Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Uasw organiseert succesvolle eerste veiligheidsdag

Uasw organiseert succesvolle eerste veiligheidsdag

De Confederatie Bouw in Brussel was op 19 maart het decor voor de eerste Veiligheidsdag van de  Unie van Aannemers van Spoorwegwerken (Uasw). Onder andere Infrabel, Tuc Rail, NMBS, het Onderzoeksorgaan voor Ongevallen en Incidenten op het Spoor (OOIS) en de Vereniging voor Veiligheidscoördinatoren (VC-CS) hamerden – onder het motto ‘horen, zien en gezien worden’ – op het belang van veiligheid in de spoorwegensector.

De  Unie van Aannemers van Spoorwegwerken opereert onder de vleugels van de Federatie van Algemene Bouwaannemers (Faba) en bestaat uit een dertigtal bedrijven die instaan voor het plaatsen en het onderhoud van de sporen, het laswerk aan het spoor, het aanleggen van bovenleidingen, de installatie van het seinstelsel of de beveiliging langs zowel trein- als tramsporen. De Uasw omvat zo alle Faba-leden die gespecialiseerd zijn in de uitvoering van spoorwerken: ontwerp- en aanlegwerken, vernieuwing en onderhoud van spoorwegen met inbegrip van de funderingen, de bovenbouw en de uitrusting, zoals masten, bovenleidingen, installatie van seinstelsels…

Tijdens de Veiligheidsdag werd eveneens het belang van samenwerking tussen alle actoren benadrukt,
van opdrachtgever over aannemer tot veiligheidscoördinator.

 

Hoe kunnen we onze bedrijven helpen om hun werven op het spoor beter voor te bereiden (bijvoorbeeld de aanleg van sporen, bovenleidingen, signalisatie)? Welke risico’s zijn te vermijden met het oog op de preventie van incidenten of zelfs ernstige of zeer ernstige ongevallen in het spoordomein? Het zijn maar enkele vragen die tijdens de Veiligheidsdag uitvoerig beantwoord werden. Publieke opdrachtgevers, bedrijven van burgerlijke bouwkunde en aannemers die actief zijn op het gebied van spoorinfrastructuur, specialisten in de spoorwegsector, onderaannemers, veiligheids- en kaderpersoneel kwamen 19 maart samen om elkaar te ontmoeten en van gedachten te wisselen over hun ervaringen op het gebied van veiligheid in de spoorwegwereld.

Horen, zien en gezien worden

Tussen 2011 en 2015 daalde het aantal arbeidsongevallen in de spoorwegsector met ruim 46 %. Dat is uiteraard uitstekend nieuws, maar allerminst een reden om de aandacht te laten verslappen. “Dit betekent niet dat de bedrijven in de sector op hun lauweren mogen gaan rusten”, waarschuwt Dirk Rotthier, voorzitter van Uasw. “Integendeel. De verletmeter arbeidsongevallen (VA) van Constructiv, die de ernst van de ongevallen meet via de duur van de afwezigheid, is tussen 2014 en 2015 met bijna 15 % gestegen in bouwsector. Sinds 2016 is er bovendien een stijging merkbaar van afwezigheden wegens ziekte of arbeidsongevallen met minder dan 30 dagen ongeschiktheid. En tussen 2013 en 2015 zien we voor deze parameter zelfs een stijging van 25 %. We moeten dan ook sterk blijven inzetten op veiligheid op de werf.”

Publieke opdrachtgevers, bedrijven van burgerlijke bouwkunde en aannemers die actief zijn op het gebied van spoorinfrastructuur, specialisten in de spoorwegsector, onderaannemers, veiligheids- en kaderpersoneel kwamen 19 maart samen.

 

Zowel Infrabel/Tuc Rail als NMBS benadrukten tijdens de Veiligheidsdag nogmaals het belang van horen, zien en gezien worden. Op diezelfde nagel sloeg ook OOIS, dat verder haarfijn uit de doeken deed hoe het te werk gaat bij het onderzoeken van ongevallen. Van vaststellingen tot analyses en preventie. Verder bracht Uasw ook zijn drie Max-affiches van 2019 onder de aandacht. In 2017 lanceerde Uasw de campagne ‘Max voor veiligheid, hij is op het goede spoor!’, met stripfiguur Max in de hoofdrol en telkens drie thema-affiches per jaar. Zo werd in 2018 gefocust op ‘veilig werken met de railroute’, ‘de bovenleiding correct installeren’ en ‘zorgen voor een juiste signalisatie’. De aandachtspunten voor 2019 zijn: ‘nultolerantie voor alcohol en drugs’, ‘gsm op het werk: ik breng mij in veiligheid’ en ‘voor de veiligheid: zorg dat je signalisatie in orde is’.

Uasw bracht ook zijn drie Max-affiches
van 2019 onder de aandacht.

 

Samenwerking

Tijdens de Veiligheidsdag werd eveneens het belang van samenwerking tussen alle actoren benadrukt. Van opdrachtgever over aannemer tot veiligheidscoördinator. “Veiligheid is nooit iemands schuld of verantwoordelijkheid, het is altijd een zaak van allen. Een slechte communicatie, laks gedrag, geen dialoog, onvoldoende voorbereiding, gebrek aan coördinatie… Daar zit het kwaad. We oefenen een boeiend, maar zwaar beroep uit en onze opdrachtgevers zijn veeleisend. Zeker als het over veiligheid gaat. Daarom organiseren we deze dag, met als uiteindelijke doel de veiligheid verbeteren en arbeidsongevallen verminderen. Hopelijk krijgt dit evenement een vervolg zodat we samen de significante vooruitgang kunnen zien, als gevolg van een gemeenschappelijke aanpak die het preventiebeleid aanzienlijk zal verbeteren”, besluit Dirk Rotthier.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details