Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken
37 snelwegparkings verbeterd en beveiligd met extra aandacht voor vrachtwagenverkeer

37 snelwegparkings verbeterd en beveiligd met extra aandacht voor vrachtwagenverkeer

Gisteren opende de gloednieuwe snelwegparking in Jabbeke, en vandaag starten ook de werken aan de nieuwe parking in Diepenbeek. Dit zijn twee van de vele vernieuwingen aan dienstenzones langs Vlaamse autosnelwegen: de afgelopen jaren vernieuwde en beveiligde het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) op initiatief van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters in totaal 37 parkings. Samen met de investeringen van de concessiehouders, gaat het om een investering van maar liefst 75,5 MIO euro.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “De groei in vrachtverkeer, de opmars van elektrisch rijden en de nood aan extra beveiliging stellen nieuwe eisen aan onze snelwegparkings. Om aan die eisen tegemoet te komen, werkt AWV onder mijn impuls aan de volledige vernieuwing van maar liefst 18 dienstenzones op 11 locaties langs autosnelwegen.” 

In totaal komen er in Vlaanderen ook 255 extra parkeerplaatsen bij voor vrachtwagens – waarvan vandaag 125 gerealiseerd – en dat aantal groeit nog. In het kader van de transmigratieproblematiek nam AWV op 25 parkings ook extra veiligheidsmaatregelen

Dit alles is goed voor een recordinvestering in onze snelwegparkings van 36,5 miljoen euro. Samen met de investeringen voor de herinrichtingen van de dienstenzones door de concessiehouders gaat het om een totaalinvestering van circa 75,5 miljoen euro.

Meer veiligheid en comfort – ook voor vrachtwagens

Bij het ontwerp van de vernieuwde parkings ging extra aandacht naar de veiligheid door voldoende verlichting te voorzien, camerabewaking te installeren en een duidelijke scheiding tussen vracht- en personenwagens in te voeren. 

Kathy Vandenmeersschaut, administrateur-generaal bij AWV lijst de aantallen op: “Er zijn nu meer parkeerplaatsen voor vrachtwagens; in Jabbeke komen in totaal 70 plaatsen bij, in Tongeren 44, in Gentbrugge 11, in Diepenbeek 86 en in Boutersem 44. Het comfort van de parkings stijgt aanzienlijk – ook voor vrachtwagenchauffeurs – door meer ontspanningsmogelijkheden en meer en beter sanitair. Op 49 van de 72 dienstenzones is er vandaag sanitair aanwezig en op 8 locaties worden er met de heraanleg sanitair voorzien. Daarnaast zal er voor 11 locaties een oproep komen om deze ook uit te rusten met comfortabel sanitair.”

7 van de 18 parkings worden heraangelegd door AWV; de vernieuwing van 11 andere parkings gebeurt in concessie. Bij de parkings in concessie legt AWV voorwaarden op rond welke voorzieningen nodig zijn, bijvoorbeeld rond elektrisch laden en beveiliging. De parking in Tongeren werd door AWV als nieuwe site aangelegd.

De kandidaat-concessiehouders worden geselecteerd op onder andere de kwaliteit van hun dienstverlening, de architecturale kwaliteit van het concept, de geplande investeringen en de duurzame aanpak.

Extra hekwerk, camera’s en bewaking voor transmigratieproblematiek

Sinds 2016 steeg het aantal incidenten met transmigranten op verschillende Vlaamse snelwegparkings. België blijft een populair transitland; mensen proberen in geparkeerde vrachtwagens te glippen om zo de oversteek te wagen naar het Verenigd Koninkrijk. Dit levert gevaarlijke situaties op en zorgt ook voor een groot onveiligheidsgevoel bij (vrachtwagen)chauffeurs. Voor de jaren 2022 en 2023 gaat het respectievelijk om 7697 en 859 meldingen waarbij een transmigrant gesignaleerd werd op een parking in beheer van AWV.

Op 25 parkings op 14 locaties werd om die reden hekwerk geïnstalleerd en komt er ook camerabewaking, waarbij de eerste camera in Groot-Bijgaarden alvast geplaatst werd. Die camera’s worden de komende jaren ook voorzien op de parkings in onderstaande tabel. Daarnaast werd laaggroeiend struikgewas verwijderd.

Aan de dienstenzones in Mannekensvere en Westkerke zijn er ook middenbermconstructies geplaatst om het erg gevaarlijk oversteken van snelwegen tegen te gaan. Ook bewaken 5 mobiele teams van telkens 2 personen en een hond ‘s nachts de parkings, aangestuurd door de Federale Politie en gefinancierd door AWV. In Jabbeke richting Oostende komt er ook een scanner (MAC-adres) om mobiele toestellen te detecteren in opleggers van vrachtwagens, een primeur in Europa.

Eerstvolgende uitbreidingen in 2024

Na de voorbereidende werkzaamheden en onderzoeken starten in februari de grondwerken voor de uitbreiding van de snelwegparking langs de E313 in Diepenbeek. Aansluitend volgen de riolerings- en infrastructuurwerken. Bij gunstige weersomstandigheden nemen de werken in totaal zo’n acht maanden in beslag. Maximale bereikbaarheid blijft het uitgangspunt tijdens de heraanleg. Frequente gebruikers van de parking dienen wel rekening te houden met een verminderde capaciteit. De huidige snellaadsystemen voor elektrische voertuigen blijven beschikbaar. 

De werken op de snelwegparking aan de E40 in Honsem, Boutersem starten later in 2024.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details