Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
Waterdoorlatende verhardingen in ter plaatse gestort beton
Holcim ontwikkelde Hydromedia®, een zeer sterk drainerend beton dat een doeltreffende oplossing biedt voor het beheer van regenwater.

Waterdoorlatende verhardingen in ter plaatse gestort beton

De kans op ernstige problemen (waterstress) wordt ingeschat op 40 tot 80 % tegen 2040, terwijl dit in de omliggende landen beperkt is tot 20 à 40 %.  We werden de afgelopen jaren al enkele zomerperiodes geconfronteerd met extreme lage grondwaterstanden, met alle gevolgen van dien. Eén van de oorzaken hiervan is dat het hemelwater onvoldoende in de ondergrond kan doordringen om de noodzakelijke watervoorraden in de natte periodes aan te vullen. 

Verschillende leden van FEDBETON, de federatie van producenten van stortklaar beton, zijn niet bij de pakken blijven zitten en hebben naar innovatieve oplossingen gezocht én gevonden.

Verschillende leden van FEDBETON hebben naar innovatieve oplossingen gezocht én gevonden voor drainerende betonoplossingen.

Hydromedia®

Holcim ontwikkelde Hydromedia®, een zeer sterk drainerend beton dat een doeltreffende oplossing biedt voor het beheer van regenwater. Het is een esthetisch en duurzaam product dat eenvoudig te plaatsen is en dat voldoet aan de eisen van duurzaam bouwen. Dankzij een nieuwe technologie garandeert deze betonsoort een zeer hoge drainage-capaciteit tot 1000 l/m2/min (1,6 * 105 l/s/ha), wat overeenkomt met een percolatiesnelheid tot 1,6 * 10-2 m/s. 

Een ecologische oplossing

Het drainerend beton Hydromedia® zorgt ervoor dat extreme neerslag van het type dat slechts om de 10 jaar voorkomt, in enkele ogenblikken wordt geabsorbeerd, en dit dankzij het netwerk van verbonden holtes, waardoor het hemelwater in de grond kan sijpelen.

Regenwater sijpelt meteen ter plaatse de grond in, waardoor het risico op overstromingen aanzienlijk wordt verminderd. Tegelijkertijd draagt ​​het bij aan de regeneratie van het grondwater. Indien het water desgevallend plaatselijk niet kan infiltreren, kan het tijdelijk opgeslagen worden voordat het naar een afvoer wordt geleid. 

De kans op ernstige problemen (waterstress) wordt ingeschat op 40 tot 80 % tegen 2040, terwijl dit in de omliggende landen beperkt is tot 20 à 40 %.

Voordelen

Hydromedia® helpt niet alleen bij het beheer en de recyclage van regenwater, maar biedt ook andere voordelen op het gebied van duurzaamheid, esthetiek, veiligheid, hygrothermisch comfort en energiebeheer.

1. Duurzaamheid

Het is een lokaal geproduceerd beton met een lage grijze energie. Naast de lange levensduur is Hydromedia® tevens recycleerbaar.

2. Esthetiek

Hydromedia® past zich aan elke omgeving aan dankzij een ruime keuze aan kleuren en esthetische aspecten, en dit afhankelijk van de selectie van granulaten en minerale kleurstoffen.

3. Veiligheid

De keuze van kleuren en aspecten helpt het onderscheid te maken tussen voetgangers- en verkeerszones, wat bijdraagt ​​tot de verkeersveiligheid. Hydromedia® biedt ook lichte kleurtinten aan om de zichtbaarheid ’s nachts te verbeteren, en om het stedelijk hitte-eilandeffect in de zomer te beperken.

4. Energiebeheer

Het brede assortiment aan lichte kleurtinten draagt ​​ook bij tot besparingen (ongeveer 25 %) van verlichting in openbare ruimtes.

Regenwater sijpelt meteen ter plaatse de grond in, waardoor het risico op overstromingen aanzienlijk wordt verminderd.

Drainmix®

Binnenkort introduceert ook Inter-Beton een gelijkaardig betontype onder de merknaam Drainmix®. Dit verhaal wordt vervolgd.     

Op www.fedbeton.be vindt u alle leden terug die u met raad en daad kunnen bijstaan met het zoeken naar specifieke oplossingen. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details