Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Verleng de levensduur van uw betonconstructie

Verleng de levensduur van uw betonconstructie

Corrosie ligt altijd op de loer. Zeker in het geval van beton met staalwapening moet de juiste methode worden gevolgd om corrosie te beperken en te voorkomen. MasterProtect 8500 CI van BASF Master Builders Solution is een nieuwe corrosie-inhibitor met dubbele werking die werd ontwikkeld om te worden aangebracht op nieuwe en bestaande constructies en die doeltreffend is gebleken.

Beton biedt een natuurlijk schild dat de staalwapening beschermt tegen corrosie. Deze beschermingslaag blijft echter maar behouden zolang de hoge alkalische omgeving van de betonmatrix blijven bestaan. Als de passieve laag breekt, treden er corrosiereacties op die de staalwapening beschadigen. Hoewel het corrosieproces niet kan worden vermeden, kan er heel wat worden gedaan om het proces af te remmen. Er zijn verschillende soorten corrosie-inhibitoren op de markt. Ze bestaan uit chemische verbindingen die corrosiereacties op het wapeningsstaal voorkomen. Alle inhibitoren moeten dicht bij de staalwapening in het beton geraken om het te kunnen beschermen. Daarom kunnen corrosie-inhibitoren aan hulpstoffen voor beton worden toegevoegd en rechtstreeks met het verse beton worden gemengd of op het oppervlak van het uitgeharde beton worden aangebracht.

MasterProtect 8500 CI

MasterProtect 8500 CI van Master Builders Solution is een nieuwe corrosie-inhibitor die werd ontwikkeld om te worden aangebracht op nieuwe en bestaande constructies en die doeltreffend is gebleken, zelfs bij scheuren na het aanbrengen van de coating. Het is een corrosie-inhibitor met dubbele functie op basis van silanen, die op het oppervlak worden aangebracht. De inhibitor is geschikt als onderdeel van een strategie voor corrosiepreventie, corrosiebescherming of corrosieremming. “Het is een revolutionair mengsel van hoogwaardige silanen met selectieve corrosie-inhibitoren, die sluimerend in het beton aanwezig zijn totdat ze worden geactiveerd door vocht dat door scheurvorming of veroudering van het beton in het oppervlak binnendringt”, klinkt het bij BASF Master Builders Solution. 

De inhibitor kan in droge toestand niet met het oog worden opgemerkt, aangezien MasterProtect 8500 CI het uitzicht van het beton niet verandert. Wanneer het beton echter nat is, kan de waterafstoting, het pareleffect, op het betonoppervlak gemakkelijk worden waargenomen. Bovendien heeft MasterProtect 8500 CI een zeer lage viscositeit die de penetratie in het beton bij een breed temperatuurbereik verbetert, een lager VOC-gehalte en een hoger vlampunt. Dat alles samen maakt de hantering van het product en de toepassing veel gemakkelijker en veiliger dan vele andere inhibitoren. 

MasterProtect 8500 CI is een nieuwe corrosie-inhibitor met dubbele werking die werd ontwikkeld om te worden aangebracht op nieuwe en bestaande constructies.

Dubbele werking

Bij de gebruikelijke corrosie-inhibitoren die op het oppervlak worden aangebracht moet de inhibitor diep in het beton binnendringen om de staalwapening te bereiken. MasterProtect 8500 CI onderscheidt zich van de vele bestaande inhibitoren op de markt dankzij haar dubbele werking: naast het waterafstotende schild dat wordt gecreëerd door de revolutionaire mix van silanen, zorgt de sluimerende inhibitor voor een langdurige bescherming. BASF Master Builders Solution: “Zo kan de levensduur van alle soorten gewapende betonstructuren worden verlengd. Het effect is aangetoond door verschillende onafhankelijke tests. MasterProtect 8500 CI gebruikt meerdere silaanfuncties om verschillende effecten op de betonondergrond te creëren. Het gaat onder meer om een corrosieremmend effect en de vorming van een waterafstotende laag die het beton beschermt tegen het binnendringen van vloeistoffen, maar die waterdamp wel doorlaat.”

De aanwezigheid van sluimerende inhibitoren is cruciaal om de gewapende betonstructuren op lange termijn te beschermen tegen corrosie. Beton met staalwapening heeft om verschillende redenen de neiging te scheuren. Scheurvorming betekent ook dat het waterafstotende schild van de silanen van MasterProtect 8500 CI niet langer doeltreffend is. Waterionen en chloride-ionen kunnen via de scheur binnendringen en schade veroorzaken aan de staalwapening. “Hier speelt de dubbele werking een rol en blijft MasterProtect 8500 CI de wapening beschermen. De latente inhibitoren blijven sluimerend in het beton tot de waterafstotende eigenschappen na verloop van tijd verminderen of het beton scheurt. Dan worden ze geactiveerd, worden ze mobiel en worden ze door het vocht dieper in het beton gevoerd”, aldus BASF Master Builders Solution.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details