Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Verleng de levensduur van uw betonconstructie

Verleng de levensduur van uw betonconstructie

Corrosie ligt altijd op de loer. Zeker in het geval van beton met staalwapening moet de juiste methode worden gevolgd om corrosie te beperken en te voorkomen. Met MasterProtect 8500 CI lanceert Master Builders Solution een nieuwe corrosie-inhibitor die werd ontwikkeld om te worden aangebracht op zowel nieuwe als bestaande constructies.

Corrosie kan worden gedefinieerd als de omvorming van een geraffineerd metaal in zijn stabielere oxiden door de aantasting van zuurstof en water. Beton biedt een natuurlijk schild dat de staalwapening beschermt tegen corrosie. De sterk alkalische omgeving die wordt gecreëerd door de cementmatrix rond de staalwapening vormt een passieve laag rond de staaf, met name een ondoordringbare oxidelaag die de verdere corrosie voorkomt door het stalen oppervlak volledig te isoleren. Deze beschermingslaag blijft echter maar behouden zolang de hoge alkalische omgeving van de betonmatrix blijven bestaan. De carbonatatie omwille van een blootstelling aan koolstofdioxide opgelost in water vermindert de pH-waarde van de cementmatrix. Bovendien verstoren chloride-ionen ook de passieve laag en leiden ze tot corrosie. Als de passieve laag breekt, treden er corrosiereacties op die de staalwapening beschadigen.

Met MasterProtect 8500 CI lanceert Master Builders Solution een nieuwe corrosie-inhibitor die werd ontwikkeld om te worden aangebracht op zowel nieuwe als bestaande constructies

 

Hoewel het corrosieproces niet kan worden vermeden, kan er heel wat worden gedaan om het proces af te remmen. Er zijn verschillende soorten corrosie-inhibitoren op de markt. Ze bestaan uit chemische verbindingen die corrosiereacties op het wapeningsstaal voorkomen. Alle inhibitoren moeten dicht bij de staalwapening in het beton geraken om het te kunnen beschermen. Daarom kunnen corrosie-inhibitoren aan hulpstoffen voor beton worden toegevoegd en rechtstreeks met het verse beton worden gemengd of op het oppervlak van het uitgeharde beton worden aangebracht (op het oppervlak aangebrachte corrosie-inhibitoren). De eerste soort corrosie-inhibitoren kan enkel worden aangebracht op nieuwe constructies, de tweede soort is specifiek ontwikkeld voor de vernieuwing van bestaande constructies.

MasterProtect 8500 CI

Gedaan met kiezen tussen de perfecte oplossing voor nieuwe of bestaande constructies. MasterProtect 8500 CI van Master Builders Solution is een nieuwe corrosie-inhibitor die werd ontwikkeld om te worden aangebracht op nieuwe en bestaande constructies en die doeltreffend is gebleken, zelfs bij scheuren na het aanbrengen van de coating. MasterProtect 8500 CI is een corrosie-inhibitor met dubbele functie op basis van silanen, die op het oppervlak wordt aangebracht. De inhibitor is geschikt als onderdeel van een strategie voor corrosiepreventie, corrosiebescherming of corrosieremming. Het is een revolutionair mengsel van hoogwaardige silanen met selectieve corrosie-inhibitoren, die sluimerend in het beton aanwezig zijn totdat ze worden geactiveerd door vocht dat door scheurvorming of veroudering van het beton in het oppervlak binnendringt.

De inhibitor kan in droge toestand niet met het oog worden opgemerkt, aangezien MasterProtect 8500 CI het uitzicht van het beton niet verandert. Wanneer het beton echter nat is, kan de waterafstoting, het pareleffect, op het betonoppervlak gemakkelijk worden waargenomen. Bovendien heeft MasterProtect 8500 CI een zeer lage viscositeit die de penetratie in het beton bij een breed temperatuurbereik verbetert, een lager VOC-gehalte en een hoger vlampunt. Dat alles samen maakt de hantering van het product en de toepassing veel gemakkelijker en veiliger dan vele andere inhibitoren.

De inhibitor is geschikt als onderdeel van een strategie voor corrosiepreventie, corrosiebescherming of corrosieremming.

 

Dubbele werking

Wat verstaan we onder de dubbele werking van MasterProtect 8500 CI en hoe gaat het in zijn werk? Bij de gebruikelijke corrosie-inhibitoren die op het oppervlak worden aangebracht moet de inhibitor diep in het beton binnendringen om de staalwapening te bereiken. Daar werkt de functionele groep rechtstreeks in op het oppervlak van de staven en passiveert opnieuw het staal en vermindert de actieve en toekomstige corrosie. MasterProtect 8500CI gaat met zijn dubbele werking nog een stapje verder.    

De dubbele werking van MasterProtect 8500 CI bestaat enerzijds uit het waterafstotende effect van de hoogwaardige mix van silanen, dat voorkomt dat vocht en chloriden het beton binnendringen. Afhankelijk van de chemische reactie die plaatsvindt, kunnen silanen met verschillende functies worden gecreëerd. MasterProtect 8500CI gebruikt meerdere silaanfuncties om verschillende effecten op de betonondergrond te creëren. Het gaat onder meer om een corrosieremmend effect en de vorming van een waterafstotende laag die het beton beschermt tegen het binnendringen van vloeistoffen, maar die waterdamp wel doorlaat. Zo kan nieuw vocht niet binnendringen in het beton, maar vocht dat mogelijk in de ondergrond zit, kan wel verdampen. Dit fenomeen zorgt ervoor dat het beton constant droog is en verhoogt de elektrische weerstand ervan. Aangezien beton kan worden beschouwd als een elektrolyt voor staalwapening, voorkomt een hogere weerstand elektrochemische reacties. In droog en alkalisch beton wordt de staalwapening bovendien snel gepassiveerd. Dankzij het gebrek aan water en de hoge weerstand van het beton wordt de corrosiesnelheid drastisch verminderd.

De sluimerende inhibitor wordt vermengd met de silanen van het tweede element van de dubbele werking van MasterProtect 8500 CI. De aanwezigheid van sluimerende inhibitoren is cruciaal om de gewapende beton­structuren op lange termijn te beschermen tegen corrosie. Het is zeer waarschijnlijk dat de constructies op een bepaald punt gaan scheuren, ongeacht de leeftijd en de kwaliteit van het beton. Beton met staalwapening heeft om verschillende redenen de neiging te scheuren. Scheurvorming betekent ook dat het waterafstotende schild van de silanen van MasterProtect 8500 CI niet langer doeltreffend is. Waterionen en chloride-ionen kunnen via de scheur binnendringen en schade veroorzaken aan de staalwapening. Hier speelt de dubbele werking een rol en blijft MasterProtect 8500 CI de wapening beschermen. De latente inhibitoren blijven sluimerend in het beton tot de waterafstotende eigenschappen na verloop van tijd verminderen of het beton scheurt. Dan worden ze geactiveerd, worden ze mobiel en worden ze door het vocht dieper in het beton gevoerd. De staalwapening blijft dus beschermd.

MasterProtect 8500 CI onderscheidt zich van de vele bestaande inhibitoren op de markt dankzij haar dubbele werking: naast het waterafstotende schild dat wordt gecreëerd door de revolutionaire mix van silanen, zorgt de sluimerende inhibitor voor een langdurige bescherming. Zo kan de levensduur van alle soorten gewapende betonstructuren worden verlengd. Het effect is aangetoond door verschillende onafhankelijke tests.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details