Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Totaalrenovatie voor betoncentrale in Hauts-de-France
De Belgische cementfabrikant CCB (Cementir groep) is zijn betoncentrales volop aan het vernieuwen.

Totaalrenovatie voor betoncentrale in Hauts-de-France

De Belgische cementfabrikant CCB (Cementir-groep) past de installatie van zijn betoncentrales voortdurend aan. Na de vestigingen in Brussel en Mont-Saint-Guibert in België was het de beurt aan de centrale van Fouquières-lez-Lens in Hauts-de-France. CREUS Concrete Solutions heeft de nieuwe installatie ontworpen, vervaardigd en geïnstalleerd. Damien Biron, Maintenance & Investment Manager RMC bij CCB, stelt deze nauwgezette opvolging en de kwaliteit van de dienstverlening sterk op prijs.

De betoncentrale van Fouquières-lez-Lens werkte al sinds 1982 met een planetaire menger. Met zijn beperkte capaciteit (1,5 m³) voldeed die niet meer aan de plaatselijke vraag. Damien Biron: “Frankrijk heeft al lang een planetaire mengcultuur. Tijdens de renovatie zijn wij dan ook verdergegaan op deze ingeslagen weg. Het was de bedoeling om de veertig jaar oude installatie op te knappen om de levensvatbaarheid op lange termijn te verzekeren. Ze had te lijden onder een steeds nijpender gebrek aan bedrijfszekerheid, wat resulteerde in een explosie van de onderhoudskosten.”

Concrete Solutions heeft de nieuwe installatie ontworpen, vervaardigd en geïnstalleerd en zal ze ook onderhouden.

Kant-en-klare betoncentrale

De bestaande vultrechters en weegbanden bleven behouden, maar voor het overige zijn alle onderdelen afgebroken om op dezelfde plaats een gloednieuwe installatie te kunnen optrekken. Ze heeft bovendien een grotere capaciteit dankzij een planetaire Eurostar-menger, die 2,5 m³ mager beton of 3 m³ gestabiliseerd beton per batch kan produceren. In de best mogelijke kwaliteit nota bene!

CREUS Concrete Solutions begon op 1 november 2021 met de vereiste sloopwerken. De productie kon al in de eerste week van januari hervat worden. Afbraak, nieuwe funderingen, installatie en inbedrijfstelling: CREUS nam het allemaal voor zijn rekening binnen de vooropgestelde uitvoeringstermijn. Daarnaast vernieuwde het ook de volledige elektrische installatie. 

Sinds de renovatie is er opnieuw sprake van sereniteit op de site.

CCB France heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om de aandacht te vestigen op het gebruik van de door de groep Cementir gelanceerde nieuwe technologie, FUTURECEM® (kalksteen en gebrande klei), voor de fundering van haar nieuwe elektriciteitscentrale in Fouquières-lez-Lens, en zo over een eigen referentiesite op de Franse markt te beschikken. FUTURECEM®, dat sinds 2021 in Denemarken en sinds begin 2022 in Frankrijk en de Benelux wordt verkocht, heeft een 30 % lagere CO2-voetafdruk in vergelijking met portlandcement, door klinker te vervangen door kalksteen en gebrande klei.
Meer flexibiliteit, minder stress

Damien Biron: “De capaciteit van de nieuwe mixer stelt ons in staat om flexibeler te zijn, vermits we veel bestellingen binnenkrijgen van kleine lokale aannemers. Met de oude mixer konden we niet al die kleine klanten bedienen als we veel beton moesten produceren voor een grote werf. In het verleden riskeerden we hen te verliezen door te lange wachttijden, maar nu kunnen we zonder problemen van de ene bestelling naar de andere overschakelen, mede dankzij de ledigingsgraad van bijna 100 % die de mixer kan voorleggen. Bovendien draaien we aan hogere snelheden, wat betekent dat we kleine bestellingen kunnen afwisselen met grotere.”

Sinds de renovatie is er opnieuw sprake van sereniteit op de site. De dagelijkse stress die werd veroorzaakt door de ups en downs van de oude installatie en de wachtrijen die ontstonden door de beperkte capaciteit zijn definitief verleden tijd. Zowel de kwaliteit als de kwantiteit van het product zijn verzekerd!

De vernieuwde centrale heeft een grotere capaciteit dankzij een planetaire Eurostar-menger, die 2,5 m³ mager beton of 3 m³ gestabiliseerd beton per batch kan produceren.

Een lokale partner … en een dubbele primeur

Hoewel CREUS een gereputeerde naam is in de sector, had CCB nog nooit met hen samengewerkt. De renovatie van de beton­centrale in Fouquières-lez-Lens was dus een primeur … en Damien Biron is erg enthousiast. “Voor dergelijke renovaties willen we werken met lokale bedrijven. CREUS beschikt over een eigen werkplaats in België, niet ver van de Franse grens, met een 24/7-dienst na verkoop, ideaal voor herstellingen. Deze nabijheid is erg belangrijk voor ons en maakt van CREUS een volwaardige servicepartner die meer doet dan enkel apparatuur leveren en installeren. We zijn tot dusver zeer tevreden over de samenwerking!” Dit project was overigens ook een primeur voor CREUS Concrete Solutions, aangezien het bedrijf uit Poperinge nog nooit eerder betoncentrales gerealiseerd had in Frankrijk. Missie geslaagd!    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details