Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Waterdoorlatende bestrating blijft aan populariteit winnen
In Damme werd onlangs de eerste waterdoorlatende weg met waterpasserende betonstraatstenen aangelegd.

Waterdoorlatende bestrating blijft aan populariteit winnen

Met de intussen gekende Blue Deal in het achterhoofd blijven waterdoorlatende bestratingsproducten anno 2021 aan populariteit winnen. De prefab betonindustrie biedt vandaag dan ook een breed gamma aan innovatieve producten om hemelwater efficiënt in de ondergrond te laten infiltreren. “De mentaliteitswijziging bij besturen en opdrachtgevers is steeds meer merkbaar”, vertelt gedelegeerd bestuurder Tom Bulcke van Lithobeton, lid van FEBESTRAL, de deelvereniging binnen FEBE die de fabrikanten van prefabbetonproducten voor de bestratingsmarkt vertegenwoordigt.

FEBE is de erkende beroepsvereniging van fabrikanten van geprefabriceerde betonproducten en verdedigt de belangen van de sector. De Belgische betonindustrie produceert een brede waaier aan geprefabriceerde elementen voor de bouw, gaande van eenvoudige, ongewapende producten zoals metselblokken en straatstenen tot de grote structuurelementen als brugliggers. Binnen FEBE opereert FEBESTRAL als deelvereniging waarbinnen de fabrikanten van prefabbetonproducten voor de bestratingsmarkt, zoals betonstraatstenen, betontegels, lijnvormige elementen en toebehoren, zich verenigen. FEBESTRAL staat in voor de ondersteuning van de commercialisering van de producten van haar leden, zowel op technisch als promotioneel vlak. Met de Blue Deal kwam de Vlaamse regering vlak voor de zomer van 2020 met een plan om de strijd tegen droogte en waterschaarste structureel aan te pakken met grote investeringen. Hemelwater laten infiltreren via waterdoorlatende en waterpasserende betonstraatstenen biedt een oplossing voor deze waterproblematiek. Waterdoorlatende betonstraatstenen laten het hemelwater immers ter plaatse infiltreren en via de fundering wordt het water gebufferd en vertraagd naar de ondergrond afgevoerd. Hierdoor worden enerzijds rioleringen ontlast en wordt anderzijds de steeds verder dalende grondwaterstand op peil gehouden.

Normalisering

Lithobeton nv speelt als producent al jaren een prominente rol op het vlak van infrastructuurproducten in prefab-beton zoals buizen, stenen, cabines en palen. Het Gistelse bedrijf, met ook een vestiging in Baudour, combineert standaardproducten met eigen ontworpen producten waarbij innovatie en ontwikkeling centraal staan. Tom Bulcke: “We profileren ons als veel meer dan een pure fabrikant. Als partner zoeken we steeds naar een goede samenwerking met klanten, studiebureaus en opdrachtgevende besturen waarbij we luisteren naar de noden van de sector. Onze betonnen cabines of straatontvangers met infiltratiemogelijkheden zijn daar maar enkele voorbeelden van. Met innovatie en ontwikkeling zijn we dagdagelijks bezig. En we zijn zeer vertrouwd met alles wat te maken heeft met normalisatie. Met het grotere maatschappelijk plaatje in gedachten streven we dan ook naar normalisering van de nieuw ontwikkelde producten. De Kwaliteit van de nieuwe producten moet immers gewaarborgd zijn.” Waterdoorlatende bestratingsproducten bestaan al ruim twintig jaar, maar de interesse was nog nooit zo groot als vandaag. Tom Bulcke: “Samen met heel wat andere fabrikanten zet Lithobeton hier sinds de beginjaren zijn schouders onder. Van poreuze stenen tot grasdallen en waterpasserende stenen met verbrede voegen … Er hebben heel wat innovaties plaatsgevonden, maar de waterdoorlaatbare bestrating bewoog lange tijd onder de radar. Daar kwam de voorbije jaren, mede dankzij de politieke aandacht, verandering is. De mentaliteitswijziging is merkbaar. Meer en meer studiebureaus, opdrachtgevers en besturen vinden steeds sneller de weg naar waterdoorlaatbare bestratingsproducten.”

“Dit product zit momenteel in een testfase en de eerste resultaten zijn zeer veelbelovend.”

Waterdoorlatende weg

Zo werd in Damme onlangs de eerste waterdoorlatende weg met waterpasserende betonstraatstenen aangelegd. Tom Bulcke: “Er werd gebruik gemaakt van onze rechthoekige waterpasserende betonstraatsteen. Deze betonklinker is 22 cm lang, 11 cm breed en 10 cm hoog en is niet poreus, maar is voorzien van grote afstandshouders. Hierdoor ontstaat er een verbrede voeg tussen de verschillende betonstraatstenen waardoor het regenwater, via de verschillende lagen, uiteindelijk langs de waterdoorlatende fundering in de bodem kan infiltreren. Deze niet-poreuze waterdoorlatende betonstraatsteen is ook gecertificeerd volgens PTV 126. “ De kennis rond waterdoorlaatbare bestrating staat al gebundeld in verschillende documentaties. Cruciaal is dat de kennis doorsijpelt bij studiebureaus, opdrachtgevers en besturen. Voor de keuze van waterdoorlatende bestrating in functie van de toepassing stelden de leden van FEBESTRAL een tabel (zie afbeelding) op als leidraad voor het geschikte verhardingsmateriaal, conform PTV 126.

Infiltrerende U-kanalen

Dat innoveren in het bloed van Lithobeton zit, bewijst ook een recent project in samenwerking met Aquafin rond infiltrerende goten met straatkolken. Tom Bulcke: “Vaak werd er gebruik gemaakt van kleinere kolken in andere materialen maar deze kunnen de steeds frequentere stortbuien niet aan. Daarom hebben wij de betonnen kolken verder ontwikkeld en monolithisch gemaakt. Vervolgens rees de vraag of we die ook met openingen konden ontwikkelen en zo ging de bal aan het rollen. Op die manier kan het hemelwater via de kolken infiltreren in de ondergrond. Uiteindelijk hebben we een totaalconcept ontwikkeld met ook infiltrerende U-kanalen. Dit product zit momenteel in een testfase en de eerste resultaten zijn zeer veelbelovend.” Een ander voorbeeld zijn de grote dallen die Lithobeton speciaal ontwikkelde voor naast sportgrasvelden. “Wanneer die velden besproeid worden, staan ouders en/of supporters vaak in waterplassen aan de zijlijn. Daarom hebben we een dal ontworpen die enerzijds water laat infiltreren en anderzijds sterk genoeg is om een leuning op de plaatsen. Op die manier proberen wij ons steentje bij te dragen als producent. Want ook wij hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid naar het welzijn van de burger toe”, besluit Tom Bulcke.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details