Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
NieuwsRiolering & Ondergronds

Vruchtbare samenwerking op Brussels Airport

TOP-BA-01 kopiëren
TOPCON, de leverancier van 3D-technologie, en Top-Off, expert in freeswerken, ondersteunden hoofdaannemer Willemen Infra in de renovatie van baan 07L/25R van Brussels Airport Company.

4 november 2020 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

De werken startten op 13 juli, en op 23 augustus om 6 uur ’s ochtends kon de baan weer open. Philippe Grevendonck, project development manager bij TOPCON en John Vastmans, CEO van Top-Off, blikken trots terug op een productieve samenwerking.

Tekst en beeld | TOPCON

“Toen Top-Off ons vroeg om hen bij te staan in dit renovatieproject, hebben we geen seconde getwijfeld”, vertelt Philippe Grevendonck. “De tijdsdruk was bijzonder hoog, want de baan moest zo kort mogelijk gesloten blijven. Bovendien spreekt het voor zich dat de kwaliteitsvereisten enorm hoog waren: de baan moet de veiligheid garanderen én we moesten de levensduur van de asfaltlaag verlengen door een vlakke fundering en dus een optimaal freesbeeld voor te bereiden.”

TOPCON ondersteunde Top-Off als partner in dit project. “We hielpen hen bij de voorbereiding en de opstart van de werf, en bij de kalibratie van de machines”, gaat Philippe Grevendonck verder. “Waar nodig voerden we de positiecontroles uit, want het frezen vereiste natuurlijk uiterste precisie. Ook tijdens de werken bleven we stand-by om ondersteuning te bieden aan Top-Off waar nodig. Maar zodra de werken in volle gang waren, bleek dat al snel niet nodig.”

Snel en efficiënt

Top-Off freesde de oude asfaltlaag van de baan af, om de nieuwe asfaltlaag op een optimaal terreinmodel te kunnen aanbrengen. Grevendonck: “De omstandigheden op een werf zijn nooit optimaal. Het door Brussels Airport Company aangeleverde 3D-model zorgde voor de best mogelijke onderfundering voor de nieuwe asfaltlaag. Als er één plaats is waar een egale, vlakke laag belangrijk is, dan is het wel op een start- en landingsbaan.”

Top-Off freesde de oude asfaltlaag van de baan af, om de nieuwe asfaltlaag op een optimaal terreinmodel te kunnen aanbrengen.

“We werken al jaren samen met TOPCON”, vult John Vastmans aan. “Sinds ons eerste gesprek tien jaar geleden wist TOPCON ons vertrouwen te winnen. Alleen dankzij hun millimeter GNSS-systeem (MM GNSS) konden we dit project zo snel en efficiënt afwerken. Stel je voor dat we dit soort freeswerken met een optisch systeem hadden moeten uitvoeren. Er is altijd wel één of ander obstakel – een arbeider, een camionette – dat de visuele verbinding  onderbreekt, waardoor het toestel terug naar het prisma moet gaan zoeken. Met MM GNSS hebben we het voordeel dat alle machines op één laser kunnen werken, waardoor het systeem niet alleen gemakkelijk in gebruik is, maar ook nog eens kosten bespaart. Wanneer de laserstraal onderbroken is, kan het systeem nog gedurende een viertal seconden verder werken op zijn laatste correcties. Maar als de obstructie langer duurt, is er onmiddellijk weer een verbinding met de laser dankzij het principe van de roterende laser. Dit heeft een grote tijdswinst als grootste voordeel. In de verticale as hebben we een venster van tien meter waarin we kunnen werken met één laser dus ook hier hebben we quasi geen beperkingen.”

Niet zonder uitdagingen

Asfalt leggen is altijd een complex proces. “Ook dit project had zijn uitdagingen”, vertelt John Vastmans. “De werf op Brussels Airport zat vol beweging: transportvoertuigen die passeerden, kranen in volle werking … Daar bood de technologie van TOPCON absoluut een meerwaarde. Bovendien legden de werken aan de rioleringsbuizen een strakke deadline op. Maar met het snijwiel ging ook het uitfrezen van de contouren van de rioolbakken heel vlot. Uiteindelijk leverden we 24 uur voor de deadline op. We hebben dan ook dag en nacht gewerkt.”

“Je kunt als bedrijf eigenlijk geen betere bevestiging krijgen dan wanneer een bedrijf als Top-Off, het grootste freesbedrijf in België en daardoor ook dé referentie op dat vlak, je technologie inschakelt voor complexe projecten. We hadden er het volste vertrouwen in dat het project van Top-Off zou slagen, maar we zijn toch altijd extra blij als we ook nog eens voor de afgesproken deadline kunnen opleveren”, besluit Philippe Grevendonck.     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Olivia Castelein

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details