Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Uitdagende rioolrenovatie met schaaldelen in Mechelen
Voor de renovatie van de riolering, een oude vliet, werkte het team met schaaldelen.

Uitdagende rioolrenovatie met schaaldelen in Mechelen

Eén van de belangrijkste rioleringen in Mechelen was dringend aan renovatie toe. Een allerminst eenvoudige klus waar Renotec in opdracht van Pidpa, rioolbeheerder voor de Stad Mechelen, de tanden inzette. Het leek een kleine verzakking op de Guido Gezellelaan in februari 2022, maar er was meer aan de hand. Bij het opengraven, stortte een gedeelte van de riolering in. De renovatie van de 300 meter lange riolering op 4 meter diepte zou maanden in beslag nemen.

Eén van de belangrijkste rioleringen in Mechelen was dringend aan renovatie toe.

Groot werken onder de grond

De riolering in kwestie voert het afvalwater van bijna de helft van de bewoners van de binnenstad af. Als zich in die riolering een probleem voordoet, dan is het zaak om snel en flexibel mee te schakelen. “En dat kunnen we”, zegt Danny Roelants, projectleider bij Renotec. “Leidingrenovatie in stedelijke omgevingen wordt steeds uitdagender, maar onze mensen zijn gespecialiseerd in alle mogelijke leidingtechnieken en ze weten raad bij onvoorziene omstandigheden. In Mechelen had zich een kleine verzakking voorgedaan naast een inspectieput. Normaal is dat een werk van hooguit enkele dagen. Toen arbeiders begonnen te graven, bleek dat de riolering in heel slechte staat verkeerde. Bij het graven is het dak van een gedeelte van de riolering ingestort.”

Tot eind maart 2023 is de straat aan het Groot Begijnhof afgesloten geweest voor doorgaand verkeer. “Dat is lastig voor bewoners en voorbijgangers”, gaat projectleider Stijn Gielis verder. “Minder hinder, dat blijft onze doelstelling. Dagen- of wekenlang een wegdek openleggen behoort tot het verleden, maar we moeten wel ons werk kunnen doen. En we hadden ruimte nodig om te manoeuvreren met grote onderdelen voor de renovatie. Ter plekke hadden we redelijk vlug een ruime en vlot bereikbare werkput. De bewoners hadden totaal geen idee van welk groot werk wij ter plaatse aan het uitvoeren waren.”

Een schaaldeel is een glasvezelversterkte kunststof die in de riolering geschoven kan worden zodat je een volledig nieuwe riolering zonder gaten en verzakkingen krijgt.

Innovatieve schaaldeelwerf

Voor de renovatie van de riolering, een oude vliet, werkte het team met schaaldelen. Dat is een glasvezelversterkte kunststof die in de riolering geschoven kan worden zodat je een volledig nieuwe riolering zonder gaten en verzakkingen krijgt. De grootste schaaldelen wegen 950 kilogram, de kleinste 450 kilogram. 

“Met een andere methode hadden we de straat helemaal moeten openleggen”, licht Danny toe. “Dat is in steden vandaag amper nog haalbaar. De werkzaamheden zouden ook nog veel langer duren. We hebben zelf innovatieve toestellen ontwikkeld om de schaaldelen te verplaatsen en te bevestigen. Gemiddeld plaatsten we 3 tot 4 schaaldelen per dag. Tegelijkertijd en uit voorzorg vernieuwden we ook alle huisaansluitingen, want een studie daarvan had gebreken aangetoond.”

Regen was al eens een spelbreker. Om de riolering enigszins droog te houden, werd er ondergronds gewerkt met een dam om water te kunnen wegpompen. Stijn: “Al waren onze mensen altijd alert, ook omwille van de huisaansluitingen. Als één van de buren iets doorspoelde, hadden we prijs …” 

Voor de bepaling van de meest passende maat schaaldelen werd er een mal gemaakt.

Gerenoveerd voor de toekomst

De uitkomst vandaag is positief. De werken zijn volledig afgerond. Dat de investering van ongeveer 1,2 miljoen euro zal lonen, staat buiten kijf. De vernieuwde riolering gaat minstens 50 jaar mee en dankzij de gebruikte techniek met schaaldelen schreven we hier een duurzaam verhaal. Om het probleem snel te verhelpen, was spuitbeton ook een optie geweest. Maar rekening houdend met factor duurzaamheid zijn schaaldelen veel interessanter. 

“Constant zoeken wij naar duurzame technieken om ze vervolgens veilig en met de hoogste vakbekwaamheid toe te passen. Voor de bewoners van de Guido Gezellelaan ziet het er rooskleurig uit. Riolering en huisaansluitingen zijn perfect gerenoveerd voor de lange duur. Met dank aan onze helden die hier dagelijks in de put hebben gewerkt”, besluit Danny.

Pidpa beheert als integraal waterbedrijf binnen de provincie Antwerpen in 46 gemeentes 5.000 kilometer rioleringen. En doet hierbij regelmatig beroep op betrouwbare partners, zoals Renotec, die een toegevoegde waarde hebben in dit beheer.     

“We hebben zelf innovatieve toestellen ontwikkeld om de schaaldelen te verplaatsen en te bevestigen. “

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details