwputten en sleuven uitgegraven. Het bekomen resultaat voldoet beter dan verwacht aan de verwachtingen van al de betrokken partijen. “Het project Borealis PDH is een zeer belangrijke referentie voor G. Smeyers. Het project toont aan dat het bedrijf werven van een dergelijke omvang zeer goed weet te managen en dat G. Smeyers perfect in staat is om moeilijkere werken tot een goed einde te brengen. Bovendien toont dit project aan dat G. Smeyers niet te beroerd is om de verantwoordelijkheid op te nemen voor hun ontwerp en een resultaatsverbintenis te geven aan haar opdrachtgever en eindklant”, klinkt het bij G. Smeyers.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details