Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
“Waardecreatie reikt veel verder dan de pure engineering”
Nog in Antwerpen werkt Tractebel mee aan Ringpark Zuid, de herinrichting van een gebied ten zuiden van Antwerpen dat de verbindende schakel vormt tussen verschillende bestaande (Brederode, Kiel en Tentoonstellingswijk) en zich ontwikkelende (Nieuw Zuid en Blauwe Poort) buurten en wordt doorkruist door het verbindingswegencomplex ‘Knoop Zuid’.

“Waardecreatie reikt veel verder dan de pure engineering”

“Studiebureaus zijn vandaag veel meer dan louter ontwerpers. Onze rol evolueert naar die van integrator-procesbegeleider, waarbij wij de leidende rol opnemen om complexe infrastructuurprojecten gerealiseerd te krijgen.” Dat stelt Bram Vandenboom van Tractebel, dat met de recente doorbraak in de Limburgse Noord-Zuidverbinding de daad bij het woord voegt.  

Tractebel is een van de grootste studiebureaus in ons land en kan dankzij 150 jaar ervaring teren op een indrukwekkend palmares in energie-, water-, gebouw- en infrastructuurprojecten. “In Vlaanderen zijn we vandaag betrokken bij de meeste grote infrastructuurprojecten, evenals in belangrijke publieke ruimteprojecten, meestal in partnerschap en vaak in de leidende rol”, vertelt Bram Vandenboom, hoofd van de entiteit Urban bij Tractebel.

Geïntegreerde werking

Het studiebureau onderscheidt zich naar eigen zeggen op de markt door zijn geïntegreerde werking. Bram Vandenboom: “Wij laten onze consultants ((stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, mobiliteits- en milieuspecialisten…) en ingenieurs van in een heel vroeg stadium intensief samenwerken om tot gedragen oplossingen te komen. Op die manier spelen we in op het sterk veranderende landschap”, stelt hij. 

Met dat veranderend landschap doelt Bram Vandenboom op het co-creatief proces dat vandaag met alle betrokken partijen gevoerd wordt om grote infrastructuur- en publieke ruimteprojecten op de rails te krijgen. “Wij nemen daarin steeds vaker de rol op van integrator-procesbegeleider, en niet langer van louter ingenieur”, stelt hij. “De focus verschuift van expertise naar waardecreatie, niet alleen voor de eindklant, maar voor alle stakeholders betrokken in het project. Als procesmanager is het aan ons om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen en zo tot het beste eindresultaat te komen dat door iedereen gedragen wordt.”  

Gedragen projecten

Oosterweel is een katalysator geweest in deze evolutie. Recent nog kon Studio NZL, het consortium onder leiding van Tracteb,el een andere pluim op zijn hoed steken, namelijk de doorbraak in het dossier van de Noord-Zuidverbinding in Limburg. Daarbij is na een impasse van vijftig jaar nu een voorkeursscenario uit de bus gekomen, met onder meer twee tunnels in Houthalen en Helchteren, een hoogwaardige openbaar vervoersoplossing en fietsverbindingen. “Deze doorbraak is het resultaat van een intensief co-creatieproces met tal van partners en stakeholders waarin Studio NZL  de lead heeft genomen als procesbegeleider, in nauwe samenwerking met De Werkvennootschap”, zegt een fiere Bram Vandenboom. “Nog een mooi referentieproject is Dok Zuid, waarbij parkeerplaatsen plaats ruimen voor een prachtig park dat de klimaatbestendigheid van Antwerpen zal versterken.”

Out-of-the-box denken

Net die geïntegreerde aanpak leidt volgens Bram Vandenboom ook tot out-of-the-box denken en stimuleert innovatie omdat studiebureaus continu worden uitgedaagd door stakeholders om verdere stappen te zetten in evoluties zoals digitalisering, klimaatrobuustheid of circulariteit. “Door op deze manier te werken, komen we tot betere oplossingen. De rol van de studiebureaus is allerminst uitgespeeld, integendeel, maar we moeten onszelf wel heruitvinden. Daarbij is waardecreatie het sleutelwoord, wat veel verder gaat dan de pure engineering”, besluit Bram Vandenboom.      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details